"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Psykiatrisk omvårdnad - verksamhetsförlagd utbildning, 15 hp

Engelskt namn: Psychiatric Nursing - Clinical Studies

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 3OM186

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeutbildning, 2008-12-17

Innehåll

Kursen innehåller fördjupning och klinisk tillämpning av teoretisk kunskap i psykiatrisk omvårdnad genom verksamhetsförlagda studier. Under kursen ska studerande medverka i undervisning rörande hälsofrämjande processer utifrån olika levnadsvillkor samt behandling och rehabilitering. Studerande ges möjlighet att initiera och driva systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete samt kontinuerligt förbättringsarbete i psykiatrisk omvårdnad. I kursen behandlas och tillämpas kunskap i arbetsledning och samverkan med andra professioner inom psykiatrisk vård. Etiska frågeställningar beaktas och yrkesmässig handledning ges inom kursen. Kursen ska beakta aspekter av hur genus, klass och mångkulturellt perspektiv påverkar vården.

Förväntade studieresultat

Efter kursens första del skall studenten kunna • självständigt bedöma, planera, genomföra omvårdnad vid komplexa vårdbehov enligt bästa tillgängliga kunskap • utifrån ett etiskt förhållningssätt efterfråga och tillvarata hälsofrämjande resurser hos personer med psykisk ohälsa • följa gällande författningar samt riktlinjer och rutiner för att värna om patienten rättigheter/möjligheter och kunna förmedla kontakter med rätt instans • i samråd med patienten, initiera adekvat informationsöverföring och samverkan i vårdkedjan för att uppnå kontinuitet, effektivitet, kvalitet och patientsäkerhet • visa fördjupad förmåga att identifiera och värdera etiska frågeställningar och förhållningssätt i psykiatrisk vård • identifiera och formulera ett kliniskt utvecklingsområde för den psykiatriska omvårdnaden Efter kursens andra del skall studenten kunna tillämpa kunskap från kursens första del samt • självständigt leda, samordna och utvärdera omvårdnad vid komplexa vårdbehov enligt bästa tillgängliga kunskap • initiera och medverka i implementering av evidensbaserad vård med särskilt beaktande av psykiatrisk omvårdnad • ansvara för och systematiskt leda, prioritera, samordna och utvärdera psykiatrisk vård/omvårdnad utifrån medarbetarnas olika kompetens samt genom en reflekterande hållning utveckla arbetsgruppen/teamet och den psykiatriska vården

Behörighetskrav

Univ: Svensk legitimation som sjuksköterska samt yrkesexamen som sjuksköterska om 180 högskolepoäng eller kandidatexamen i omvårdnad om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. För tillträde till kursen krävs att den studerande har godkända resultat från kurserna Psykiatrisk omvårdnad, 3hp och Psykiatrisk utredning, diagnostik och behandling, 4,5hp. Vidare krävs att den studerande genomgått kurserna Specifik psykiatrisk omvårdnad och socialpsykiatri, 7,5hp samt Leda och utveckla psykiatrisk omvårdnad 7,5hp.

Undervisningens upplägg

Kursen läses på helfart och är delvis nätburen. Studierna baseras på studentens egen aktivitet i klinisk verksamhet. Genom litteratur, reflektion med kurskamrater och feedback från handledare och lärare integreras teoretisk och erfarenhetsmässig kunskap. Kontakten med lärare och kurskamrater sker framförallt via en webbaserad lärplattform. Eftersom undervisningen delvis är nätburen behöver studenten ha tillgång till dator och internetuppkoppling via bredband. För de studerande som inte har tillgång till egen utrustning finns tillgång till lärcentrum (www.khis.org), där motsvarande teknik kan nyttjas. För att bli godkänd i kursen krävs att samtliga teoretiska moment och examinationer är godkända samt att den verksamhetsförlagda utbildningen är godkänd. Kursen har två delar om vardera 7,5 hp. Specifikt för den första delen: Studerande ska under denna delkurs identifiera och formulera ett kliniskt utvecklingsområde för den psykiatriska omvårdnaden. Det insamlade materialet kan ligga till grund för studier i kursen Omvårdnad, självständigt arbete (Magister, ett år). Specifikt för den andra delen: Studerande ska under denna delkurs återföra resultat från utvecklingsarbetet.

Examination

Som betyg används en tvågradig betygsskala, underkänd eller godkänd. Kursen examineras individuellt och i grupp i form av inlämningsuppgifter och seminarier. Vid samtliga examinationer bedöms den vetenskapliga anknytningen. Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård, 60 hp. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga examinationer och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. TILLGODORÄKNANDE Inga generella tillgodoräknanden tillämpas. Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programrådet. Dessförinnan görs en bedömning av kursansvarig lärare som också lämnar förslag till beslut.

Övriga föreskrifter

http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Kurslitteratur

Psykiatrisk omvårdnad : att stödja hälsofrämjande processer
Arvidsson Barbro, Skärsäter Ingela (red)
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 187 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32500-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-00436-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Bergström Michael
Personlig kvalitetsförbättring : Projektarbetsbok
2007 :
http://www.skl.se/vi_arbetar_med/halsaochvard/kvalitetsutveckling-och-uppfoljning/fiu/laromaterial

Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Sjuksköterskan, ledande och ledare inom omvårdnad
Kihlgren Mona, Johansson Gunilla
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 108 s. :
ISBN: 91-44-00829-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Professionell utveckling och handledning : ett yrkesövergripande perspektiv
Killén Kari, Larson Per
1. uppl. : Lund : Studentlitteraturc 2008e (Polen) : 2008 : 271 s. :
ISBN: 978-91-44-04773-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Ottosson Jan-Otto
Psykiatrisk etik
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 208 s. :
ISBN: 91-47-05317-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Palm Ernsäter Torie
Strategi för att utveckla vården
Stockholm : Svensk sjuksköterskeförening : 2008 : 23 s. :
http://www.swenurse.se
ISBN: 978-91-85060-12-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Essentials of nursing research : methods, appraisal, and utilization
Polit Denise F., Beck Cheryl Tatano
6. ed : Philadelphia : Lippincott : 554 s. +e 1 CD-ROM :
ISBN: 0-7817-4972-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Raadu Gunnel
Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvården.
senaste upplagan : Stockholm b Liber : Liber : 9 s. (716 s.) :
ISBN: 91-47-05331-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Bära eller brista: kommunikation och relationer i arbetet med människor
Rokenes Odd Harald, Hansen Per-Halvard
Malmö : Gleerups Utbildning AB : 2007 :

Shives Louise Rebraca
Basic concepts of psychiatric-mental health nursing
7. ed. : Philadelphia, Pa. : Lippincott : cop. 2008 : 749 s. :
ISBN: 978-0-7817-9707-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

(O)jämställdhet i hälsa och vård : en genusmedicinsk kunskapsöversikt
Stockholm : Sveriges kommuner och landsting : 2007 : 127 s. :
http://www.brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39045_1.pdfz Fulltext
ISBN: 978-91-7164-259-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Barron Karin
Genus och funktionshinder. I Barron, Karin (red) (2004) Genus och funktionshinder. Lund: Studentlitteratur (32 sidor)

Idvall Ewa
Kvalitetsindikatorer inom omvårdnad
5., [utök.] uppl. : Stockholm : Gothia :b Svensk sjuksköterskeförening : 2009 : 176 s. :
ISBN: 978-91-7205-644-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson Håkan
Therapeutic alliance in general psychiatric care
Lund : Lund University : 2006 : 80 s. :
ISBN: 91-628-6740-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Svensk sjuksköterskeförening
Särtryck Evidensbaserad vård : Omvårdnadsmagasinet nr 5 2006
Ingår i:
Omvårdnadsmagasinet : en tidning från Svensk sjuksköterskeförening
Stockholm : Svensk sjuksköterskeförening (SSF) : 2003- :
http://www.swenurse.se/Article.aspx?a=1038&c=50

Svensk sjuksköterskeförening
Särtryck Kvalitetsutveckling : Omvårdnadsmagasinet nr 6 2007
Ingår i:
Omvårdnadsmagasinet : en tidning från Svensk sjuksköterskeförening
Stockholm : Svensk sjuksköterskeförening (SSF) : 2003- :
http://www.swenurse.se/Article.aspx?a=1036&c=46

Evidensbaserad omvårdnad : en bro mellan forskning och klinisk verksamhet
Willman Ania, Stoltz Peter, Bahtsevani Christel
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 172 s. :
ISBN: 91-44-04578-6
Se Umeå UB:s söktjänst