Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2018-10-25
Innehåll
Kursen omfattar organisations- och ledarskapsteorier av relevans för sjuksköterskans kliniska verksamhet. Organisationsteorier med lärande i fokus samt situationsanpassat ledarskap ingår. Hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens organisation, styrning och ekonomi och grunderna i arbetsrättslagstiftningen avhandlas. Betydelsen av etik och hållbar utveckling i hälso-och sjukvård ingår. Kursen omfattar även omvårdnad och akut omhändertagande av personer med akuta och traumatiska tillstånd utifrån etiologi, patofysiologi symtombild, diagnostik, behandling och prognos. Katastrofmedicin studeras utifrån organisation, samverkan och ledning vid allvarlig händelse; stor olycka/katastrof samt utifrån principerna för det medicinska omhändertagandet. Det psykosociala omhändertagandet samt krisbearbetning i samband med allvarlig händelse; stor olycka/katastrof studeras. Studenten tränar bedömning, akut omhändertagande och prioritering av skadade patienter med olika tillstånd, i simuleringssituationer. Relevanta lagar och författningar samt intersektionella perspektiv ingår i kursen.
Kursen är uppdelad i två moment. Moment 1 - Katastrofmedicin och tillhörande övningar (3 hp), Moment 2 - Organisation och ledarskap (4,5 hp).
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
beskriva organisations- och ledarskapsteorier av relevans för sjuksköterskans kliniska verksamhet
beskriva hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens organisation, styrning och ekonomi
beskriva grunderna i arbetsrättslagstiftningen
redogöra för hälso- och sjukvårdens beredskap och organisation i samband med allvarlig händelse samt gällande säkerhetsföreskrifter vid stor olycka/katastrof
redogöra för och ha förståelse för psykosocialt omhändertagande av skadade, närstående och medarbetare i samband med akuta tillstånd och stora olyckor/katastrofer
Färdighet och förmåga
redogöra för och tillämpa ett systematiskt omhändertagande enligt ABCDE samt ge adekvat omvårdnad vid akuta traumatiska tillstånd
Värderingsförmåga och förhållningssätt
förklara och tillämpa principerna vid sortering och prioritering av skadade vid allvarlig händelse och/eller stor olycka/katastrof
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs godkända kurser i termin 1-3, genomgångna kurser i termin 4 samt godkänd VFU från termin 4.
Undervisningens upplägg
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupp, föreläsningar samt obligatoriska moment med simuleringsövningar och praktiska övningar. Undervisning och litteratur på engelska kan förekomma.
För de nätburna inslagen behövs tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett usb-headset med mikrofon samt webbkamera. Fast uppkoppling är att föredra. Man kan även koppla upp sig på ett bibliotek eller lärcentrum.
För distansstudenter ingår i denna kurs en sammankomst om 4-5 dagar på studieorten.
Examination
Som betyg används en tvågradig betygsskala; godkänd (G) och underkänd (U). Kursen examineras genom katastrofövning med individuell bedömning och individuell webbaserad tentamen (Moment 1), samt seminarium i grupp med individuell bedömning utifrån fastställda kriterier (Moment 2).
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinationer är godkända och obligatoriska moment är fullgjorda.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Tillgodoräknande Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
För ytterligare information se Regelverket vid Umeå universitet
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.