"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kliniska bedömningar och omvårdnad inom vård av äldre, 7,5 hp

Engelskt namn: Clinical Assessment and Nursing Care för Elderly

Denna kursplan gäller: 2017-08-07 och tillsvidare

Kurskod: 3OM326

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2015-09-29

Innehåll

Kursen innehåller fördjupade studier i klinisk bedömning av äldre personers hälsotillstånd i olika livssituationer, inkluderat livets slutskede.  Studierna har ett hälsofrämjande och omvårdnadsperspektiv samt belyser hur kön, ålder och klass kan påverka hälsosituationen. Fokus är på kliniska bedömningsmetoder, och dialog med den äldre om dennes hälsotillstånd. Förmåga till självständiga komplexa bedömningar inom en begränsad tidsram och att vidta avancerade evidensbaserade omvårdnadsåtgärder tränas och examineras. Dessutom ingår att kommunicera bedömningar och åtgärder med vårdteam. Kursen innehåller även fördjupning och klinisk tillämpning av teoretisk kunskap inom vård av äldre genom verksamhetsförlagda studier (VFU). Kursinnehållet ska utgå från evidensbaserad kunskap och bästa beprövade erfarenhet.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • värdera och bedöma den äldre patientens symtom, genomföra fysiskt och psykiskt hälsostatus samt vidta relevanta åtgärder utifrån den kliniska bedömningen.
  • självständigt genomföra, använda och värdera resultaten av kliniska bedömningsmetoder som intervju, observation, fysiska och psykiska undersökningar samt bedömningsinstrument.
  • bedöma behov, planera, omsätta och utvärdera hälsofrämjande åtgärder för att stödja äldre till ett gott åldrande
  • initiera, genomföra och utvärdera undersökningar och behandlingar utifrån det egna kompetensområdet
  • säkerställa att vård i livets slutskede ges enligt den palliativa vårdfilosofin, specifikt anpassad till den äldre personens livssituation
  • identifiera problem och formulera en plan för ett kliniskt utvecklingsarbete inom vård av äldre

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs att kurserna Omvårdnad med fokus på det goda åldrandet, 7,5 hp och Geriatrisk vård - diagnostik, behandling och omvårdnad, 7,5 hp, Värdighet och välbefinnande i åldrandet och i livets slutskede, 7,5 hp och Demenssjukdom och personcentrerad omvårdnad, 7,5 hp är genomgångna.

Undervisningens upplägg

Kursen är en delvis nätbaserad distansutbildning och läses som halvtidsstudier med en sammankomst (3-5 dagar) på kursorten. I kursen tillämpas ett studerandeaktivt arbetssätt innefattande reflektioner tillsammans med kurskamrater och lärare. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete och arbete i grupp. Föreläsningar, seminarier, klinisk färdighetsträning och VFU (3 hp) ingår. 

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Examination sker genom seminarier (G-U) och genom skriftlig inlämningsuppgift (VG-U) samt Objective Structured Clinical Examinations (OSCE) (VG-U). Studentens måluppfyllelse under VFU bedöms med stöd av AssCe (G-U) i samverkan med lärosätets lärare.

För att bli godkänd i kursen, krävs att samtliga examinationer är godkända. För betyget Väl godkänd på kursen krävs betyget Väl godkänd på skriftlig inlämningsuppgift och OSCE samt att övriga examinerande moment är godkända.

Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.

Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning kan erbjudas en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden. Ansvarig examinator äger dock rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

http://www.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 32

Kurslitteratur

För all kurslitteratur gäller senaste upplaga.

Akademi Fass
Fass
Senaste version : Läkemedelsindustriföreningen :
Obligatorisk

Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Obligatorisk
Läsanvisning: alt. Läkemedelsverket, URL: http://www.lakemedelsverket.se/lakemedelsboken

Fagerström Lisbeth
Avancerad klinisk sjuksköterska : avancerad klinisk omvårdnad i teori och praxis
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 464 s. :
ISBN: 91-44-05947-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

De 6 s:n : en modell för personcentrerad palliativ vård
Ternestedt Britt-Marie, Österlind Jane, Henoch Ingela, Andershed Birgitta
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 221 s. :
ISBN: 978-91-44-05498-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Geriatrik
Dehlin Ove, Rundgren Åke
3., rev. och uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 496 s. :
ISBN: 9789144092058
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kliniska examinationer : handbok för sjuksköterskestudenter på grund- och avancerad nivå
Almerud Österberg Sofia, Elmqvist Carina
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 232 s. :
ISBN: 9789144086781
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Essentials of nursing research : appraising evidence for nursing practice
Polit Denise F., Beck Cheryl Tatano
8. ed. : Philadelphia : Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins : [2013] cop. 2014 : xviii, 493 s. :
ISBN: 9781451176797 (pbk) (International ed.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tabloski Patricia A.
Gerontological nursing
3., [rev.] ed. : Upper Saddle River, N.J. : Pearson : cop. 2014. : xxi, 771 s. :
ISBN: 9780132956314
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst