Huvudområden och successiv fördjupning:
Logopedi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Logopedi
Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2014-05-21
Innehåll
Kursen innebär ytterligare fördjupning och integrering av tidigare inhämtade teoretiska och kliniska kunskaper på grund och avancerad nivå inom ett logopediskt område. Studenten väljer själv område för den kliniska fördjupningen som förläggs till exempelvis logopedmottagning, språkförskola/-klass, re-/habiliteringsklinik eller resurscenter. Fördjupningen innebär patientarbete, litteraturstudier kopplade till valt område, auskultationer eller andra patientrelaterade aktiviteter, samt en timmas handledning per vecka.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Efter avslutad skall studenten kunna:
fördjupa sig i den teoretiska bakgrund som är relevant för den valda kliniska inriktningen
Färdighet och förmåga Efter avslutad kurs skall studenten ytterligare ha fördjupat sin förmåga att:
bedöma, diagnostisera patientens svårigheter samt planera, genomföra och utvärdera relevanta åtgärder
kritiskt granska, bedöma och använda relevant information i patientmötet
diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med andra personer och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten
Värderingsförmåga och förhållningssätt Efter genomgången kurs skall studenten:
visa förmåga till självkännedom och empati
visa förmåga till helhetssyn på människan
visa förmåga att göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna
visa förmåga till professionellt förhållningssätt gentemot patienter och deras närstående
visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens
Behörighetskrav
Studenten skall inom logopedprogrammet vid Umeå universitet vara godkänd i följande kurser: Tal- och språkstörningar hos barn 12 hp, Förvärvade tal- språk- och sväljstörningar (1 och 2) 16,5 hp, Administration och juridik 3 hp, Professionellt förhållningssätt 3 hp, Röststörningar 9 hp, Läs- och skrivsvårigheter 6 hp, Logopedi i habiliterande verksamhet 9 hp, Verksamhetsförlagd utbildning (1-4) 18 hp eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av tjänstgöring under handledning motsvarande 6 tim/dag i 4 veckor, samt möjlighet till auskultationer eller andra patientrelaterade aktiviteter kopplade till valt område inom logopedin. Studenten har också utrymme för reflektion och relevanta litteraturstudier utifrån område.
Examination
Kursen examineras i två delar, dels fortlöpande under kursens gång och utifrån handledarens skriftliga omdöme av studenten utifrån ett antal kriterier, och dels i form av en skriftlig och muntlig redovisning i seminarieform av ett patientfall/-ärende kopplat till litteraturstudier inom det område studenten valt att fördjupa sig inom. I tveksamma fall görs bedömning av studentens klinisk praktiska förmåga gemensamt av handledare och examinator.
Student som ej blivit godkänd i Klinisk praktisk fördjupning har rätt att genomgå ytterligare ett utbildningstillfälle i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap. 21 §. Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas i enlighet med Högskolelagen 1 kap 4§. Student som ej blivit godkänd vid första examinationen erbjuds stödåtgärder innan och under andra utbildningstillfället, för att om möjligt förhindra att studenten tvingas avbryta sin utbildning. I övrigt hänvisas till utbildningsplan för logopedprogrammet.
Student som på grund av medicinska eller sociala skäl varit frånvarande från undervisningen upp till 25% kan få kursen godkänd om handledare och examinator bedömer att studenten har uppnått de färdigheter som krävs för godkänd kurs.
En students verksamhetsförlagda utbildning kan omedelbart avbrytas om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. Om den verksamhetsförlagda utbildningen avbryts på detta sätt upprättar programrådet en individuell handlingsplan där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till fortsatt VFU.
Tillgodoräknande Studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Giltig från:
2014 vecka 36
Egna litteratursökningar och -studier kopplade till valt logopediskt område