Engelskt namn: Scientific Projects
Denna kursplan gäller: 2011-09-12 till 2011-09-18 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-09-08
Kursplan för kurser med start mellan 2025-09-01 och 2025-09-07
Kursplan för kurser med start mellan 2018-09-03 och 2025-08-31
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-19 och 2018-09-02
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-12 och 2011-09-18
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2011-09-11
Kurskod: 3ME059
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Odontologi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för odontologi
Beslutad av: programrådet för odontologiska utbildningar, 2010-11-12
Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2011-09-06
Delkurs 1 Introduktion till examensarbete samt presentation av ämnen. Delkurs 2 Identifiera ämne för examensarbetet samt handledare Skriva en tids- och projektplan samt etiskt reflektera över examensarbetet tillsammans med handledaren. Presentation av tids- och projektplan inklusive etisk analys Planering och förberedelse av examensarbetet Delkurs 3 Litteratursökning Kritisk granskning och analys av vetenskaplig litteratur Insamling av information/faktaunderlag Delkurs 4 Insamling av information/faktaunderlag Kritisk granskning av insamlad information/faktaunderlag Examensarbetet utformas enligt anvisninigar för examensarbetet på tandläkarprogrammet Delkurs 5 Skriftlig och muntlig presentation och försvar av det egna examensarbetet samt granskning av annat arbete.
Efter delkurs 1 förväntas de studerande ha inhämtat kunskap om upplägg av ett vetenskapligt arbete samt ha kännedom om några vetenskapliga områden inom odontologi. Efter delkurs 2 förväntas de studerande ha förmåga att initiera ett examensarbete inom huvudområdet odontologi och skriftligt utforma tids- och projektplan, muntligt presentera planen och etiskt reflektera över examensarbetet, samt ha förmåga att planera och förbereda arbetet. Efter delkurs 3 förväntas de studerande visa fördjupad kunskap i att söka, kritiskt granska och tillgodogöra sig vetenskaplig litteratur. Vidare ska de studerande visa kunskap om relevanta vetenskapliga metoder. Efter delkurs 4 förväntas den studerande visa fördjupad kunskap i skriftlig presentation av projektarbetet, och förväntas i förekommande fall kunna tolka och värdera erhållna resultat. Efter delkurs 5 förväntas den studerande visa fördjupad kunskap i skriftlig och muntlig presentation samt granskning av annat arbete. Kunskap och förståelse enligt högskoleförordningen För masterexamen skall studenten visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, odontologi, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och fördjupningsarbete, och visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen, odontologi Färdighet och förmåga enligt högskoleförordningen För masterexamen skall studenten visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information, visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genom kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt utvärdera detta arbete, visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och visa sådan färdighet som fordras för att delat i forsknings- och utvecklingsarbete eller för ett självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet Värderingsförmåga och förhållningssätt enligt högskoleförordningen För masterexamen skall studenten visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete, visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling
Univ: Den studerande skall inom tandläkarprogrammet ha genomgått samtliga kurser vilka tidsmässigt föregår denna kurs eller ha motsvarande kunskaper. Delkurserna läses i numerisk ordning. Den studerande ska genomgått med godkänt resultat delkurs 2 innan återstående delkurserna genomgås.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, självständigt arbete och handledning.
Den studerande skall redovisa arbetets progress, samt göra en skriftlig och en muntlig redovisning av sitt examensarbete samt granska ett annat arbete. Använda bedömningskriterier ska vara tydliga för de studerande, handledare och examinator. Tandläkarprogrammets bedömningskriterier ska användas där hänsyn tas till om projektarbetet utförts av en eller två studenter. Handledarens synpunkter behövs vid bedömningen eftersom examinator endast ser slutprodukten. Handledaren bör bedöma den studerandes arbetsprocess efter tandläkarprogrammets specifika kriterier. Tillgodoräknande Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden eller det organ som fått nämndens delegation. Prövning sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande kan överklagas.
Forskningsprocessen : kvalitativa och kvantitativa perspektiv
Olsson Henny, Sörensen Stefan
3. uppl. : Stockholm : Liber : 2011 : 328 s. :
ISBN: 91-47-10051-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Att skriva medicinsk vetenskap : en handbok
Hansson Emma, Freccero Carolin
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 191 s. :
ISBN: 978-91-44-07319-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ejlertsson G.
Enkäten i praktiken : En handbok i enkätmetodik
Lund : Studentlitteratur : 2005 :
ISBN: 91-44-03164-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Björk Jonas
Praktisk statistik för medicin och hälsa, bok med eLabb
Stockholm : Liber : 2011 : 327 s. :
ISBN: 91-47-10343-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera.
Björklund Maria, Paulsson Ulf
Lund : Studentlitteratur, 2003 (Lund : tur) : 138 s. :
ISBN: 91-44-04125-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ludvigsson Jonas F.
Att börja forska - inom medicin, bio- och vårdvetenskap
Lund : Studentlitteratur : 2002 : 352 s. :
ISBN: 91-44-01644-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordenström Jörgen
Evidensbaserad medicin i Sherlock Holmes fotspår
4., [omarb.] uppl. : Stockholm : Karolinska University Press : 2007 : 106 s. :
ISBN: 978-91-85565-12-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Björk Jonas
Praktisk statistik för medicin och hälsa, bok med eLabb
Stockholm : Liber : 2011 : 327 s. :
ISBN: 91-47-10343-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst