"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klinisk utbildning med inriktning mot psykiatri, äldre- och primärvård, 30 hp

Engelskt namn: Clinical Nursing in Psychiatric and Elderly and Primary Health Care

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 3OM007

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programkommittén för sjuksköterskeprogrammet, 2007-06-07

Innehåll

Delkurs 1 Klinisk utbildning inom psykiatrisk vård 9 hp Studenten skall träna och tillämpa de färdigheter som ingår i sjuksköterskans yrkesområde för att kunna ansvara för planering, genomförande och utvärdering av omvårdnaden av enskilda patienter i alla åldrar med vanligt förekommande psykiska sjukdomar eller funktionshinder. Studenten skall öva sin förmåga att arbeta patientcentrerat med betoning på initiativ och handlingsberedskap. Studenten skall öva sina färdigheter i förebyggande arbete, undervisning och handledning med särskilt fokus på patienters och närståendes behov inom psykiatrisk vård. Planering av omvårdnadsarbetet samt samverkan i team och med andra vårdgivare övas. Delkurs 2 Klinisk utbildning i primärvård 12 hp varav 1,5 hp katastrofberedskap och 1,5 hp uppföljning av kursen som helhet. Studenten skall träna och tillämpa de färdigheter som ingår i sjuksköterskans yrkesområde för att kunna ansvara för planering, genomförande och utvärdering av omvårdnaden av enskilda patienter i alla åldrar med vanligt förekommande sjukdomar eller psykiska, fysiska och intellektuella funktionshinder. Studenten skall öva sin förmåga att arbeta patientcentrerat med betoning på initiativ och handlingsberedskap. Studenten skall öva sina färdigheter i förebyggande arbete, undervisning och handledning med särskilt fokus på patienters och närståendes behov inom primärvård. Planering av omvårdnadsarbetet samt samverkan i team och med andra vårdgivare övas. Teoretisk undervisning samt praktisk tillämpning av omhändertagande i samband med katastrof eller olycka ingår i delkursen. Delkurs 3 Klinisk utbildning inom äldrevård 9 hp. Studenten skall träna och tillämpa de färdigheter som ingår i sjuksköterskans yrkesområde för att kunna ansvara för planering, genomförande och utvärdering av omvårdnaden av äldre personer med vanligt förekommande sjukdomar eller psykiska, fysiska och intellektuella funktionshinder. Studenten skall öva sin förmåga att arbeta patientcentrerat med betoning på initiativ och handlingsberedskap. Studenten skall öva sina färdigheter i förebyggande arbete, undervisning och handledning med särskilt fokus på patienters och närståendes behov inom äldrevård. Dessutom ingår studier av omvårdnad i livets slutskede. Planering av omvårdnadsarbetet samt samverkan i team och med andra vårdgivare övas.

Förväntade studieresultat

Studenten skall efter kursen vara väl förtrogen med individuell vårdplanering och utifrån omvårdnadsprocessen kunna planera och genomföra omvårdnad. Studenten skall ha förvärvat förmåga att integrera och tillämpa teoretiska kunskaper i omvårdnadsarbetet vid specifika sjukdomstillstånd och i samband med centrala omvårdnadsfenomen. Studenten skall ha fördjupat sin förmåga att kritiskt granska och använda vetenskapligt underbyggd kunskap i omvårdnadsarbetet. Studenten skall ha förvärvat förmåga att arbeta med noggrannhet och precision och vara väl förtrogen med den specifika omvårdnadens tekniker och metoder. Studenten skall också kunna använda medicinsk-teknisk utrustning såväl som att hantera läkemedel, på ett säkert sätt. Studenten skall kunna arbeta i enlighet med riktlinjer för aseptik/antiseptik samt förstå dess betydelse för hälsa och välbefinnande. Studenten skall ha utvecklat förmåga att etablera goda relationer i mötet med människor oberoende av ålder, kön, social klass, etnicitet och kultur. Studenten skall ha förvärvat förmåga att föra etiska resonemang och kunna handla utifrån etiska ställningstaganden. Studenten skall också ha förvärvad fördjupad förståelse för människor som drabbats av svåra sjukdomar och livskriser samt kunna ge stöd till patienter och närstående. Studenten skall ha förvärvat förståelse för socioekonomiska faktorers påverkan på människors hälsa/ohälsa samt förstå betydelsen av hälsobefrämjande och förebyggande arbete. Studenten skall ha utvecklat sin pedagogiska förmåga och övat upp sin förmåga att leda och samordna vårdnadsinsatser samt att arbeta i team. Studenten skall ha utvecklat sin förmåga att arbeta med kvalitets och förbättringsarbete. Studenten skall inneha kunskaper om gällande lagar och författningar samt nationella och regionala program för prioriteringar. Studenten skall ha kännedom om hälso- och sjukvårdens beredskap och organisation i samband med katastrofer i fredstid och kunna ge första hjälpen i akuta sammanhang.

Behörighetskrav

Standarsbehörighet A. Standardbehörighet F.1.1 Ma B+ Sh A+ Nk B (alt. Fy A + Ke A+ Bi A) (Naturkunskap B kan också ersättas med motsvarande kurser i omvårdnadsprogrammet). För tillträde till kursen (termin sex) krävs godkända resultat i termin fyra och genomgångna kurser i termin fem.

Undervisningens upplägg

De kliniska studierna genomförs inom psykiatrisk vård, äldrevård och primärvård. Under de kliniska studierna ges handledning av sjuksköterskor och klinisk adjunkt. I trepartssamtal där studenten, den kliniska adjunkten och huvudhandledaren (där sådan finns) deltar sker planering och uppföljning av de kliniska studierna samt bedömning av studentens studieresultat. Studentens personliga och professionella utveckling följs under de kliniska studierna enligt ett självbedömningsformulär. Kliniska seminarier hålls över relevanta teman varvid evidens för omvårdnadsarbetet granskas med hjälp av forskningsresultat.

Examination

Under den kliniska utbildningen bedöms studenten fortlöpande och examineras individuellt för varje delkurs. Bedömningen görs av klinisk adjunkt i samråd med huvudhandledare och handledande sjuksköterskor. Den kliniska examinationen sker genom individuella fördjupningsarbeten, seminarier och genom bedömning av den studerandes kunskaper och färdigheter. Som betyg används uttrycken Godkänd eller Underkänd. Krav för godkännande: - godkända kliniska studier - godkända individuella kliniska examinationer samt obligatorisk närvaro och aktivt deltagande vid seminarier - fullgjord systematisk vägledning Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för sjuksköterskeprogrammet. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Tillgodoräknande Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknanden ankommer på programkommittén. Dessförinnan görs en bedömning av kursansvarig lärare som också lämnar förslag till beslut.

Övriga föreskrifter

http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Kurslitteratur - Primärvård

Davidsson Joan
Primärvård : en vårdnivå
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 175 s. :
ISBN: 91-44-00828-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Möten i vården : transkulturellt perspektiv på hälso- och sjukvården
Ekblad Solvig, Janson Staffan, Svensson Per-Gunnar
1. uppl. : Stockholm : Liber utbildning : 1996 : [2], xii, 306 s. :
ISBN: 91-634-1499-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Socialstyrelsen. Epidemiologiskt centrum
Folkhälsorapport. 2001.
Spånga : Kundtjänst, Socialstyrelsen, 2001 ; (Stockholm : tr.) : 394 s. : diagr. i färg, tab. :
ISBN: 91-7201-508-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Hälsa på lika villkor : Huvudbetänkande från nationella folkhälsokommitén
Stockholm : Sou 2000:91 : 2000 :

Orth-Gomér K och Perski A
Preventiv medicin i teori och praktik. En metodik för bättre folkhälsa.
Lund : Studentlitteratrur : 1999 :

Databaser



www.fhi.se



www.utblickfolkhalsa.nu



www.sos.se



www.scb.se



www.regionfakta.com



www.sos.se/epC

Kurslitteratur - Psykiatrisk vård

Cullberg J
Dynamisk psykiatri
Falkenberg : Natur och kultur : 2005 :

Psykiatrisk vård och specifik omvårdnad
Løkensgard Ingebjørg, Carlstein LieseLotte, Magnusson Marita, Wentz Larsson Karin
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 271 s. :
ISBN: 91-44-61971-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Kurslitteratur - Äldrevård

