"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Värdighet och välbefinnande i åldrandet, 7,5 hp

Engelskt namn: Dignity and Wellbeing in Old Days

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 3OM129

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2016-12-21

Innehåll

  • Värdegrund
  • Centrala etiska begrepp/etiska överväganden
  • Etik - tillämpad ny teknik
  • Etiska problem i förhållande till demenssjukdom och multisjukdom
  • Fysiska begränsningar
  • Yrkesetiska riktlinjer
  • Forskningsetik
  • Observationsmetodik
  • Vetenskaplig dokumentation

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • självständigt och ur ett genus- och transkulturellt perspektiv beskriva och analysera centrala etiska begrepp relaterade till den äldre personens unika behov, upplevelser, problem och livssituation
  • värdera och analysera ett etiskt förhållningssätt och reflektera över och bedöma etiskt svåra situationer inom omvårdnad
  • analysera och reflektera över etiska resonemang i dagligt omvårdnadsarbete

Behörighetskrav

Univ: Svensk legitimation som sjuksköterska samt yrkesexamen som sjuksköterska om 180 hp eller kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande utländsk utbildning. Yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid.

Undervisningens upplägg

Kursen ingår i Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre, 60 hp, som ges i samverkan mellan flera lärosäten. För genomförandet av denna kurs svarar Luleå tekniska universitet.

Kursen ges på halvfart och är nätbaserad. Den pedagogiska grundsynen baseras på att studenten har kunskap och erfarenhet med sig. Studenten förutsätts vara aktiv och delaktig i sin utbildning och ansvarig för sin egen inlärningsprocess. Strävan är att studenten utvecklar en förmåga att analysera, förklara och värdera samband mellan begrepp och fenomen som studeras. Lärandet stimuleras av egenaktivitet, i utbyte och interaktion med andra samt med anknytning till studentens egen kunskap och tidigare erfarenhet. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och riktade studieuppgifter anpassade till verksamhetsanknuten utbildning.

Examination

Individuell skriftlig tentamen i form av en litteratursammanställning. Tentamen består av att granska och värdera centrala etiska begrepp i vetenskaplig litteratur och redogöra för dess tillämpning i förhållande till äldrevård generellt, alternativt till demensvård, alternativt till vård av multisjuka äldre personer.

Inlämningsuppgifter, varav en är verksamhetsanknuten.

För godkänd kurs krävs att kursens alla delar är genomgångna och godkända.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

www.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 3

Uppgift om kurslitteratur tillhandahålls separat.