Engelskt namn: Clinical Sciences 4
Denna kursplan gäller: 2020-08-31 och tillsvidare
Kurskod: 3ME085
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för klinisk vetenskap
Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2014-12-09
Reviderad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2020-04-21
Kursen innehåller teoretisk undervisning och klinisk praktik i ämnena neurologi, neurokirurgi, klinisk neurofysiologi, neurorehabilitering, vuxenpsykiatri, ögonsjukdomar och öron-, näs- och halssjukdomar samt professionell utveckling. Inom dessa ämnesområden tränas förmågan att genomföra kliniska undersökningar, diagnostik och handläggning av patienter med akuta och kroniska sjukdomar. Den kliniska utbildningen omfattar även förebyggande vård samt träning i bemötande och kommunikation med patienter, närstående och medarbetare från olika yrkeskategorier på ett professionellt sätt. Interaktion mellan patient och läkare och läkarens kommunikationsstil är några av de färdigheter som tränas i professionell utveckling.
Kursen är indelad i följande moment:
Muntligt och skriftligt prov (10 hp)
Fullgjorda obligatoriska moment (5 hp)
Klinisk praktik (15 hp)
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs skall studenten ha kunskaper om:
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
Godkänt på Introduktionskurs, Cellens struktur och funktion, Organsystemens struktur och funktion, Attack och försvar, Sjukdomslära, symtom och diagnostik, Klinisk propedeutik, Klinisk kurs 1, Klinisk kurs 2, samt modulen Klinisk praktik från kursen Klinisk kurs 3 eller motsvarande kunskaper
Undervisningen bedrivs i studerandeaktiv form med case, seminarier, gruppövningar, föreläsningar, demonstrationer och klinisk handledning.
Obligatoriska läraktiviteter utöver upprop är den undervisning som markerats som obligatorisk i schema. Exempel på examinerande och obligatoriska moment är klinisk praktik, demonstrationer, case, seminarier, gruppövningar med rollspel, hemtentamina, prov i regelsamlingar, anatomi och förberedande praktiska moment i t.ex. undersökningsteknik inom respektive ämne.
Undervisningen ges huvudsakligen på svenska men kan ges på engelska. Vissa inlämningsuppgifter kan förväntas skrivas på engelska. Delar av undervisningen sker med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT). Lärandestöd i form av självskattning av studentens kunskapsnivå kan förekomma.
Förutom undervisningen i Umeå, Sunderbyn, Sundsvall och Östersund förkommer utlokaliserad klinisk praktik på andra sjukhus i norra regionen. Jourtjänstgöring kan förekomma kvällar, nätter och helger.
I kursen examineras teoretiska kunskaper med muntligt och skriftligt prov (10 hp). Klinisk praktik (15 hp) och övriga obligatoriska moment (5 hp) examineras löpande under kursen. Professionell utveckling examineras i samband med konsultationsövningar, vilket kräver närvaro och aktivt deltagande i övningar och uppgifter.
Praktiska färdigheter ingående i Klinisk kurs 4 examineras också i form av OSCE (Objective structured clinical examination) under Klinisk kurs 5.
Student som ej har godkänt resultat på ordinarie prov erbjuds ett förnyat prov inom två månader. För prov som genomförs under maj och juni månad erbjuds första omprovet inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle.
På de skriftliga och praktiska proven samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar inom respektive moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas efter samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare fem tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt att efter skriftlig begäran hos Programrådet för läkarutbildningen (PRL), få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Det ger inte ytterligare provtillfällen utöver de som följer av förstagångsregistreringen men ger en möjlighet att genomföra läraktiviteterna på kursen ytterligare en gång..
Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhetens direktiv.
Under klinisk praktik ingår fortlöpande examination av färdigheter, värderingsförmåga och förhållningssätt till medarbetare, patienter och deras närstående. Student som blivit underkänd vid klinisk praktik erbjuds ny klinisk praktik vars innehåll och längd fastställs av examinator. Totalt kan dock klinisk praktik ej upprepas mer än två gånger (maximalt tre tillfällen).
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig den kunskap, de färdigheter och det förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Kursupprop
Kursuppropet är obligatoriskt.
Befrielse från upprop kan endast ges av kurssamordnare vid föranmälan och endast då
särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kurssamordnaren.
Hälso- och vaccinationsprogram
Inför den kliniska praktiken erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Hepatit B är den mest troliga smittorisk studenter kan utsättas för under det verksamhetsintegerade lärandet och som det också går
att vaccinera emot. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i det fall de skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.
