"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi, 45 hp

Engelskt namn: Supervision in psychotherapy

Denna kursplan gäller: 2014-07-07 och tillsvidare

Kurskod: 3MP044

Högskolepoäng: 45

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: ÖÖNedlagd, Psykoterapi

Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2014-01-14

Reviderad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2014-06-03

Innehåll

Kursen ges med tre olika inriktningar

Familjeterapi

Kognitiv och beteendeterapeutisk inriktning

Psykodynamisk psykoterapi – barn/vuxna

Kursen innehåller kunskaper och färdigheter för handledning och utbildning i psykoterapi inom olika verksamheter där psykoterapi utövas. I kursen ingår hur kunskaper om handledningsteori, psykoterapiforskning, handledningsforskning och konsultation används och gestaltas i den egna genomförda handledningen i såväl klinisk verksamhet som i utbildningssammanhang.  Vidare ingår egen professionell utveckling som psykoterapihandledare samt för området viktiga etik- och sekretessfrågor.

Handledar- och lärarutbildningens innehåll är uppdelat på tre moment.
Introduktion                                                                              3,0 hp
Handledningens och undervisningens teorier och metoder           27,0 hp
Handledning på handledning                                                     15,0 hp

Kursen fokuserar på

  • praktisk tillämpning av teorier och modeller för psykoterapihandledning, verksamhetshandledning och psykoterapiundervisning.
  • handledningsrelationen mellan psykoterapihandledare och psykoterapeuten i dess yrkesutövning med bakgrund i såväl teori som empirisk forskning där särskild uppmärksamhet ägnas frågor rörande gruppens betydelse i handledningssammanhang.
  • reflektioner kring handledarens egen betydelse för handledningsprocessen och dess utfall samt olika handledarstilars konsekvenser för de handledda.
  • kunskaper om såväl skolövergripande som skolspecifika synsätt på psykoterapihandledning och psykoterapiundervisning och dess konsekvenser för det praktiska genomförandet av handledning.
  • utveckling till en självständig kvalificerad kompetens som psykoterapihandledare
  • betydelsen av kunskaper från psykoterapi- och handledningsforskning samt evidensbaserad psykoterapeutisk behandling i handledningssituationen.Under kursens gång behandlas och uppmärksammas intersektionella frågeställningar fortlöpande.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • visa prov de på fördjupade kunskaper som fordras för att självständigt och med beaktande av etiska överväganden, sekretess och ansvarsfrågor kunna bedriva handledning och undervisning inom grundläggande- och legitimationsgrundande psykoterapiutbildningar samt att handleda personal med psykoterapeutiska arbetsuppgifter 

Färdigheter och förmåga

  • tillämpa metoder som bidrar till att de handledda ökar sin förmåga till dels reflektion kring det terapeutiska arbetet och dess processer, dels integration av teoretisk kunskap med egna erfarenheter av psykoterapeutiskt arbete   
  • att förmedla och tillämpa kunskaper om känslomässiga förlopp vid inlärning och visa förståelse för processer på individ och gruppnivå. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa kompetens som professionell psykoterapihandledare, vilket inbegriper fördjupad kunskap om egna tillgångar och begränsningar samt utveckling av en personlig stil som ger grund för fortsatt professionellt handledande arbete.

Behörighetskrav

Psykoterapeutexamen och Socialstyrelsens legitimation.
 
Minst ett års yrkeserfarenhet efter legitimation. I denna yrkeserfarenhet skall arbetsuppgifterna haft en tydlig koppling till psykoterapeutiskt arbete inom den psykoterapinriktning som psykoterapeutexamen grundar sig på

Undervisningens upplägg

Kursen ges på halvfart och löper över 4 terminer. Handledning i eget utfört handledningsarbete sker löpande under hela kursen. Det egna handledningsarbetet utförs i form av grupphandledning eller handledning på en individualterapi. Handledning på handledning sker på studieorten, två gånger i månaden (totalt 80 handledningstimmar), i grupper om fyra studerande av erfaren handledarutbildad psykoterapeut. Vid handledningsgrupper färre än 4 studenter anpassas handledningstimmarna procentuellt efter gruppstorlek enligt fastställd tabell. Den studerande ombesörjer själv handledningsuppdraget efter diskussion med handledaren och i samråd med utbildningssamordnaren. Teoriseminarierna sker på studieorten en gång per månad under studietiden. Huvudsaklig kursdag är fredagar.  Den studerande förutsätts arbeta med självstudier, enskilt eller i grupp utöver schemalagd kurstid. I utbildningen ingår att kursdeltagarna själva ska leda seminarier samt genomföra föreläsningar.

Den studerande ska under utbildningstiden visa på vetenskapligt och kritiskt tänkande genom muntliga och skriftliga uppgifter. Under termin fyra skall den studerande med utgångspunkt från ett eget handledningsärende skriva ett fördjupningsarbete med koppling till relevanta teorier inom handledningsområdet. Arbetet ska ha en vetenskaplig kvalité.    

Examination

Examinationen av de teoretiska momenten sker genom skriftliga och muntliga presentationer. Fördjupningsarbetet examineras av utbildningsanordnaren utsedd examinator.  Examinationen av det pedagogiska momentet sker genom utbildningsanordnaren.

Examinationen av färdighetsmomentet, handledning på handledning utförs av utbildningsanordnaren utsedd handledare.

Betygsgraderna är Godkänd (G) eller Underkänd (U).

Student som underkänts vid ordinarie provtillfälle har rätt till förnyat prov, s.k. omprov. Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie omprov, dock ska omprov erbjudas tidigas tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats samt ytterligare ett omprov inom ett år, s.k. uppsamlingsprov.

Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs har rätt att begära byte av examinator.
 

Termin 1:         Introduktion                                 3 hp
 
Termin 2:         Teori och metod                           9 hp
                       Handledning på handledning 5 hp
 
Termin 3:         Teori och metod                           9 hp
                       Handledning på handledning 5 hp
 
Termin 4:         Teori och metod                           9 hp
                       Handledning på handledning          5 hp                                                                                                                                                                                                           
 
 
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.