"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Förändringsledarskap i omvårdnadsarbete, 3 hp

Engelskt namn: Management and Development in Nursing

Denna kursplan gäller: 2016-01-04 och tillsvidare

Kurskod: 3OM292

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2013-09-24

Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2015-12-15

Innehåll

Kursen behandlar sjuksköterskans självständiga roll som ledare i förändringsarbete. Aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete inom vård studeras. Vidare studeras modeller och metoder för förändringsarbete, förändringsledarskap samt verktyg för förändringsarbete och betydelsen av att mäta effekt. Att leda i förändring innebär även att känna till olika mekanismer som utlöses när människor interagerar med varandra i ett förändringsarbete. Därför innehåller kursen även kunskap om struktur, kultur och motivation i ett förändringsarbete. Kursdeltagarna tränar med hjälp av teorier och modeller på att förstå och formulera strategier för förändringsarbete samt att identifiera faktorer som påverkar förändringsarbete. De studerar även klinisk verksamhet och lägger grunden för ett konkret förändrings- och utvecklingsarbete samt granskar den egna rollen i arbetet.

Förväntade studieresultat

Efter genomången kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för hur kultur och strukturella faktorer påverkar motivation för förändringsarbete i komplexa system

Färdighet och förmåga

  • Analysera ett förändringsarbete och värdera betydelsen av sjuksköterskans förändringsledarroll
  • Självständigt utveckla strategier i förändringsarbete samt ge förslag på verktyg för förändringsarbete

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Bedöma och beskriva sätt som individer fungera tillsammans i grupper inklusive egen roll i grupper

Behörighetskrav

Sjuksköterske- eller röntgensjuksköterskeexamen samt yrkesverksamhet som sjuksköterska/ röntgensjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande. Undantag från språkkrav beviljas för den som har behörighetsgivande examen från svenskt universitet/högskola.

Undervisningens upplägg

Kursen genomförs som webbaserad distansutbildning på halvfart med en sammankomst (3-4 dagar) på kursorten. I kursen tillämpas ett studentaktivt arbetssätt innefattande reflektioner tillsammans med kurskamrater och lärare. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete och arbete i grupp, föreläsningar, seminarier och träning. Seminarier och färdighetsövningar är obligatoriska moment. Kontakten med lärare och kurskamrater sker framförallt via en webbaserad lärplattform. Föreläsningar och seminarier sker till stor del via internet. Som student behöver man ha tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett usb-headset med mikrofon samt en webbkamera. Trådbunden uppkoppling är alltid att föredra. Man kan även koppla upp sig på ett bibliotek eller lärcentrum.

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Examinationen sker genom individuella skriftliga inlämningsuppgifter
(VG-U) och genom seminarier i grupp (G-U).

Betyg för hel kurs utgör en sammanvägning av resultaten från examinationernas olika delar och sätts först när samtliga examinationer och obligatoriska moment är godkända. För betyg G på kursen krävs att samtliga examinationer är godkända och obligatoriska moment genomförda. För betyg VG på kursen behövs betyget VG på individuella inlämningsuppgifter, betyg G på seminarier samt att obligatoriska moment är genomförda.

Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

www.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 1

Kurslitteratur

Senaste upplaga gäller.

Nya perspektiv på organisation och ledarskap
Bolman Lee G., Deal Terrence E., Holmqvist Anna
5., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 552 s. :
ISBN: 9789144094199
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Fagerström Lisbeth
Avancerad klinisk sjuksköterska : avancerad klinisk omvårdnad i teori och praxis
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 464 s. :
ISBN: 91-44-05947-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Jacobsen Dag Ingvar
Organisationsförändringar och förändringsledarskap
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 347 s. :
ISBN: 9789144086088
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer för området tillkommer.