"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Den egna rösten och det egna talet II, 1,5 hp

Engelskt namn: Training of Student´s Own Voice and Speech

Denna kursplan gäller: 2011-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 3LO023

Högskolepoäng: 1,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Logopedi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Logopedi

Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet, 2007-09-19

Reviderad av: PRLP, 2011-06-30

Innehåll

Kursen avser att träna studentens skicklighet att utnyttja sina uttrycksmedel för att kunna behandla patienter med röstrubbningar. Syftet är att behärska den egna rösten och det egna talet, fördjupa kunskapen om sambandet mellan röst och kroppsspråk, och om sambandet mellan röst och personlighet samt hur psykologiska faktorer påverkar röstfunktionen. Hållnings-, andnings-, avspännings- och röstövningar. Kroppskännedomsträning. Metoder för perceptuell analys och behandling av skilda typer av röstrubbningar. Praktiska övningar i att leda övningar.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse Efter genomgången kurs skall studenten ha kunskaper om - sambandet mellan röst och kroppsspråk, röst och personlighet samt om hur psykologiska faktorer påverkar röstfunktionen - metoder för perceptuell analys - relevanta tekniker och röstövningar liksom syftet med dem och deras kliniska användningsområden - behandling av skilda typer av röstrubbningar - hur genus och etnicitet kan påverka såväl patient som logoped i övningar Färdighet och förmåga Efter genomgången kurs skall studenten visa färdighet och förmåga att -behärska sin röst och sitt tal - analysera röster utifrån givna parametrar - kunna leda annan person i röstövningar - kunna välja övningar för olika behov Värderingsförmåga och förhållningssätt Efter avslutad kurs skall studenten visa förmåga att - identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och kunna ansvara för den egna kunskaps- och färdighetsutvecklingen att kunna använda sin egen röst i röstbehandling av patienter - reflektera över den egna utvecklingen inom området - utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området

Behörighetskrav

Studenten skall i logopedprogrammet vara godkänd i Den egna rösten och talet. Muntlig framställning I 1,5 hp, Otorhinolaryngologi 2,3 hp, Audiologi 1,5 hp, Lingvistik för logopedi 7,5, Talkommunikation II 9 hp, Experimentell fonetik 4,5 hp, Personlighetspsykologi 3 hp eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av övningar och demonstrationer. Den bedrivs huvudsakligen i grupper om 2-7 studenter, men även enskilt och i större grupp. Närvaro vid all undervisning är obligatorisk.

Examination

Studenten skall för godkänt behärska den egna rösten och talet vilket examineras fortlöpande av röstlogoped under kursen. Studenten ska kunna leda andra i röstövningar och välja övningar för att uppnå önskvärda effekter i rösten och talet, detta examineras fortlöpande och vid ett särskilt examinationstillfälle i slutet av kursen. Som betyg används uttrycken godkänd och underkänd. Vid underkänt får studenten göra om de delar i kursen där studenten inte blivit godkänd en gång varefter ärendet överlämnas till programrådet för logopedprogrammet. Tillgodoräknande Studerande som genomgått motsvarande kurs vid annat lärosäte får räkna sig detta tillgodo. Prövning och beslut om sådant tillgodoräknande ankommer på programrådet för logopedprogrammet efter hörande av berörda institutioner. Ett negativt beslut motiveras skriftligt och kan överklagas till Överklagandenämnden för högskola, men lämnas in till registrator för Umeå Universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.