"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete i logopedi, 30 hp

Engelskt namn: Master Thesis in Logopedics

Denna kursplan gäller: 2014-01-20 och tillsvidare

Kurskod: 3LO049

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Logopedi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Logopedi

Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2014-02-12

Innehåll

Kursens huvudsakliga innehåll är en självständig vetenskaplig empirisk undersökning under handledning inom logopedi eller angränsande ämnesområden. Det vetenskapliga arbetet är en tillämpning och fördjupning av tidigare studier i forskningsmetod, etik, statistik och kritisk granskning av forskning. Den studerande skriver, presenterar och försvarar en vetenskaplig rapport i form av en uppsats. Den studerande ska även opponera på kurskamrats uppsats.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs skall studenten:

  • visa fördjupad kunskap om och insikt i olika metoder i vetenskapligt arbete
  • visa kunskap om vad som utgör en konstruktiv, kritisk dialog
  • visa kunskap kring tidigare forskningsrön inom området för examensarbetet
  • visa förtrogenhet med den form i vilken vetenskapliga forskningsresultat presenteras i ansedda tidskrifter inom det logopediska området.

Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs skall studenten:
 

  • kunna tillämpa vetenskaplig metod i genomförandet av en studie
  • kunna beakta etiska frågeställningar kring en forskningsuppgift
  • med viss handledning kunna planera, genomföra, och analysera en empirisk undersökning
  • kunna presentera studien och dess resultat i skriftlig form i enlighet med de formella krav som ställs inom ett vetenskapligt sammanhang
  • kunna presentera studien och dess resultat muntligt i enlighet med de formella krav som  ställs inom ett vetenskapligt sammanhang
  • kunna genomföra och presentera en teoretiskt underbyggd och väl balanserad kritisk  granskning av en annan students examensarbete
  • kunna beakta kommentarer från granskare i färdigställandet av en slutlig version av  uppsatsen

Behörighetskrav

Studenten skall inom logopedprogrammet vid Umeå universitet ha godkänt resultat på kurserna Statistik och metod 4,5 hp, Forskningskommunikation 9 hp, Experimentell fonetik 4,5 hp samt Forskningsmetodik i logopedi, 3 hp eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Magisterarbetet genomförs under handledning av en eller flera handledare. Studenterna arbetar i par eller en och en. Kursen är indelad i två moment:

Inom moment 1 (termin 7, 7,5 hp) presenteras möjliga ämnen för examensarbete, projekt och handledare bestäms, projektplan inklusive övervägande av etikfrågor skrivs. Forskningsplanen presenteras och granskas av forskningsetiska granskare. Efter det att forskningsplanen godkänts samlas data in och analysen påbörjas.

Inom moment 2 (termin 8, 22,5 hp) presenteras datainsamlingen och åtminstone viss del av analysen på ett halvtidsseminarium. Därefter färdigställs rapporten skriftligt, presenteras och försvaras muntligt vid ett magisteruppsatsseminarium med opponent.
 

Examination

Arbetet genomförs som ett självständigt arbete av den studerande, ev av 2 studerande. Magisteruppsatsen redovisas skriftligt och försvaras vid muntligt seminarium. I examinationen ingår även opposition på kurskamrats magisteruppsats.

Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd eller underkänd. För godkänt betyg på moment 1 krävs att forskningsplanen godkänts av forskningsetiska granskare.

För godkänt betyg på moment 2 krävs att uppsats godkänts av examinator, att opposition genomförts och godkänts, att uppsatsen arkiverats eller publicerats i databasen DiVA, samt att de data som ligger till grund för uppsatsen lämnats in till enheten för logopedi för arkivering.

Tillgodoräknande

Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.