Engelskt namn: Scientific Project
Denna kursplan gäller: 2016-08-29 och tillsvidare
Kurskod: 3OT057
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Oral hälsa: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för odontologi: Tandhygienistutbildning
Beslutad av: programrådet för odontologiska utbildningar, 2010-11-12
Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2016-09-21
Kursen ges inom tandhygienistprogrammet termin 6 och påbyggnadsprogrammet i oral hälsa termin 2.
Skriftligt examensarbete inom Oral hälsa på vetenskaplig grund.
Reflektioner över etiska och samhälleliga aspekter.
Muntlig presentation.
Opponentskap.
Kunskap och förståelse
Den studerande ska kunna
Färdigheter och förmåga
Den studerande ska kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska kunna
Univ: Grundläggande behörighet.
Tandhygienistexamen 120 högskolepoäng eller motsvarande kunskaper samt godkänt resultat i delkursen Pedodonti II/Vetenskaplig metodik i kursen Oral hälsa V.
Möjligheten finns för redan legitimerade tandhygienister med kortare utbildning att ansöka om dispens.
Kursupplägget innefattar självständigt arbete, handledning och seminarier. Den studerande planerar och genomför i samråd med handledare en empirisk undersökning eller litteraturstudie med systematisk ansats inom ämnet oral hälsa.
Den studerande skriver, presenterar och försvarar en vetenskaplig rapport i form av en uppsats. Den studerande ska även opponera på annan uppsats. Examensarbetet utformas i par, men i undantagsfall kan examinatorn besluta att den studerande arbetar enskilt. Den studerande för loggbok över den egna insatsen. Seminarierna är obligatoriska. Vid frånvaro från obligatoriskt moment kontaktas examinator som beslutar om hur momentet ska kompletteras.
Examinationsformer
Den studerandes prestationer bedöms genom muntlig och skriftlig presentation av uppsats och opposition och diskussion av annan projektplan vid seminarium, handledarens bedömning av arbetsprocessen samt loggbok. Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd eller underkänd. För godkänt betyg krävs att det skriftliga arbetet godkänts av examinator, att muntlig presentation och opposition godkänts, att loggbok lämnats in samt att det skriftliga arbetet har lämnats in för arkivering vid institutionen för odontologi.
Antal provtillfällen
Studerande som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen inte överskrids. Antal tillfällen som en studerande får genomgå prov för att få godkänt resultat på kurs eller en del av kurs är begränsat till fem. Antalet omgångar av praktiska utbildningsperioder eller praktisk kurs är begränsat till sammanlagt två. Tre provtillfällen erbjuds per kursomgång. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år. Om den studerande efter tre prov fortfarande inte har godkänt betyg kan den studerande ansöka om eller rekommenderas att gå om kursen. Ansökan inges till berörd fakultetsnämnd eller till programrådet för de odontologiska programmen (PRO), på delegation av fakultetsnämnden. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.
Den studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två ytterligare tillfällen upp till två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla. Vad avser praktiska moment gäller motsvarande med den begränsningen att antalet anges till en. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande förändringar.
Byte av examinator
Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Anhållan om byte av examinator inlämnas skriftligt till programrådet för odontologiska program(PRO).
Tillgodoräknande
Den studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Henricson Maria
Vetenskaplig teori och metod : från idé till examination inom omvårdnad
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur AB : 2017 : 510 sidor :
ISBN: 978-91-44-11328-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst