Huvudområden och successiv fördjupning:
Logopedi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Logopedi
Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet, 2009-12-17
Innehåll
Kursens huvudsakliga innehåll är en självständig vetenskaplig empirisk undersökning under handledning inom logopedi eller angränsande ämnesområden. Det vetenskapliga arbetet är en tillämpning och fördjupning av tidigare studier i forskningsmetod, etik, statistik och kritisk granskning av forskning. Den studerande skriver, presenterar och försvarar en vetenskaplig rapport i form av en uppsats. Den studerande ska även opponera på kurskamrats uppsats.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs skall studenten visa fördjupad kunskap om och insikt i
- Olika metoder i vetenskapligt arbete
- Konstruktiv, kritisk dialog
- Tidigare forskningsrön inom området för examensarbetet
- Vetenskapligt rapporteringssätt inom välrenommerade tidskrifter inom det logopediska området.
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs skall studenten visa förmåga att självständigt
- Tillämpa vetenskaplig metod i genomförandet av en studie.
- Överväga etiska frågor omkring forskning
- Planera, genomföra, och analysera en empirisk undersökning.
- Redovisa studien skriftligt och lägga fram den muntligt på ett seminarium med opponenter.
- Opponera på en annans examensarbete.
Behörighetskrav
Programmets uppläggning bygger på klar progression varför kurserna skall läsas i den terminsordning de ges. Studenten skall inom logopedprogrammet vid Umeå universitet ha genomgått: Statistik och metod 4,5 hp, Forskningskommunikation 7,5 hp, Experimentell fonetik 4,5 hp eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Magisterarbetet genomförs under handledning av en eller flera handledare. Studenterna arbetar i par eller en och en. Kursen är indelad i två moment/faser. På termin 7, 10,5 hp, presenteras möjliga ämnen för examensarbete; projekt och handledare bestäms; projektplan inklusive övervägande av etikfrågor skrivs (ingår i kursen Forskning i praktiken); forskningsplan presenteras och granskas av Forskningsetisk grupp i samband med gemensamma seminarier i lingvistik och psykologi; och data insamlas/analyseras. På termin 8, 19,5 hp, presenteras datainsamlingen och åtminstone viss del av analysen på ett halvtidsseminarium. Därefter färdigställs rapporten skriftligt, presenteras och försvaras muntligt vid ett magisteruppsatsseminarium med opponent.
Examination
Arbetet genomförs som ett självständigt arbete av den studerande, ev av 2 studerande. Magisteruppsatsen redovisas skriftligt och framlägges vid muntligt seminarium. I examinationen ingår även opposition på kurskamrats magisteruppsats. Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd eller underkänd. Betyget sätts först när uppsats och opposition är godkända.
Övriga föreskrifter
TILLGODORÄKNANDE
Studerande som genomgått motsvarande kurs vid annat lärosäte får räkna sig detta tillgodo. Prövning och beslut om sådant tillgodoräknande ankommer på programrådet för logopedprogrammet efter hörande av berörd institution. