Huvudområden och successiv fördjupning:
Logopedi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Logopedi
Beslutad av: PKLP, 2007-01-18
Reviderad av: PRLP, 2010-01-01
Innehåll
Kursens syfte är att ge den studerande information om logopedyrket, arbetsmetoder och villkor genom föreläsningar i olika logopediska diagnoser, egna intervjuer med yrkesverksamma logopeder samt observationer av logopeder i klinisk verksamhet. I seminarieform speglas den studerandes tidigare erfarenhet av kommunikation genom observation av olika kommunikationsstörningar på audio- och videoinspelningar samt genom samtal om känslor och attityder inför kommunikationshandikapp.
Introducerande föreläsningar i etik, sekretess och journalhantering. Möjlighet ges att diskutera yrkesval med lärare och kurskamrater.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall studenten ha
o Förvärvat grundläggande förståelse för vad logopedyrket innebär, dess arbetsmetoder och villkor
o Tillägnat sig redskap att kritiskt jämföra sin tidigare erfarenhet av kommunikation med de observationer av olika kommunikationsstörningar på audio - och videoinspelningar denne gjort och gruppdiskussioner
o Reflekterat över sina egna känslor och attityder inför kommunikationshandikapp
o Reflekterat över människan med kommunikationsstörning i kommunikationssamhället
o Tillägnat sig grundläggande kunskap om etiska ställningstaganden
o Tagit del av sekretesslagen samt om journalhantering
Behörighetskrav
Ma B, Nk B, Sh A (områdesbehörighet 16)
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, demonstrationer och grupparbeten. Kursen avslutas med temadag på annan plats än i logopedutbildningens lokaler. Alla kursmoment är examinerande.
Examination
Examination sker dels fortlöpande under kursens gång, dels i form av muntlig redovisning inför övriga kursdeltagare och lärare vid kursens slut. Som betyg används uttrycken Underkänd och Godkänd. Antalet tentamenstillfällen är begränsade till fem.
TILLGODORÄKNANDE
Studerande som genomgått motsvarande kurs vid annat lärosäte får räkna sig detta tillgodo. Prövning och beslut om sådant tillgodoräknande ankommer på programkommittén för logopedutbildningen efter hörande av berörd institution. Beslut om tillgodoräknande kan överklagas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.