"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tandvård för patienter med särskilda behov, 10 hp

Engelskt namn: Dental Care for People with Special Needs

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 3OD021

Högskolepoäng: 10

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Odontologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för odontologi

Beslutad av: Programkommittén för odontologiska utbildningar, 2007-12-14

Reviderad av: Programrådet för odontologiska utbildningar, 2010-06-17

Innehåll

Delkurs 1: - klinisk farmakologi och farmakokinetik - farmakologisk bakgrund till behandling av smärta och oro - receptföreskrivning av läkemedel - interaktioner mellan läkemedel, naturläkemedel - medicinering av barn, gravida och gamla - odontologiska aspekter på allmänsjukdomar. Delkurs 2: - den åldrande människans psyke, sjukdomar och deras behandling - kost och munhälsa hos äldre - tandvårdsrädsla - etik i vården. Delkurs 3: - somatiska och psykiska sjukdomar, deras behandling och betydelsen av dessa för den kliniska bedömningen och ställningstagandet vid den odontologiska behandlingen av patienten.

Förväntade studieresultat

Delkurs1: Efter genomgången kurs förväntas den studerande kunna förskriva lämpliga läkemedel med hänsyn till tidigare förskrivna läkemedel, ålder och sjukdom hos patienten. Den teoretiska grunden för behandling av smärta och oro skall den studerande förstå och kunna tillämpa. Den studerande skall också ha kunskap om odontologiska kännetecken på allmänna sjukdomar. Delkurs 2: Efter genomgången kurs förväntas den studerande kunna tillämpa och värdera den åldrande människans speciella behov och ta hänsyn till detta vid den odontologiska behandlingen. Den studerande förväntas också kunna handlägga behandlingen av tandvårdsrädda på ett tillfredsställande sätt samt ha en god uppfattning om vad etik inom tandvården innebär. Delkurs 3: Efter genomgången kurs förväntas den studerande kunna tillämpa och värdera kunskaper om hur olika somatiska och psykiska sjukdomar samt behandlingen av dessa påverkar det odontologiska omhändertagandet. Den studerande skall också kunna tillämpa dessa kunskaper och motivera sitt ställningstagande i den kliniska verksamheten.

Behörighetskrav

Univ: Den studerande skall ha genomgått samtliga kurser vilka tidsmässigt föregår denna kurs.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, case-undervisning och seminarier. Föreläsningar som är av examinerande karaktär samt övriga moment är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker vid stadieexaminationen på termin 9 samt vid examinerande case-genomgångar. Betygsskalan består av betygen Underkänd och Godkänd. Studenten har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till fem. För mer information, se utbildningsplanen. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. TILLGODORÄKNANDE Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden eller det organ som fått nämndens delegation. Prövning sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande av kurs kan överklagas.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 4

Special care in dentistry : handbook of oral healthcare
Scully Crispian, Dios Pedro Diz, Kumar Navdeep
Edinburgh : Churchill Livingstone : 2006 : xi, 504 p. :
ISBN: 0-443-07151-9
Se Umeå UB:s söktjänst