Huvudområden och successiv fördjupning:
Radiografi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2018-10-25
Innehåll
Kursen omfattar organisations- och ledarskapsteorier samt hälso- och sjukvårdens organisation, styrning och ekonomi. Röntgensjuksköterskan som ledare i vårdarbetet och i samverkan med andra professioner/yrkesgrupper i vården ingår. Kunskap om förändringsprocesser och arbetsrelaterad hälsa/ohälsa studeras. De olika områdena belyses utifrån professionen samt i ett intersektionellt perspektiv. Kursen är indelad i tre moment; Förändringsprocessen, Organisation och ledarskap samt Arbetsrätt och arbetsmiljö.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse * redogöra för yrkesansvar och arbetsrättslagstiftningens betydelse för röntgensjuksköterskans ledande funktion * beskriva teorier om organisation och organisationsutveckling samt reflektera över ledarskapsteoretiska begrepp * beskriva metoder för förändringsarbete
Färdighet och förmåga * visa på förmåga att analysera faktorer av betydelse för implementering av ny kunskap inom radiografi samt planera genomförandet av ett förändringsarbete
Värderingsförmåga och förhållningssätt * visa på förmåga att reflektera över, analysera samt värdera organisationens och ledarskapets förutsättningar och betydelse för verksamhetens kvalitét och arbetsrelaterad hälsa/ohälsa med fokus på röntgensjuksköterskans yrkesroll/arbetsledande roll arbetsrelaterad hälsa/ohälsa med fokus på röntgensjuksköterskans yrkesroll/arbetsledande roll * visa på förmåga att identifiera egna behov av professionell utveckling
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs godkända kurser i termin 1-4 samt genomgången kurs Radiografi V i termin 5.
Undervisningens upplägg
Ett studerandeaktivt lärande tillämpas som kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt där kunskap och erfarenhet från tidigare kurser, VFU/yrkeserfarenhet ingår. Arbetsformerna varierar mellan föreläsningar, individuellt arbete, arbete i studiegrupper och seminarier. Inom samtliga arbetsformer används litteratur och digitala verktyg som stöd för lärandeprocessen. Undervisning på engelska kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier.
Examination
Som betyg används en tvågradig betygsskala; godkänd (G) eller underkänd (U). Kursen examineras med en individuell skriftlig webbaserad hemtentamen, en skriftlig inlämningsuppgift i par, med individuella bedömningar efter fastställda kriterier och en skriftlig inlämningsuppgift i grupp, med individuella bedömningar efter fastställda kriterier, samt en individuell skriftlig analys.
För betyget G på hel kurs krävs godkänt i samtliga examinationer samt att obligatoriska moment är genomförda.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Tillgodoräknande Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
För ytterligare information se Regelverket vid Umeå universitet.
-Innehållet i kursen 3OM401 överlappar helt med innehållet i 3OM263 -Kursen 3OM401 ersätter kursen 3OM263
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.