"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete i logopedi, 30 hp

Engelskt namn: Master Thesis in Logopedics

Denna kursplan gäller: 2016-12-12 och tillsvidare

Kurskod: 3LO058

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Logopedi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Logopedi

Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2016-09-14

Innehåll

Kursens innehåll utgörs av en vetenskaplig empirisk undersökning som genomförs självständigt men med viss handledning, inom logopedi eller angränsande ämnesområden. Det vetenskapliga arbetet är en tillämpning och fördjupning av tidigare utbildning i forskningsmetod, etik, statistik och kritisk granskning av forskning. Den studerande skriver, presenterar och försvarar en vetenskaplig rapport i form av en uppsats. Den studerande ska även opponera på kurskamrats uppsats och sammanställa information om uppsatsen i en vetenskaplig databas.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs skall studenten visa fördjupad kunskap om och insikt i:

  • tidigare forskningsrön inom området för examensarbetet
  • egenskaperna hos och betydelsen av en konstruktiv, kritisk vetenskaplig dialog
  • vetenskapligt rapporteringssätt inom välrenommerade tidskrifter inom det logopediska området
  • olika metoder för vetenskapligt arbete

 
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs skall studenten visa förmåga att självständigt:

  • välja en adekvat vetenskaplig metod till en frågeställning, så att denna kan besvaras
  • överväga etiska frågor omkring forskning
  • planera, genomföra, och analysera en empirisk undersökning
  • tillämpa vetenskaplig metod i genomförandet av en studie
  • skriftligt sammanställa en studies bakgrund, presentera erhållna resultat och diskutera dessa så att en slutsats gällande studiens vetenskapliga frågeställning kan dras  
  • lägga fram uppsatsen muntligt på ett seminarium med opponenter
  • Opponera på en students examensarbete eller ett annat vetenskapligt arbete
  • kunna sammanställa information om det genomförda arbetet i form av en kort textsammanfattning, samt i form av en korrekt sammanställd post i en vetenskaplig databas

Behörighetskrav

Studenten skall inom huvudområdet logopedi ha uppnått minst 70,5 hp varav kursen Testmetodik skall utgöra 1,5 hp och Forskningsmetodik i logopedi 3 hp. Därutöver skall studenten vara godkänd i följande kurser inom logopedprogrammet vid Umeå universitet: Anatomi och fysiologi 6 hp, Statistik och metod 4,5 hp, Experimentell fonetik 4,5 hp och Forskningskommunikation 9 hp eller ha motsvarande kunskaper. Kunskaper i engelska och svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till högskolestudier på grundnivå.

Undervisningens upplägg

Magisterarbetet genomförs under handledning av en eller flera handledare. Studenterna arbetar i par eller en och en. Kursen är indelad i två moment/faser. På termin 7, 7,5 hp, presenteras möjliga ämnen för examensarbete; projekt och handledare fastställs och studenten skriver en projektplan, inklusive etiska aspekter av projektet. Forskningsplanen granskas av Forskningsetisk grupp innan det att projektet påbörjas. På termin 8, 22,5 hp, presenteras datainsamlingen och en preliminär analys på ett halvtidsseminarium. Därefter färdigställs rapporten skriftligt, presenteras och försvaras muntligt vid ett magisteruppsatsseminarium med opponent eller opponenter. Studenter som skriver i par redovisar respektive författares arbetsinsats. Uppsatsarbetet kräver i normalfallet tillgång till egen dator. Utbildningen ställer enbart ett fåtal datorer till förfogande.

Examination

Arbetet genomförs som ett självständigt arbete av den studerande, ev av 2 studerande. Magisteruppsatsen redovisas skriftligt och framlägges vid muntligt seminarium. I examinationen ingår även opposition på kurskamrats magisteruppsats, redovisning av grundläggande material som studien bygger på, redovisning av arbetsinsats i fall där uppsatsen samförfattats, samt registrering av magisteruppsatsen i databasen DiVA. Examinationsdatum för magisteruppsatsen är det datum uppsatsen lämnas in för granskning, dock senast den aktuella terminens sista dag. Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd eller underkänd. Betyget sätts först när uppsatsen presenterats, opposition, redovisning av källmaterial, arbetslogg och registrering i DiVA är godkända. Studentens rätt till handledning upphör den aktuella terminens sista dag. Studenten har dock rätt till omprov i enlighet med universitetets regelverk för förnyat prov och uppsamlingsprov. Varje granskning av uppsatsen genomförd av utsedd granskare räknas i det avseendet som ett förnyat prov.

Övriga föreskrifter

Kurs ges inom logopedprogrammet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.