"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete i psykoterapi, 15 hp

Engelskt namn: Degree project in psychotherapy

Denna kursplan gäller: 2016-07-04 och tillsvidare

Kurskod: 3MP046

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: ÖÖNedlagd, Psykoterapi

Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2013-12-17

Reviderad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2016-05-10

Innehåll

Kursen är indelad i följande moment:
 
- Arbetsplanering (projektskiss och projektplan)
- Projektets genomförande
- Skriftlig vetenskaplig uppsats utformad enligt angivna krav
- Muntligt försvar av examensarbetet vid ett gemensamt uppsatsseminarium, samt muntlig presentation och opposition av andras arbeten. 

Ett självständigt, vetenskapligt examensarbete, som redovisas skriftligen, genomförs under kursen. Arbetet ska innehålla en fördjupning inom området psykoterapi, utifrån vald inriktning. Design för examensarbetet kan variera, t ex utvärdering via skattningsskalor/instrument, enkätundersökning, registerstudie, intervjuundersökning, fallstudie med kvantitativ och/eller kvalitativ metodik. En empirisk studie rekommenderas, men en systematisk litteraturöversikt på vetenskaplig grund är också möjlig. Arbetet bör genomföras med kurskamrat parvis men kan också genomföras individuellt.                                                                                      
                                                                               

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse

Efter avslutad kurs ska studenten visa kunskap och förståelse...

- om hur man söker, finner och kritiskt granskar relevant vetenskaplig litteratur inom ett givet psykoterapeutiskt område,
- om hur man undersöker psykoterapeutiska företeelser och frågeställningar på vetenskaplig grund
- om hur man diskuterar en avgränsad psykoterapeutisk frågeställning på vetenskapliga grund och uppvisa insikt i relevant/aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete.


Färdigheter och förmåga

Efter avslutad kurs ska studenten visa färdighet och förmåga…

- att planera ett vetenskapligt arbete genom att formulera ett syfte, en avgränsad frågeställning och producera resultat med psykoterapeutisk anknytning,
- att skriftligt framställa, förmedla, resonera kring och muntligt försvara ett avgränsat vetenskapligt arbete
- att muntligt presentera och kritiskt granska och värdera ett vetenskapligt arbete


Värderingsförmåga och förhållningssätt         
                                                                                                                          
 Efter avslutad kurs ska studenten kunna … 
                                                                                                                                                       
- integrera och analysera komplexa material och/eller resultat på ett systematiskt sätt
- värdera etiska aspekter på eget forsknings- och utvecklingsarbete på ett forskningsetiskt riktigt sätt
 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet
 
- Psykologexamen (enligt 1982 års studieordning eller senare), eller

- Läkarexamen med specialistkompetens i allmän psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri, eller

- Socionomexamen och Grundläggande psykoterapiutbildning/Basutbildning i psykoterapi (steg 1) eller

- annan yrkesexamen om minst 180 hp inom vård och behandling (till exempel sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut) som inkluderar ett vetenskapligt arbete om minst 15 hp. Samt Grundläggande psykoterapiutbildning/Basutbildning i psykoterapi (steg 1), eller  

- motsvarande utländsk examen och Grundläggande psykoterapiutbildning/Basutbildning i psykoterapi (steg 1). 

Särskild behörighet
 
1. Egenterapi omfattande 50 timmar individualterapi eller 120 timmar gruppsykoterapi hos legitimerad psykoterapeut.

2. Den sökande ska efter Basutbildning i psykoterapi/motsvarande, ha varit yrkesverksam under minst 2 år och under den tiden ha tillämpat psykoterapeutiskt arbetssätt under handledning av legitimerad psykoterapeut med handledarutbildning.             

3. Den sökande ska, inom basutbildning i psykoterapi eller på annat sätt, ha genomgått handledning i psykoterapi om minst 60 timmar individuellt eller 120 timmar i grupp om max 4 deltagare, hos legitimerad psykoterapeut med handledarutbildning i psykoterapi.

4. Den sökande ska uppvisa intyg från arbetsgivare, att den sökande under utbildningstiden kommer att arbeta minst halvtid med kliniskt patientarbete eller motsvarande och att den sökande där har möjlighet att arbeta psykoterapeutiskt med klienter. Den sökande ska också ingå i ett terapeutiskt sammanhang, dvs. ingå i ett team där det finns kunskaper och erfarenhet av psykoterapeutiska arbetsmetoder. 

Undervisningens upplägg

Examensarbetet genomförs i huvudsak under slutterminen av utbildningen. Projektskiss innehållande val av ämne och preliminärt syfte, genomförande, etiska överväganden och tidsplan, utformas under tidigare termin och presenteras vid ett seminarium där återkoppling ges av kursledare och kompetens- och kvalitetsgrupp för att godkännas vad gäller ämnesval och planerat upplägg. En mer omfattande Projektplan (bakgrund, mini-review, syfte, frågeställning/ar, metod, etik etc) utformas därefter tillsammans med disputerad handledare för att sedan behandlas av kursledare och kompetens- och kvalitetsgrupp där den slutgiltigt godkänns. Uppsatshandledning erbjuds via disputerade lärare vid Enheterna för psykoterapi, barn och ungdomspsykiatri och psykiatri, men även externa disputerade handledare kan anlitas. När extern handledare anlitas erbjuds stöd i form av intern formaliahandledning och vid behov även ämneshandledning via enhetens kompetens- och kvalitetsgrupp. Under uppsatsterminen ingår mitterminsuppföljning med kursansvarig och kompetens- och kvalitetsgrupp. 

För att delta i undervisningen behövs tillgång till videokommunikationsteknik så som headset och dator med webkamera och internetuppkoppling. Utrustning krävs även för film och ljudinspelning samt lagringsmöjligheter av visuella och auditiva filer för att möjliggöra uppspelning vid seminarietillfällena.

Examination

Examination utifrån förväntade studieresultat sker i flera delar; seminarium där projektskiss presenteras, skriftligt utformad projektplan, skriftligt examensarbete, försvar av eget examensarbete, presentation och opposition av annat arbete. Kriterier för godkänd examination presenteras i Handbok för examensarbete (studieguide).

Student som ej har godkänt resultat på ordinarie prov erbjuds ett förnyat prov inom två månader. För prov som genomförs under maj och juni månad erbjuds första omprovet inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle.  En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas efter samma kursplan som vid ordinarie prov vid totalt 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos programrådet, få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta.  Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Studerande som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ytterligare ett tillfälle förlorar sin rätt att delta i ytterligare prov på kursen.
 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.