Under utbildningen erhåller den studerande handledning i familjeterapi ur en systemteoretisk referensram, omfattning 200 timmar i grupp.
Handledningen ska integrera den studerandes teoretiska kunskaper till det praktiska, kliniska arbetet. Antal handledningsärenden uppgår till fyra familjer/system.
Förväntade studieresultat
Den studerande ska efter genomgången kurs visa förmåga på
-att tillsammans med familjen/systemet kunna definiera, sammanfatta och formulera det uppdrag man fått
-att i terapeutiskt samtal kunna gå från innehållsnivå till processnivå samt kunna beskriva skillnaden
-att kunna utvärdera familjeterapeutiska samtal kontinuerligt med familjen/systemet (inkl planerad avslutning)
-på systemiskt/relationellt tänkande som t.ex. kan innebära att veta när man kan ha nytta av att öppna det terapeutiska systemet och undersöka förutsättningar för förändring
-att i handledning kunna undersöka, utveckla, problematisera och reflektera över sitt terapeutiska förhållningssätt.
samt
-visa på kunskap som tyder på att studenten kan belysa familjeproblematik utifrån olika teoretiska inriktningar
Behörighetskrav
Univ: Den studerande skall inom Psykoterapeutprogrammet ha genomgått samtliga moment inom de olika kurserna vilka tidsmässigt föregår denna kurs eller ha tillägnat sig motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Den obligatoriska familjeterapihandledningen på 200 timmar i grupp om fyra studenter startar under första terminen och löper under hela utbildningstiden.
Studenten ska ha arbetat med minst fyra familjer/system. Dessa fyra ärenden skall var för sig videofilmas vid minst ett tillfälle under terapins gång och processen med problem/resurs formulerings - mitt och avslutningsfas ska kunna urskiljas av handledaren och studenten.
Studenten ska vara huvudansvarig behandlare för det familjeterapeutiska arbetet i dessa fyra ärenden, men PAL, konsultläkare, co-terapeut eller reflekterande team kan förekomma.
Ett av dessa ärenden skall redovisas skriftigt enligt gällande mall för utvärdering av den psykoterapi man utfört.
Varje student ska ha provat på olika handledningsformer såsom rapport- rollspels- video- och direkthandledning.
Vidare så ska studenten prova på att arbete i familjens/systemets egen kontext, t.ex. i hembesök.
Resor till och från handledning betalas av den studerande
Examination
Obligatorisk närvaro vid all handledning. Betygsgraderna är Godkänd (G) eller Underkänd (U).
Handledaren bedömer och godkänner eller underkänner den studerande i det praktiska familjeterapeutiska arbetet.
Examination sker löpande under hela utbildningen.
För betyget Godkänd (G) på kursen Familjeterapihandledning ska den studerande även skriva en terapisammanfattning enligt särskild mall (se undervisningens uppläggning).
Om handledare bedömer att studenten inte uppnår godkänd handledning under pågående handledning skall frågan aktualiseras för kursledning och studierektor. Det skall tydliggöras för studenten vad som krävs för godkänd handledning. Om så bedöms har studenten rätt att få ny handledare under resterande handledningsperiod.
Om studenten bedöms vara underkänd i handledningsmomentet efter avslutad handledning skall handledaren/kursledning ge vägledning kring omfattning och innehåll i nödvändig komplettering för godkänd handledning. Extra tid för handledning utöver de timmar som anges i kursplanen skall betalas av studenten eller arbetsgivaren.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande
Föreskrifter i 7 kap Högskoleförordningen ger studerande på Psykoterapeutprogrammet, för att erhålla utbildningsbevis som avser programmet, rätt att tillgodoräkna sig viss utbildning inom eller utom landet. Studerande får även tillgodoräkna sig motsvarande kunskaper och färdigheter som har förvärvats i yrkesverksamhet.
Prövning huruvida en tidigare utbildning, kurs eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden i samråd med examinator. Vi prövning av framställning om tillgodoräknande skall skälig hänsyn tas till syftet med utbildningen som helhet och behov av integration av olika moment under kursen.
Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in till Registrator, Umeå universitet, inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs. För sent inkommen överklagande kommer att avvisas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.