Engelskt namn: Intrapartum and Postnatal Care II
Denna kursplan gäller: 2023-01-02 och tillsvidare
Kurskod: 3OM926
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Sexuell och reproduktiv hälsa: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2023-01-11
Kursen omfattar fördjupade studier om förlossning och puerperalvård med målsättningen att bevara det normala normalt, samt kunskap om komplikationer och hur dessa ska kunna undvikas, upptäckas och minimeras. Teori varvas med praktisk träning/varierande fallövningar gällande övervakning av kvinnan och barnet samt undersökningsmetoder tillämpbara inom området. Kursen omfattar träning och handläggning av farmakologiska/icke farmakologiska smärtlindringsmetoder samt handläggning av förlossningsrelaterade rupturer och fördjupad träning i sutureringsmetoder ges. Vidare tränas och fördjupas kunskapen om hur barnmorskor kan tillgodose föräldrars behov av stöd, närvaro och information omkring födelsen inklusive amning/uppfödning av det nyfödda barnet. En teoretisk och praktisk påbyggnad ges i observation och vård av barn som kräver särskilt omhändertagande under nyföddhetsperioden inklusive NHLR (Neonatal Hjärt-Lung-Räddning). Under kursens verksamhetsförlagda utbildning (VFU) ökar studenten självständighet gällande handläggning av den okomplicerade förlossningens olika faser. Studenterna samlar in underlag gällande avvikande CTG (registrering av fostrets hjärtslag och kvinnans livmodersammandragningar) och etiska dilemman. Som en del av kursen tränar sig studenterna i retoriskt skrivande relaterat till barnmorskeprofessionen och innefattar ett valt perspektiv såsom exempelvis genus, sexualitet, etik, funktionsnedsättning, etnicitet etc.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tillträde till kursen krävs svensk legitimation som sjuksköterska samt att kursen Förlossningskonst I, 7,5 hp är genomgången, inkluderat godkänd på den verksamhetsförlagda delen.
Kursen genomförs delvis nätburen med sammankomster på studieorten och motsvarar heltidsstudier.
Studierna kännetecknas av studerandeaktivt lärande/kunskapssökande, problemlösning, reflektion, kritisk analys och tillämpning av evidensbaserat förhållningssätt. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i basgrupper, föreläsningar och seminarier. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) genomförs 7 veckor på förlossnings- och BB avdelning under fortlöpande handledning. Obligatoriska moment utgörs av träning vid kliniskt träningscentrum (KTC) och aktivt deltagande i seminarier. Genomförd träning vid KTC är en förutsättning för att gå ut på VFU. Yrkesmässig handledning inom sexuell och reproduktiv hälsa kan förekomma.
Undervisning på engelska kan förekomma.
För de nätburna inslagen behövs tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett usb-headset med mikrofon samt en webbkamera. Fast uppkoppling är alltid att föredra. Man kan även koppla upp sig på ett bibliotek eller lärcentrum.
Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd (G) eller underkänd (U).
Kursen examineras i form av VFU, skriftlig individuell hemtentamen och individuell skriftlig inlämningsuppgift.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinationer är godkända och obligatoriska moment är fullgjorda.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden. Student som på eget initiativ avbryter sin verksamhetsförlagda utbildning i förtid kan ges betyget underkänd.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Hälso- och vaccinationsprogram
Inför det verksamhetsintegrerade lärandet erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot COVID-19 eller mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i det fall de skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.
Tillgång till verksamhetsintegrerat lärande
Verksamhetsintegrerat lärande (inklusive VFU och klinisk praktik) genomförs i första hand i samverkan med Region Västerbotten, Region Norrbotten, Region Västernorrland, Region Jämtland-Härjedalen, samt primärkommuner och ett antal privata aktörer i regionen. Om student inte uppfyller praktikplatsens krav utifrån exempelvis arbetsmiljö eller patientsäkerhetsaspekter, kan universitetet inte garantera tillgång till verksamhetsintegrerat lärande. Universitetet ska då undersöka möjligheten att studenten kan erbjudas annan praktikplats inom ramen för universitetets avtal.
För ytterligare information se Regelverket vid Umeå universitet.
-Innehållet i kursen 3OM926 är likvärdig med kursen 3OM426 som överlappar helt med innehållet i 3OM347
-Kursen 3OM426 ersätter kursen 3OM347
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.