Huvudområden och successiv fördjupning:
Odontologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för odontologi
Beslutad av: Programkommittén för odontologiska utbildningar, 2007-12-20
Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2012-02-09
Innehåll
Träning i kliniskt odontologiskt omhändertagande, behandling och prognosbedömning av vuxna patienter, inkluderande akut- och revisionstandvård.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs förväntas den studerande ha tillägnat sig ett professionellt förhållningssätt såsom förmåga att tillämpa teoretiska kunskaper i kliniken, självständigt planera, genomföra och evaluera sitt kliniska arbete, uppvisa ansvarsfull journalföring och en empatisk förmåga samt kunna kommunicera och etablera god kontakt med patienter och medarbetare. Den studerande skall i sin behandlingsplanering besitta en helhetssyn på patienten och därmed kunna ta hänsyn till patientens medicinska, sociala och ekonomiska förhållanden.
Behörighetskrav
Univ: Den studerande skall inför kursavsnittet på termin 8 vara godkänd i stadieexamination på termin 7.
Undervisningens upplägg
Den studerande skall under handledning bedriva klinisk färdighetsträning. Patientredovisningar och falldiskussioner i seminarieform.
Examination
Kontinuerlig bedömning sker i den kliniska verksamheten. Därutöver bedöms den studerandes kunskaper i seminarieövningar.
Betygsskalan består av betygen Underkänd och Godkänd.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt.
Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.
Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Vid praktik har studenten rätt att byta examinator redan efter första provtillfället. Anhållan om att få byta examinator inlämnas till examinator.
TILLGODORÄKNANDE
Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden eller det organ som fått nämndens delegation. Prövning sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande av kurs kan överklagas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.