Bergh Anders
Anhörigvård
Stockholm : Studentlitteratur : 1997 : 113 s. :
ISBN: 91-44-00093-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Om demens : klinisk bild, utredning, vård och omvårdnad, konfusionstillstånd, genetik och biokemi, patologi, minnesfunktioner, vardagslivets aktiviteter, frågor om tvång och självbestämmande, hälsoekonomi
Basun Hans, Bogdanovic Nenad
Stockholm : Hagman : 1999 : 366 s., vi pl.-s. i färg :
ISBN: 91-87398-32-X (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Kurslitteratur - Katastrofmedicin

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/20030778.HTM

Lennquist Sten
Katastrofmedicin
3., [omarb. och utvidgade] uppl. : Stockholm : Liber : 2009 : 448 s. :
http://www.liber.se/productimage/large/4708481o.jpg
ISBN: 91-47-08481-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Riktlinjer : medicinsk katastrofberedskap
Socialstyrelsen : 2001 :
www.sos.se

SoS-rapport 1996:3
Hypotermi. Kylskador. Drunkningstillbud i kallt vatten
Stockholm : Modins tryck : 2003 :
http://www.sos.se/FULLTEXT/123/2003-123-6/2003-123-6.pdf?valURL=http://www.sos.se/FULLTEXT/123/2003-123-6/2003-123-6.pdf

Wilow K
Författningshandbok
2005 :

Relevanta avhandlingar och artiklar inom respektive område samt aktuell litteratur från tidigare delkurser.

Referenslitteratur

Björkdahl Anna
Psyk-VIPS : att dokumentera psykiatrisk omvårdnad enligt VIPS-modellen
Lund : Studentlitteratur : 1999 : 201 s. :
ISBN: 91-44-00863-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Christensson Lennart
Malnutrition in elderly people in need of municipal care : assessment and intervention
Linköping : Univ. : 2002 : 63 s. :
ISBN: 91-7373-197-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Ekman Inger
Being old and living with severe chronic heart failure : patients' experiences and evaluation of a caring intervention
Umeå : Univ. : 1999 : 68 s. :
ISBN: 91-7191-739-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Hellzén Ove
The meaning of being a carer for people with mental illness and provoking actions : carers' exposure in problematic care situations
Umeå : Univ. : 2000 : 73 s. :
ISBN: 91-7191-778-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Jacobsson Catrine
Eating training after stroke and its cost-effectiveness
Umeå : Univ. : 2000 : [2], 124 s. :
ISBN: 91-7191-894-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Karlsson Stig
Physical restraint use in the care of elderly patients
Umeå : Univ. : 1999 : 62 s. :
ISBN: 91-7191-666-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Lennquist Sten
Katastrofmedicin
3., [omarb. och utvidgade] uppl. : Stockholm : Liber : 2009 : 448 s. :
http://www.liber.se/productimage/large/4708481o.jpg
ISBN: 91-47-08481-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Lundman Berit
Daily living and coping strategies in insulin-dependent diabetics : diagnostic reasoning in nursing
Umeå : Univ. : 1990 : 117 s. :
ISBN: 91-7174-550-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Lövgren Gunvor
A policy for good care - does it matter? : an intervention in Västerbotten County Council
Umeå : Univ. : 2000 : 120, [9] s. :
ISBN: 91-7191-895-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Olofsson Britta
Use of coercion in psychiatric care as narrated by patients, nurses and physicians
Umeå : Univ. : 2000 : 86 s. :
ISBN: 91-7191-807-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Olsson Pia
Antenatal midwifery consultations : a qualitative study
Umeå : Univ. : 2000 : 68 s. :

Pejlert Anita
Leading a life with meaning and dignity in spite of suffering from long-term schizophrenia : contributions of care
Umeå : Univ. : 2000 : 91 s. :
ISBN: 91-7191-795-0 (korr.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Rasmussen Birgit Holritz
In pursuit of a meaningful living amidst dying : nursing practice in a hospice
Umeå : Univ. : 1999 : 89 s. :
ISBN: 91-7191-615-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Struggling for hopefulness : a qualitative study of swedish women who self-harm
Lindgren B-M, Wilstrand C, Gilje F, Olofsson B
Ingår i:
Journal of Psyciatric and mental health nursing
2004 :
Läsanvisning: Sid. 284-291