Studietid
Under det verksamhetsintegrerade lärandet kan tjänstgöring förekomma på kvällar, nätter
och helger.
Kursen ersätter den tidigare kursen Huvudkursen (30 hp) 3ME073.
Kursen får inte tas med i examen tillsammans med kursen Huvudkursen (30 hp) 3ME073.
Rekommenderad kurslitteratur redovisas på kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform. Studenten förutsätts självständigt inhämta relevant kunskap enligt den beskrivning av kursmål som finns för kursen och enligt de anvisningar som ges under kursens gång.
Ottosson Jan-Otto
Psykiatri
8., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 558 s. :
ISBN: 9789147114283
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Psykiatri
Herlofson Jörgen, Ekselius Lisa, Lundin Anders, Mårtensson Björn, Åsberg Marie
Upplaga 2:1 : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 879 sidor :
ISBN: 978-91-44-09497-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Herlofson Jörgen
MiniPsykiatri
1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2014 : 277 s. :
ISBN: 9789127135796
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Akut psykiatri
Ottosson Jan-Otto, Ottosson Hans, Ottosson Mats, Åsgård Ulf
Femte upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 217 sidor :
ISBN: 9789147114252
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Adler Mats
Psykiatrisk diagnostik
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 251 s. :
ISBN: 978-91-44-07318-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Eklundh Thomas
Psykiatri för primärvården
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 335 s. :
ISBN: 9789144086064
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kaplan & Sadock's synopsis of psychiatry : behavioral sciences/clinical psychiatry
Sadock Benjamin J., Sadock Virginia A., Ruiz Pedro
11th ed. : Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins : 2015 : 1472 p. :
ISBN: 9781451194340
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Neurologi
Fagius Jan, Nyholm Dag
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 584 s. :
ISBN: 9789147105403 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Akut neurologi
Malm Jan, Liedholm Lars Johan
9:e upplagan : [Umeå] : Kognitivus HB : 2017 : 226 sidor :
ISBN: 9789163944710
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läkemedelsboken
Läkemedelsboken :
Läkemedelsboken
Obligatorisk
Läsanvisning: kap Epilepsi, Parkinsonism, Smärta, Huvudvärk, Migrän
Jeppsson Bengt
Kirurgi
4., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 790 s. :
ISBN: 9789144099842
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Baehr
Topical Diagnosis in Neurology: Anatomy, Physiology, Signs, Symptoms
Thieme Medical Publishers Incorporated : 2019 :
Obligatorisk
Heimer Lennart
The human brain and spinal cord : functional neuroanatomy and dissection guide
2. ed. : New York : Berlin : cop. 1995 : xiv, 506 s. :
ISBN: 0-387-94227-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ryggmärgsskador : behandling och rehabilitering
Holtz Anders, Levi Richard, Lyons Lena
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 310 s., 4 pl.-s. i färg :
Omslagsbild
ISBN: 9144032285
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ophthalmology
Lang Gerhard K., Champe Gertrud Graubart.
3rd ed. : Stuttgart [u.a.] : Thieme : 2016 : XVI, 384 S. :
ISBN: 9783131261632
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Synopsis of clinical ophthalmology
Kanski Jack J., Bowling Brad
3. ed. : Oxford : Elsevier Saunders : 2013 : xvii, 438 s. :
ISBN: 978-0-7020-5021-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ögonboken
Kugelberg Maria, Ygge Jan, Robertsson Jakob
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2010 : 240 s. :
ISBN: 9789147099429
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Anniko Matti
Öron-, näs- och halssjukdomar, huvud- och halskirurgi
4., omarb. och uppdaterade uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 358 s. :
ISBN: 978-91-47-10020-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
ÖNH-handboken
Friis-Liby Janne, Groth Anita
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 362 s. :
Interaktivt webbmaterial
ISBN: 978-91-44-04883-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ear, nose, and throat diseases : with head and neck surgery
Becker Walter, Naumann H. H., Pfaltz C. R., Behrbohm Hans
3. ed. : 2009 : x, 461 p. :
ISBN: 9783136712030
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Andersson Sven-Olof
Professionell utveckling inom läkaryrket
Stockholm : Liber : 2012 : 306 s. :
ISBN: 978-91-47-09967-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Fossum Bjöörn
Kommunikation : samtal och bemötande i vården
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 432 sidor :
ISBN: 9789144120522
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Larsen Jan-Helge
Patientsamtalet : handbok i mötet mellan läkare och patient
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 239 s. :
ISBN: 9789144095646
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst