"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Professionell utveckling/Kurs 6, 1,5 hp

Engelskt namn: Professional Development

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare

Kurskod: 3ME045

Högskolepoäng: 1,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Tillämpad medicin

Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2010-10-06

Innehåll

Kursen består av UGL-utbildning. UGL står för Utveckling av Grupp och Ledare och är en fem dagar lång utbildning som står på tre ben - självkännedom, gruppdynamik samt ledarskap. Den handlar om hur en grupp, bestående av åtta till tolv personer, utvecklas och mognar under veckan, vad som händer i gruppen under utvecklingens gång och vad som främjar respektive hämmar gruppens utveckling. Kursen handlar även om ledarskapets möjligheter relaterat till gruppens mognadsutveckling. Det vill säga, hur ledarskapet skall utformas så att det främjar uppgiftens lösande likväl som gruppens utveckling. Deltagarna får erfarenhet av gruppdynamiska situationer och förståelse för sin roll i dessa, liksom ansvaret i att påverka och bli påverkad. D.v.s. självkännedom relaterat till att vara medlem i en grupp eller att ingå i relationer.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs kan studenten förstå gruppdynamiska processer, reflektera över sitt eget sätt att fungera i grupp, ta och ge utvecklande feedback, hantera konflikter på ett grundläggande plan samt förstå hur ledarskapet följer gruppens utveckling.

Behörighetskrav

För att få delta i kursen krävs att föregående kurser i Professionell utveckling är godkända.

Undervisningens upplägg

PU är ett ”vertikalt” ämne med moment på samtliga terminer i läkarutbildningen (utom termin 10). En grundläggande pedagogisk princip i PU är progression – vilket innebär att senare moment bygger vidare på tidigare genomgångna moment, med ökad svårighetsgrad och komplexitet. Kursen genomförs som ett fem dagars internat. Grupper om 8-12 deltagare med två handledare följs åt hela veckan. Kortare föreläsningar, gruppuppgifter, gruppdiskussioner, handledning, reflektion och individuella uppgifter ingår. Kursmaterial delas ut under kursen. Utbildningsmetoden under UGL är studerandeaktiv och bygger på "upplevelsebaserat lärande" och skiljer sig därmed från traditionell inlärning. Uppgifter genomförs enskilt och i grupp. Gruppen ställs inför olika uppgifter som den skall hantera eller lösa. Detta skapar gemensamma upplevelser som genererar grupprocesser vilka gemensamt undersöks. Utifrån detta utforskande bygger man upp allmängiltiga teorier om upplevelsernas innehåll och verkan. Vedertagna teoribildningar, med vetenskaplig grund, jämförs med de gjorda upplevelserna. Reflektion och reflektiva samtal bygger på lärandeeffekten och utvecklingen såväl hos deltagaren som hos gruppen. Man lever i sin egen lärandesituation och genom handling och reflektion skapar man sig nya sätt att tänka och förhålla sig i relation till andra. UGL-kursen är i sin helhet obligatorisk och omfattar fem dagar. UGL baseras på material och övningar från moderna psykologiska teorier och kursmaterialet är framtaget av Försvarshögskolan. Kursen är välkänd och validerad och sedan många år Sveriges mest populära ledarskapsutbildning inom näringsliv och offentlig förvaltning. I november 2007 utkom Försvarshögskolan med en genomreviderad upplaga (UGL 2008) av utbildningen och utbildningsmaterialet. UGL är kvalitetssäkrat och uppfyller alla vetenskapliga och etiska krav som kan ställas på en utbildning av detta slag. Deltagarantalet per grupp är minimerat till 8 och maximerat till 12. Till detta kommer två handledare i varje grupp. UGL-handledarna är av Försvarshögskolan registrerade och certifierade. Deltagarpärm - UGL-utbildning (Utveckling av Grupp och Ledare), Försvarshögskolan 2008. Pärm och deltagarmaterial delas ut under kursen. I materialet finns förslag på referens- och fördjupningslitteratur.

Examination

Studenten examineras fortlöpande under kursen. För godkänd kurs krävs närvaro under hela kursen liksom ett aktivt deltagande, såväl vid gruppuppgifter som vid individuella uppgifter. Studenten får vid godkänd kurs också ett intyg för genomförd UGL-utbildning. Har studenten laga förfall att inte kunna delta i kursen under studentens ordinarie schemalagda kurstillfälle, ska studenten genomföra kursen under nästkommande kurstillfälle eller senast under nästkommande termin. Avbryter studenten kursen under pågående kursvecka, måste kursen i sin helhet genomföras på nytt. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande är endast möjligt om studenten tidigare genomgått UGL-utbildning (UGL 2008). I de fall tillgodoräknande är möjligt beslutar kursansvarig om tillgodoräknande efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket kurs som ansökan avser, liksom uppgifter om tidigare genomförd UGL-utbildning - kursort, datum, anordnare. Bestyrkta kopior av kursintyg eller motsvarande skall bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 3

Obligatorisk kurslitteratur av den senaste upplagan av nedanstående böcker. Läs i studieguiden vilka kapitel som gäller.