Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Radiografi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2018-10-25
Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2022-04-21
Innehåll
Kursen ger verktyg för ett evidensbaserat arbetssätt inom vård, omsorg och radiografi. Metoder för sökning av litteratur, granskning och värdering av studiekvalitet och evidens kommer att utgöra fokus för kursen. I kursen ingår också att värdera evidens inom vald inriktning.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna
Kunskap och förståelse
analysera, diskutera och värdera studier som används som evidens för insatser inom vården
analysera, diskutera och värdera intersektionalitet relaterat till studier som används inom vården
Färdigheter och förmåga
formulera kliniska frågeställningar inom det valda verksamhetsområdet
använda systematisk evidensprocess för att söka kunskap, sammanställa resultat och kritiskt granska dessa inom det valda verksamhetsområdet
Värderingsförmåga och förhållningssätt
reflektera över vad evidens som process och förhållningssätt innebär i framtagande av beslutsunderlag inom vald inriktning
Behörighetskrav
Examen om minst 180 hp inom folkhälsa, vård eller omsorg, samt minst 12 månader heltid yrkeserfarenhet inom motsvarande områden. Engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska. Undantag från språkkrav beviljas för den som har behörighetsgivande examen från svenskt universitet/högskola.
Undervisningens upplägg
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, föreläsningar och seminarier. Sökning i databaser ingår utifrån egna formulerade kliniska frågeställningar av relevans för evidensbaserad vård, omsorg och radiografi. Undervisning på engelska kan förekomma.
Kursen ges på halvfart och är helt nätbaserad. För de nätbaserade delarna av utbildningen krävs tillgång till dator med stabil internetuppkoppling, ett headset med mikrofon samt webbkamera. Saknas internet kan bibliotek eller lärcentrum vara ett alternativ.
Examination
Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd (G) eller underkänd (U).
Kursen examineras i form av en skriftlig inlämningsuppgift, aktivt deltagande i seminarium samt skriftlig rapport som behandlas vid seminarium. Betyget utgör en sammanfattande bedömning och sätts först när samtliga obligatoriska moment är genomförda med godkänt resultat.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinationer är godkända. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
För ytterligare information se Regelverket vid Umeå universitet. -Innehållet i kursen 3OM431 överlappar helt med innehållet i 3OM304 -Kursen 3OM431 ersätter kursen 3OM304