"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samtal vid psykisk ohälsa, 7,5 hp

Engelskt namn: Therapeutic Communication in Mental Health Nursing

Denna kursplan gäller: 2018-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 3OM328

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2016-10-24

Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2016-10-24

Innehåll

Kursen omfattar teorier om kommunikation, relationsarbete och bemötande. Praktiska övningar i individuella samtal och gruppsamtal utifrån kognitiv, psykodynamisk och systemteoretisk metodik. Vidare behandlas hälsostödjande och motiverande samtal samt telefonrådgivning. Detta utgör underlag för reflektion och problematisering kring sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet samt dess betydelse för yrkesutövningen.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för teorier om kommunikation, relationsarbete och bemötande
  • visa förståelse för och relatera till sambandet mellan samtal i yrkesutövning och områdets vetenskapliga grund

Färdighet och förmåga

  • tillämpa kunskap om olika teoribildningar inom psykiatrisk omvårdnad i samtal med personer med psykisk ohälsa

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • problematisera och föra diagnostiska resonemang samt bedöma behov av insatser för personer med psykisk ohälsa
  • utifrån ett intersektionellt och etiskt förhållningsätt kritiskt reflektera över sjuksköterskans ansvar för samtal i vård för personer med psykisk ohälsa

Behörighetskrav

Kursen 3OM194 Psykiatrisk omvårdnad samt psykiatrisk diagnostik och behandling 7,5 hp, alternativt 3OM325 Vuxnas och äldres hälsa och livsvillkor, 15 hp eller motsvarande del inom 3OM203 Hälsa och ohälsa i ett livsspann 22,5 hp, eller annan kurs inom omvårdnad/vårdvetenskap på avancerad nivå som behandlar psykisk ohälsa. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande. Undantag från språkkrav beviljas för den som har behörighetsgivande examen från svenskt universitet/högskola.

Undervisningens upplägg

Kursen läses på halvfart och är delvis nätburen med 2 sammankomster om 3-4 dagar på kursorten. Ett studerandeaktivt lärande tillämpas och studierna kännetecknas av kunskapssökande, problemlösning, tillämpning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, seminarier, grupparbeten och föreläsningar. Kontakten med lärare och kurskamrater sker framförallt via en webbaserad lärplattform, som studenten får introduktion i vid kursstart. För de nätburna inslagen behövs tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett usb-headset med mikrofon samt webbkamera. Fast uppkoppling är att föredra. Uppkoppling kan göras på ett campus, lärcentrum eller bibliotek. Uppkopplingshastigheten kan mätas via www.bredbandskollen.se. Obligatoriska moment som ingår i kursen är praktiska samtalsövningar. Undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Examination sker genom en individuell webbaserad tentamen (G-U) och att studenten spelar in ett samtal (G-U). Samtal analyseras med hjälp av för området relevant teori, och resultatet av analysen redovisas i en individuell skriftlig rapport (VG-U).

Betyget på hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när samtliga examinationer är godkända och obligatoriska moment fullgjorda. För betyget G på hel kurs krävs godkänt på samtliga examinationer. För betyget VG på hel kurs krävs därtill väl godkänt på individuell skriftlig rapport.

Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

www.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2019 vecka 1

Kurslitteratur

För all kurslitteratur gäller senaste upplaga.

Wiklund Gustin Lena
KBT i omvårdnadsarbetet : om meningsskapande i gemenskap
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 378 s. :
Interaktivt webbmaterial
ISBN: 978-91-44-05907-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Communication skills for mental health nurses
Morrissey Jean, Callaghan Patrick
Maidenhead : Open University Press : 2010. : 183 p. :
ISBN: 9780335238705
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Relevanta vetenskapliga artiklar, avhandlingar och publikationer för området tillkommer.