"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Omvårdnad i glesbygd, klinisk bedömning och akut omhändertagande, 7,5 hp

Engelskt namn: Rural nursing, clinical assessment and emergency care

Denna kursplan gäller: 2016-01-11 och tillsvidare

Kurskod: 3OM282

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2013-04-25

Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2015-12-15

Innehåll

Kursen innehåller fördjupade studier i klinisk bedömning och omhändertagande av patienter med akuta och palliativa sjukdomstillstånd i glesbygd med ett intersektionellt perspektiv. Fokus är på specialistsjuksköterskans ansvarsområde som till exempel självständiga komplexa bedömningar inom en begränsad tidsram och att vidta avancerade evidensbaserade omvårdnadsåtgärder samt kommunicera bedömning och åtgärder med vårdteam via distansöverbryggande teknik.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • identifiera och analysera epidemiologiska, etiska och intersektionella perspektiv som har betydelse för sjuksköterskans arbete i glesbygd nationellt och internationellt

Färdighet och förmåga

  • självständigt och metodiskt värdera och bedöma patientens symtom, genomföra fysiskt och psykiskt hälsostatus samt vidta relevanta åtgärder utifrån den kliniska bedömningen
  • agera och kommunicera i teamet vid bedömning och omhändertagande av patient - med hjälp av distansöverbryggande teknik

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över sitt eget lärande i relation till kursens innehåll och form

Behörighetskrav

Sjuksköterskeexamen samt yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3. Undantag från språkkrav kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen är en webbaserad distansutbildning där studierna bedrivs på halvfart. Under kursen hålls en sammankomst (2-3 dagar) på kursorten och 4-6 webb-möten genomförs. I kursen tillämpas ett studerandeaktivt arbetssätt innefattande reflektioner tillsammans med kurskamrater och lärare. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete och arbete i grupp. Föreläsningar, seminarier samt case och simuleringsövningar i virtuell miljö ingår liksom obligatoriska moment i form av färdighetsträning. Engelskspråkiga lärresurser kan förekomma. Kontakten med lärare och kurskamrater sker framförallt via webbaserad lärplattform.  Som student behöver man ha tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett usb-headset med mikrofon samt en webbkamera. Trådbunden uppkoppling är alltid att föredra. Man kan även koppla upp sig på ett bibliotek eller lärcentrum.

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). Kursen examineras i form av en skriftlig gruppuppgift som behandlas på seminarium (G-U), skriftlig individuell inlämningsuppgift (G-U), seminarier (G-U) och individuella examinationer av kliniska färdigheter via nät och på campus (VG-U).

För att bli godkänd på hela kursen, krävs att inlämningsuppgifter, seminarier och, kliniska examinationer är godkända samt obligatoriska moment är genomförda. För betyget Väl godkänd på hela kursen krävs VG på examinationer av kliniska färdigheter, G på övriga examinationer och att obligatoriska moment är genomförda. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås

Övriga föreskrifter

www.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 2

Kursitteratur

Senaste upplaga gäller.

Klinisk undersökningsmetodik för sjuksköterskor / Carol L. Cox (red.) ; översättning: Göran Grip.
Boswell Graham, Callaghan Patrick, Edie Jennifer, Gibbons Helen, Lack Victoria, Lee Polly, Lynch Antonia, McGrath Anthony, Whiteing Nicola, Young Christopher Richard, Cox Carol L.
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 336 s. :
ISBN: 9789144095035
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Engel Joyce K.
Mosby's Pocket Guide to Pediatric Assessment
5 ed. : St. Louis : Mosby : 2006 : 482 s. :
ISBN: 0-323-04412-3 (pbk)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Jarvis C
Physical Examination and Health Assessment
St Louis: Elsevier Saunders : 2011 :
Obligatorisk

Wikström Jonas
Akutsjukvård : omvårdnad och behandling vid akut sjukdom eller skada
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 278 s. :
Med aktiveringskod inklistrad i boken
ISBN: 978-91-44-05463-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer för området tillkommer.