"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Professionell utveckling/Kurs 1, 0,8 hp

Engelskt namn: Professional Development

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare

Kurskod: 3ME040

Högskolepoäng: 0,8

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Tillämpad medicin

Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2009-03-31

Reviderad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2010-10-06

Innehåll

Kursen innehåller en introduktion till hela PU-ämnet, Konsultationsteori I, Samtalet som metod – instruktion och samtalsövningar, besök på hälsocentral där patientperspektivet är fokus samt gruppträffar.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs har studenten kännedom om patient-läkarmötets syfte och struktur samt konsultationsteoretiska begrepp. Efter genomgången kurs har studenten tränat det ömsesidigt utforskande samtalet och fått förståelse för samt tillämpat sekretesslagen.

Behörighetskrav

Grundläggande och särskild behörighet för läkarprogrammet

Undervisningens upplägg

PU är ett ”vertikalt” ämne med moment på samtliga terminer i läkarutbildningen (utom termin 10). En grundläggande pedagogisk princip i PU är progression – vilket innebär att senare moment bygger vidare på tidigare genomgångna moment, med ökad svårighetsgrad och komplexitet. Kursens övergripande mål är att stimulera studentens utveckling till läkare, dvs bidra till utveckling av en omdömesgill användning av kunskaper, färdigheter och värderingar i relation till patienter, deras närstående och andra aktörer i vården. Undervisningen bedrivs i studerandeaktiv form med auskultation på hälsocentral, föreläsningar, seminarier, gruppövningar och gruppdiskussioner. Genom att samtala med och följa patienter under läkarbesök får studenten kunskap om patientens agenda, uppmärksamma konsultationens olika delar, notera uttryck för läkar-/patientcentrerat samtal, aktivt lyssnande och empati. Studenterna är indelade i grupper och har tillgång till handledare vid gruppträffarna. I samtalsövningar med kurskamrater övas ett professionellt förhållningssätt och reflektion över sig själv. Studenten läser också artiklar och litteratur som belyser konsultationen och empati. Ett kompendium med artiklar om samtalet/konsultationen finns att hämta på kursens lärplattform. Upprop, introduktioner, seminarier, hälsocentralsbesök, gruppdiskussioner och gruppövningar är obligatoriska moment.

Examination

Studenten examineras fortlöpande under kursen. För godkänd kurs krävs närvaro och godkänd aktivitet i de obligatoriska momenten. Om närvaro och godkänd aktivitet inte bedöms vara uppfylld ges studenten möjlighet att göra om momentet eller att göra en kompensationsuppgift. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Övriga föreskrifter

I de fall tillgodoräknande är möjligt beslutar programrådet i samråd med kursansvarig om tillgodoräknande efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 3

Obligatorisk kurslitteratur av den senaste upplagan av nedanstående böcker. Läs i studieguiden vilka kapitel som gäller.

Fossum Björn
Kommunikation : samtal och bemötande i vården
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 445, [3] s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32428-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04709-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst