"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Omvårdnadens teori och praxis, 4,5 hp

Engelskt namn: Nursing in Theory and Practice

Denna kursplan gäller: 2017-08-14 och tillsvidare

Kurskod: 3OM273

Högskolepoäng: 4,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogrammet (PRS), 2012-12-28

Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2017-03-02

Innehåll

Kursen består av verksamhetsförlagda studier. Studierna fokuserar på förmåga till självständighet gällande tillämpning av omvårdnadsprocessen, organisation av arbetet runt ett antal patienter samt arbete i team. Studierna ska utveckla studentens förmåga att kritiskt granska och värna om patienters rättigheter till god och säker vård  samt förmåga att kunna reflektera över delarna i Umeåmodellen för omvårdnad och arbetsrelaterade risker.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

- systematiskt utforma omvårdnadsarbetet och självständigt tillämpa omvårdnadsprocessen i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, aktuell lagstiftning och gällande regelverk
- systematiskt leda, prioritera, fördela och samordna omvårdnadsarbetet utifrån patienters behov och medarbetares kompetens
- visa förmåga till reflektion, etisk medvetenhet och professionellt förhållningssätt
- analysera styrkor och svagheter i den egna professionella kompetensen samt visa handlingsberedskap att utveckla kompetens och
  professionella förhållningssätt.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkända kurser i termin 1-4 samt genomgångna kurser i termin 5.

Undervisningens upplägg

Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Verksamhetsförlagda studier genomförs under handledning inom landsting, kommun eller enskilt bedriven vård. Kunskaper från tidigare kurser ska tillämpas.

Examination

Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd eller underkänd.
Kursen examineras individuellt. Under de verksamhetsförlagda studierna bedöms kunskaper, färdigheter och förhållningssätt. Bedömningen görs av klinisk lärare i samråd med handledare inom verksamheten. Nationell klinisk slutexamination (NKSE) genomförs i kursen. NKSE är utformad i två delar med ett skriftligt och ett praktiskt prov.

För att bli godkänd på kursen krävs att den verksamhetförlagda utbildningen samt alla delar i NKSE är godkända.

Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds en (1) ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för sjuksköterskeprogrammet.

Student som på eget initiativ avbryter sin verksamhetsförlagda utbildning i förtid kan ges betyget underkänd
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik när studenten uteblivit från sin praktik eller i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Övriga föreskrifter

http://www.umu.se//regelverk



Kursen ersätter den tidigare kursen Omvårdnad, eget val 4,5 hp (3OM139) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 33

Erfarenhetsbaserad kunskap - vad är det och hur värderar vi den?
Svensk sjuksköterskeförening : 2006 :
http://www.swenurse.se/Sa-tycker-vi/Publikationer/Forskning-och-utveckling/Erfarenhetsbaserad-kunskap---vad-ar-det-och-hur-varderar-vi-den/
Obligatorisk

ICN:s etiska kod för sjuksköterskor
Stockholm: Svensk sjuksköterskeförening : 2007 :
http://www.swenurse.se/Sa-tycker-vi/Publikationer/Vara-publikationer/ICNs-Etiska-kod-for-sjukskoterskor/
Obligatorisk

Evidensbaserad omvårdnad : en bro mellan forskning & klinisk verksamhet
Willman Ania, Stoltz Peter, Bahtsevani Christel
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 192 s. :
ISBN: 978-91-44-05644-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kurslitteratur från tidigare kurser i utbildningen samt annan relevant litteratur inom valt område.