"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Oral patologi, 1,5 hp

Engelskt namn: Oral Pathology

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 3OT115

Högskolepoäng: 1,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Odontologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Tandläkarutbildningen

Beslutad av: Programrådet för odontolgiska utbildningarna, 2009-09-30

Innehåll

Histopatologiska och cellbiologiska aspekter på: Karies, pulpit, periapikal osteit Käkcystor Odontogena och icke odontogena käktumörer Intraosseösa tumörliknande förändringar Metastaser i käkben Osteoporos i skelett och käkar Sjukdomar med kraniofaciala missbildningar Systemsjukdomar med käkbensförändringar Svamp- och virusinfektioner i munslemhinna Slemhinnesjukdomar Spottkörtelsjukdomar Benigna och maligna slemhinnetumörer Tumörliknande förändringar i munslemhinna Inflammatoriska processer i käkben Frakturläkning Sårläkning Biopsi och PAD

Förväntade studieresultat

Den studerande skall efter genomgången kurs, ur ett histopatologiskt och cellbiologiskt perspektiv, ha grundläggande kunskap om kariesprocessen och inflammatoriska processer i tandpulpa och parodontium. Den studerande skall kunna förstå och redogöra för dessa sjukliga processer. Den studerande skall ha inhämtat övergripande kunskaper om vanliga sjukdomstillstånd i käkben och munslemhinna. Den studerande skall förstå skillnader mellan god- och elakartade förändringar samt hur sådana förändringar diagnostiseras och omhändertas. Den studerande skall känna till hur man tar biopsi, skriver remisser och tolkning av remissvar. Den studerande skall kunna lämna förslag på diagnos och möjliga differentialdiagnostiska alternativ med hjälp av klinisk information och histopatologiskt utseende. Den studerande skall förstå vikten av att diagnoser baseras på information såväl från kliniska observationer som laboratorieprov. Den studerande skall ha inhämtat övergripande kunskaper ur ett kliniskt, cellbiologiskt och molekylärgenetiskt perspektiv om sjukdomstillstånd i ansiktsskelettet. Den studerande förväntas ur ett cell- och molekylärbiologiskt perspektiv kunna redogöra för sekundära effekter av patologiska processer i munslemhinna och käkben. Detta innefattar även sårläkning i slemhinna och frakturläkning i käkben.

Behörighetskrav

Univ: Accepterade utbytesstudenter på tandläkarprogrammet vid Umeå universitet inom Erasmusavtal. Termin 8.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, demonstrationer, egna mikroskoperingsövningar och litteratursökningar. Deltagande i obligatoriska moment.

Examination

Den studerandes prestationer bedöms genom delförhör på termin 4, diskussioner under seminarier, samt diagnostikövning. Den del av kursen som ges under terminerna 4 och 5 avslutas med sluttentamen. För att bli godkänd i denna del av kursen krävs att sluttentamen och delförhör är godkända. Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. För den del av kursen som ges under termin 8 krävs endast närvaro vid föreläsningar och seminarium. Betygsskalan består av Underkänd och Godkänd. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till fem. För mer information, se utbildningsplanen. TILLGODORÄKNANDE Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden eller det organ som fått nämndens delegation. Prövning sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande av kurs kan överklagas.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Oral pathology : clinical pathologic correlations
Regezi Joseph A., Sciubba James J.
3. ed. : Philadelphia : Saunders : 1999 : 105, 538 s. :
ISBN: 0-7216-7731-2
Se Umeå UB:s söktjänst