Engelskt namn: Clinical sciences 5
Denna kursplan gäller: 2020-08-31 och tillsvidare
Kurskod: 3ME086
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för klinisk vetenskap
Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2014-12-09
Reviderad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2020-04-21
Kursen innehåller teoretisk undervisning och praktisk träning i att förebygga, diagnostisera och behandla akuta och kroniska sjukdomar och tillstånd inom kursens ingående ämnen. Därutöver ingår att studenten ska, på ett professionellt sätt, tjänstgöra och samverka med övrig personal på vårdavdelningar, mottagningar och hälsocentraler liksom med personal utanför sjukvården.
Ämnesområdet obstetrik-gynekologi har fokus på prevention, diagnostik och behandling av akuta och kroniska sjukdomar hos kvinnor i alla åldrar mot bakgrund av normal reproduktionsfysiologi, graviditet och förlossning samt inkluderande psykosocialt omhändertagande. I pediatrik fokuseras på prevention, diagnostik och behandling av sjukdomar och tillstånd under barndom och ungdomstid mot bakgrund av normal tillväxt och utveckling med beaktande av psykosociala omständigheter. Allmänmedicin fokuserar på allmänmedicinsk tillämpning på avsnitten kvinna - barn och vanligt förekommande sjukdomar och tillstånd som har ingått i tidigare kurser i Läkarprogrammet. I barn- och ungdomspsykiatri har huvudfokus på diagnostik och behandling av barn och ungdomar med psykisk sjukdom. Rättsmedicin omfattar författningslära, rättsmedicinska undersökningar och bedömningar, samt rättsintyg. Försäkringsmedicin behandlar lagstiftning och försäkringsmedicinska bedömningar. Geriatrik fokuserar på den multisjuka äldre patienten. I professionell utveckling ingår gruppdynamik och ledarskap, samt interprofessionell träning.
Kursens inslag av vetenskaplig skolning innebär träning i att använda evidensbaserade metoder för att kritiskt värdera frågeställningar relaterade till diagnostik och behandling.
Kursen är indelad i följande moment:
Klinisk praktik (9 hp)
Obligatoriska moment (8,5 hp)
Praktiskt prov (OSCE) (6 hp)
Skriftligt prov (6,5 hp)
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenterna ha kunskaper om och förståelse för:
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenterna kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenterna kunna:
Godkänt på Introduktionskurs, Cellens struktur och funktion, Organsystemens struktur och funktion, Attack och försvar, Sjukdomslära, symtom och diagnostik, Klinisk propedeutik, Klinisk kurs 1, Klinisk kurs 2, Klinisk kurs 3, samt modulen Klinisk praktik från kursen Klinisk kurs 4 eller motsvarande kunskaper.
Undervisningen bedrivs i studerandeaktiv form med case/PBL (problembaserat lärande), seminarier, gruppövningar, demonstrationer, redovisningar, rollspel, gruppdiskussioner, föreläsningar och klinisk handledning. Studentens lärande utvecklas genom aktivt deltagande och fullgörande av uppgifter under klinisk praktik, i planerad verksamhet samt under jourtid.
Obligatoriska läraktiviteter utöver upprop är den undervisning som markerats som obligatorisk i schema. Exempel på examinerande och obligatoriska inslag är klinisk praktik, demonstrationer, case/PBL, specificerade seminarier, temadagar samt praktisk undersökningsmetodik inom respektive ämnesområde.
Föreläsningar ges i katedral och webbaserad form. Undervisningen ges huvudsakligen på svenska men kan ges på engelska. Vissa inlämningsuppgifter kan förväntas skrivas på engelska. Delar av undervisningen sker med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT). Lärandestöd i form av självskattning av studentens kunskapsnivå kan förekomma.
Kursen innehåller teoretiska studier, praktiska övningar och klinisk praktik vid 4 studieorter: Umeå, Sunderbyn, Östersund och Sundsvall. Studenter vid studieort Umeå har obligatorisk praktik vid andra kliniker/mottagningar i norra regionen samt vid hälsocentraler i Umeå-området alternativt inom regionen. Obligatorisk utlokaliserad praktik vid andra kliniker och/eller mottagningar i regionen kan även förekomma för studenter vid övriga studieorter.
De teoretiska kunskaperna under momentet Prov examineras genom skriftliga och muntliga tentamina och vissa praktiska färdigheter examineras genom handledd mottagning (sit-ins) och genom OSCE-tentamen. Klinisk praktik (inkluderande förmåga till kommunikation och ledarskap) och övriga obligatoriska moment examineras löpande under kursen.
Professionell utveckling examineras dels i form av skriftligt prov och skrivuppgift och dels i samband med olika praktiska övningar, uppgifter och gruppträffar, vilket kräver både närvaro och aktivt deltagande.
Student som ej har godkänt resultat på ordinarie prov erbjuds ett förnyat prov inom två månader. För prov som genomförs under maj och juni månad erbjuds första omprovet inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle.
På de skriftliga och praktiska proven samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar inom respektive moment är godkända. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas efter samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare fem tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätten att efter skriftlig begäran hos Programrådet för läkarutbildningen (PRL) få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande möjligheten att gå om kursen. Det ger inte ytterligare provtillfällen utöver de som följer av förstagångsregistreringen men ger en möjlighet att genomföra läraktiviteterna på kursen ytterligare en gång.
Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhetens direktiv.
Under klinisk praktik ingår fortlöpande examination av färdigheter, värderingsförmåga och förhållningssätt till medarbetare, patienter och deras närstående. Student som blivit underkänd vid klinisk praktik erbjuds ny klinisk praktik vars innehåll och längd fastställs av examinator. Totalt kan dock klinisk praktik ej upprepas mer än två gånger (maximalt tre tillfällen).
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Kursupprop
Kursuppropet är obligatoriskt.
Befrielse från upprop kan endast ges av kurssamordnare vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kurssamordnaren.
Hälso- och vaccinationsprogram
Inför den kliniska praktiken erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Hepatit B är den mest troliga smittorisk studenter kan utsättas för under det verksamhetsintegerade lärandet och som det också går
att vaccinera emot. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i det fall de skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.
Studietid
Under det verksamhetsintegrerade lärandet kan tjänstgöring förekomma på kvällar, nätter och helger.
Kursen ersätter den tidigare kursen Kvinna-Barn (30 hp) 3ME072.
Kursen får inte tas med i examen tillsammans med kursen Kvinna-Barn (30 hp) 3ME072.
Rekommenderad kurslitteratur redovisas på kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform. Studenten förutsätts självständigt inhämta relevant kunskap enligt den beskrivning av kursmål som finns för kursen och enligt de anvisningar som ges under kursens gång.
Allmänmedicin
Hunskår Steinar, Hovelius Birgitta, Andersson Christer
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 1102 s. :
ISBN: 9789144084466
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Thapar Anita
Rutter's child and adolescent psychiatry
Sixth edition. : Chichester, West Sussex : John Wiley & Sons Inc. : 2015 : xvii, 1077 p. :
ISBN: 9781118381960
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
JM REYS IACAPAP e-Textbook of Child and Adolescent Mental Health
IACAPAP :
Nedladdningsbar kostnadsfritt som PDF
Obligatorisk
Barn- och ungdomspsykiatri
Gillberg Christopher, Råstam Maria, Fernell Elisabeth
3., rev. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 568 s. :
ISBN: 9789127131415
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Knorring Anne-Liis von
Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 208 s. :
ISBN: 978-91-44-05669-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Järvholm Bengt
Försäkringsmedicin
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 219 s. :
ISBN: 9789144057323
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Problemorienterad gynekologi och obstetrik
Bixo Marie, Bäckström Torbjörn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 476 s. :
ISBN: 9789147117253
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
ObGyn
Brännström Mats, Gemzell Danielsson Kristina, Hagberg Henrik, Landgren Britt-Marie, Maršál Karel, Westgren Magnus
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 367 s. :
ISBN: 9789144094373
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Obstetrik
Hagberg Henrik, Marsal Karel, Westgren Magnus
2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2014 : 656 s. :
ISBN: 9789144095707
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Obstetrisk öppenvård
Maršál Karel, Grennert Lars
3., [rev. och utök.] uppl. : Stockholm : Liber : 2011 : 383 s. :
ISBN: 9789147099597
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Gynekologi
Janson Per Olof, Landgren Britt-Marie
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 376 s. :
ISBN: 9789144092591
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
SFOGs ARG-rapporter (Arbets- och Referensgrupp) finns inom många ämnen.
