Engelskt namn: Structure and Function of the Cell
Denna kursplan gäller: 2020-08-31 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2020-08-31
Kursplan för kurser med start mellan 2020-01-20 och 2020-08-30
Kursplan för kurser med start mellan 2019-09-02 och 2020-01-19
Kursplan för kurser med start mellan 2019-01-21 och 2019-09-01
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-18 och 2019-01-20
Kursplan för kurser med start mellan 2014-12-08 och 2016-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2014-06-30 och 2014-12-07
Kurskod: 3MK008
Högskolepoäng: 27
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk kemi och biofysik
Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2012-06-11
Reviderad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2020-04-21
Kursen behandlar eukaryota cellers kemi och biologi. Basala kunskaper såväl som de senaste forskningsrönen förmedlas. Kursens huvudområden omfattas av grundläggande cellbiologi, enzymologi, protein- och nukleinsyrastruktur och omsättning av extracellulärt matrix. Ytterligare huvudområden som behandlas är cellens metabolism, det centrala dogmat, celldelning (meios och mitos), kommunikation i eller mellan celler samt biologiska membraners struktur och funktion. Därutöver får studenten kunskaper om cytoskelettets uppbyggnad och funktion samt intracellulära kompartments och intra- och extracellulär transport. Vidare tas grundläggande genetik upp som innefattar de första fyra veckornas embryologi ur ett molekylärt perspektiv.
Kursens fokus ligger på den friska cellens funktion men även vad som händer vid sjukdomar då de naturliga processerna i cellen går fel. I kursen ingår också inslag av vetenskaplig skolning samt professionell utveckling i form av grundläggande konsultation steg 1.
Kursen delas in i följande moment:
Skriftligt prov (20 hp)
Övriga examinerande moment (7 hp)
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten ha kunskaper om:
Färdigheter och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten känna till:
Grundläggande och särskild behörighet för Läkarprogrammet eller motsvarande kunskaper.
Undervisningen bedrivs studerandeaktivt i form av gruppträffar, case-seminarier, redovisningar och föreläsningar. Vissa praktiska moment såsom laborationer/demonstrationer och auskultation på hälsocentral ingår också i kursen. Studenterna är indelade i grupper och har tillgång till handledare vid schemalagda gruppträffar. Inom kursen ingår en litteraturuppgift där studenten söker originalartiklar för att besvara en vetenskaplig fråga inom något av avsnitten som behandlas under kursen.
Obligatoriska läraktiviteter utöver upprop är den undervisning som markerats som obligatorisk i schema.
Undervisningen ges huvudsakligen på svenska men kan ges på engelska. Vissa inlämningsuppgifter kan förväntas skrivas på engelska. Delar av undervisningen sker med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT).
I kursen examineras de teoretiska kunskaperna med ett skriftligt slutprov (20 hp), medan övriga examinerande moment (7 hp), inklusive vetenskaplig skolning och professionell utveckling, examineras löpande under kursen. Professionell utveckling examineras med reflektioner, samtalsövningar och gruppträffar. Kunskaper i laboratoriesäkerhet examineras via ett elektroniskt test och ingår i momentet vetenskaplig skolning. Student som ej har godkänt resultat på ordinarie prov erbjuds ett förnyat prov inom två månader. För prov som genomförs under maj och juni månad erbjuds första omprovet inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle. Vid underkänt på det elektroniska laboratoriesäkerhetstestet kan ett nytt test göras omedelbart.
På de skriftliga och praktiska proven samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar inom respektive moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas efter samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare fem tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos Programrådet för läkarutbildningen, få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Det ger inte ytterligare provtillfällen utöver de som följer av förstagångsregistreringen men ger en möjlighet att genomföra läraktiviteterna på kursen ytterligare en gång.
Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhetens direktiv.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik (t. ex. laborativa moment) i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Kursupprop
Kursuppropet är obligatoriskt.
Befrielse från upprop kan endast ges av kurssamordnare vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kurssamordnaren.
Hälso- och vaccinationsprogram
Inför den kliniska praktiken erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Hepatit B är den mest troliga smittorisk studenter kan utsättas för under det verksamhetsintregerade lärandet och som det också går att vaccinera emot. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i det fall de skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.
Studietid
Under det verksamhetsintegrerade lärandet kan tjänstgöring förekomma på kvällar, nätter och helger.
Kursen ersätter den tidigare kursen "Cellens struktur och funktion, 26,2 hp" (3MK007) samt "Professionell utveckling, 0,8 hp" (3ME040).
Kursen får inte tas med i examen tillsammans med kursen "Cellens struktur och funktion, 26,2 hp" (3MK0007) samt "Professionell utveckling, 0,8 hp" (3ME040).
Rekommenderad kurslitteratur redovisas på kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform. Studenten förutsätts självständigt inhämta relevant kunskap enligt den beskrivning av kursmål som finns för kursen och enligt de anvisningar som ges under kursens gång.
Ferrier Denise R.
Lippincott's illustrated reviews : Biochemistry
7. ed : Philadelphia : Wolters Kluwer : [2017] : 560 s. :
ISBN: 9781496363541
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Molecular Biology of the Cell
Alberts Bruce, Johnson Alexander, Lewis Julian, Morgan David, Raff Martin, Roberts Keith, Walter Peter
6 ed. : Garland : 2015 : 1464 s. :
ISBN: 9780815344643
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst