Engelskt namn: Intrapartum and Postnatal Care III
Denna kursplan gäller: 2018-01-01 och tillsvidare
Kurskod: 3OM349
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Sexuell och reproduktiv hälsa: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2017-03-02
Kursen omfattar fördjupade studier om okomplicerad och komplicerad förlossnings- och puerperalvård med målsättningen att bevara det normala normalt samt en fortsatt fördjupad kunskap och handläggning om komplikationer och hur dessa ska kunna undvikas, upptäckas och minimeras. Teori varvas med praktisk träning/varierande fallövningar gällande komplicerade och akuta situationer, som exempelvis sugklocka, tångförlossning, säte, skulderdystoci etc samt undersökningsmetoder tillämpbara inom området. Kursen omfattar fortsatt fördjupad träning och handläggning av farmakologiska/icke farmakologiska smärtlindringsmetoder samt handläggning av förlossningsrelaterade rupturer och suturering. Vidare sker en fortsatt fördjupning av hur barnmorskor kan tillgodose föräldrars olika behov av stöd, närvaro och information omkring födelsen, inklusive amning/uppfödning av det nyfödda barnet. Under kursens verksamhetsförlagda utbildning (VFU) ökar kraven på studentens självständighet ytterligande gällande handläggning av den okomplicerade förlossningens olika faser och inom ramen för barnmorskeprogrammet ska 50 förlossningar uppnås. Vidare tränar de sig i att kommunicera och hantera komplexa och akuta situationer. Studenterna tränas i att bedöma avvikande CTG (registrering av fostrets hjärtslag och kvinnans livmodersammandragningar) samt föreslå adekvata åtgärder vid avvikande kurvor. I kursen tränar sig studenterna i vetenskapligt skrivande kopplat till barnmorskeprofessionen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tillträde till kursen krävs svensk legitimation som sjuksköterska samt att kursen Förlossningskonst I, 7,5 hp är godkänd och att kursen Förlossningskonst II, 15 hp är genomgången, inkluderat att den verksamhetsförlagda delen är godkänd.
Studierna kännetecknas av studerandeaktivt lärande/kunskapssökande, problemlösning, reflektion, kritisk analys och tillämpning av evidensbaserat förhållningssätt. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i basgrupper, föreläsningar och seminarier. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) genomförs 9 veckor på förlossnings- och BB-avdelning under fortlöpande handledning. Obligatoriska moment utgörs av träning vid kliniskt träningscentrum (KTC) och aktivt deltagande i seminarier. Genomförd träning vid KTC är en förutsättning för att gå ut på VFU. Yrkesmässig handledning inom sexuell och reproduktiv hälsa kan förekomma.
Kursen genomförs delvis nätburen och motsvarar heltidsstudier där 1-2 sammankomster hålls på kursorten. För de nätburna inslagen behövs tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett USB-headset med mikrofon samt webbkamera. Fast uppkoppling är att föredra. Uppkoppling kan göras på ett campus, lärcentrum eller bibliotek. Uppkopplingshastigheten kan mätas via www.bredbandskollen.se. Undervisning på engelska kan förekomma.
Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G), eller underkänd (U). Kursen examineras genom skriftlig individuell tentamen (VG-U), individuell skriftlig inlämningsuppgift (G-U) och VFU (G-U). För betyget G på kursen krävs att samtliga examinationer är godkända och att obligatoriska moment är genomförda. För betyget VG krävs därtill betyget VG på individuell skriftlig tentamen.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden. Student som på eget initiativ avbryter sin verksamhetsförlagda utbildning i förtid kan ges betyget underkänd.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
www.umu.se/regelverk
För all kurslitteratur gäller senaste upplaga.
Obligatorisk
Läsanvisning: Karlsson, Kay; Scheutz, Sofia
Anknytning : om att tolka samspelet mellan föräldrar och små barn
2., [utök.] uppl. : Stockholm : Gothia, 2012 - 141 s.
ISBN:978-91-7205-859-0 LIBRIS-ID:13526753
Professional ethics in midwifery practice
Foster Illysa R., Lasser Jon
Sudbury, Mass. : Jones and Bartlett Publishers : cop. 2011 : xi, 268 p. :
ISBN: 9780763768805
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Amning i dag
Kylberg Elisabeth, Westlund Anna Maria, Zwedberg Sofia
2. uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2014 : 185 s. :
ISBN: 9789172059603
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Supporting women for labour and birth : a thoughtful guide
Leap Nicky, Hunter Billie
London : Routledge : 2016 : xiv, 234 p. :
ISBN: 9780415524285
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN: 978-0-415-52429-2 (pbk) ISBN: 978-1-315-67837-5 (ebk)
Barnmorskans handläggning vid normal förlossning : forskning och erfarenhet
Lindgren Helena, Rehn Margareta, Wiklund Ingela
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 106 s. :
ISBN: 978-91-44-08451-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mayes' midwifery
MacDonald Sue, Magill-Cuerden Julia
14th ed. : Edinburgh : Bailliere Tindall Elsevier : 2012 : xvii, 1017 s. :
ISBN: 9780702052330
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Neonatologi
Lagercrantz Hugo, Hellström-Westas Lena, Norman Mikael
2., utök. och uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 559 s. :
ISBN: 9789144096681
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Obstetrik
Hagberg Henrik, Marsal Karel, Westgren Magnus
2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2014 : 656 s. :
ISBN: 9789144095707
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Reproduktiv hälsa : barnmorskans kompetensområde
Lindgren Helena, Christensson Kyllike, Dykes Anna-Karin
Upplaga 1:1 : Lund : Studentlitteratur : [2016] : 755 sidor :
ISBN: 9789144090054
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Relevanta artiklar och avhandlingar för området tillkommer. Här följer länkar till dokument som handlar om det nationella projektet om säker förlossning och omhändertagande av nyfödda barn. De yrkesorganisationer som står bakom dessa dokument är SBF (Svenska barnmorskeförbundet), SFOG (Svensk förening för obstetrik och gynekologi) och SNS (Svenska neonatalsektionen) och uppdateras med jämna mellanrum: www.sfog.se/start/rad-riktlinjer/sfog-rad-obstetrik/ Se även aktuella ARG-grupper, ARG-dokument och aktuella riktlinjer under SFOG (Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi) www.barnmorskeforbundet.se/forbundet/nationella-samarbeten/projekt-saker-forlossning/ www.neohlrutbildning.se http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/graviditeter-forlossningarochnyfodda http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikefteramne/graviditeter%2cforlossningarochnyfodda