SFOG :
Finns gratis på www.sfog.se
Gynaecology illustrated
Bain Catrina, Burton Kevin, McGavigan C. Jay, Callander Robin, Ramsden Ian
6. ed. : Edinburgh : Churchill Livingstone Elsevier : 2011 : x, 414 s. :
ISBN: 978-0-7020-3067-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Obstetrics by ten teachers
Kenny Louise C., Myers Jenny
20th edition. : Boca Raton : CRC Press : [2017] : 341 pages :
ISBN: 9781498744393
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Beckmann Charles R. B.
Obstetrics and gynecology
7. ed. : Philadelphia : Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins : c2014. : xvi, 511 s. :
ISBN: 9781451144314
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Essentials of obstetrics and gynaecology
O'Reilly Barry, Bottomley Cecilia, Rymer Janice
2nd ed. : Edinburgh : Elsevier : 2012 : x 329 p. :
ISBN: 978-0-7020-4361-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rowlands Sam
Abortion care
Cambridge : Cambridge University Press : 2014 : 266 p. :
ISBN: 978-1-107-64738-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Essential obstetrics and gynaecology
Symonds Ian M., Arulkumaran Sabaratnam, Symonds E. M.
5th ed. : Edinburgh : Churchill Livingstone/Elsevier : 2013. : 437 p. :
ISBN: 978-0-7020-3068-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Gahm Elin
Praktisk sexualmedicin
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 270 sidor :
ISBN: 9789144107776
Se Umeå UB:s söktjänst
Gynekologisk onkologi
Sorbe Bengt, Frankendal Bo, Högberg Thomas
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 535 s. :
ISBN: 9789144067834
Se Umeå UB:s söktjänst
Fosterövervakning med CTG
Ingemarsson Ingemar, Ingemarsson Eva
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 349 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32279-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-04524-7
Se Umeå UB:s söktjänst
CTG-utbildning
Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, Svenska Barnmorskeförbundet och Svenska Neonatalföreningen :
www.ctgutbildning.se
Läsanvisning: Fostrets fysiologi
Barnmedicin
Hanséus Katarina, Jägervall Martin, Norman Mikael
Femte upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 914 sidor :
ISBN: 9789144129563
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Pediatrik
Moëll Christian, Gustafsson Jan
2:a upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 627 sidor :
ISBN: 9789147112968
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Illustrated textbook of paediatrics
Lissauer Tom, Carroll Will
5th ed. : Edinburgh : Elsevier : 2018 : xi, 583 p. :
ISBN: 0723438714
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Akut pediatrik
Norgren Svante, Ludvigsson Jonas, Norman Mikael
Åttonde upplagan : Stockholm : Liber : [2019] : 454 sidor :
ISBN: 9789147114276
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nelson textbook of pediatrics
Kliegman Robert, Stanton Bonita, St. Geme Joseph W., Schor Nina Felice, Behrman Richard E.
Edition 21. : Philadelphia : Elsevier Inc. : 2020 : 2 volumes :
ISBN: 9780323529501
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Barnhälsovård : att främja barns hälsa
Magnusson Margaretha, Blennow Margareta, Hagelin Elisabet, Sundelin Claes
6. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 294 s. :
ISBN: 9789147111862
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Andersson Sven-Olof
Professionell utveckling inom läkaryrket
Stockholm : Liber : 2012 : 306 s. :
ISBN: 978-91-47-09967-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Arbetsgruppens psykologi
Lennéer-Axelson Barbro, Thylefors Ingela
Femte utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2018] : 256 sidor :
ISBN: 9789127822177
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Fossum Bjöörn
Kommunikation : samtal och bemötande i vården
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 432 sidor :
ISBN: 9789144120522
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Larsen Jan-Helge
Patientsamtalet : handbok i mötet mellan läkare och patient
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 239 s. :
ISBN: 9789144095646
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättsmedicin i teori och praktik : en guide för läkare och jurister
Thiblin Ingemar, Michard Jean-François
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 225 s. :
ISBN: 9789144102979
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättsmedicin
Wallgren Gunnel A., Lange Thomsen Jørgen
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 448 s. :
ISBN: 9147052406
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst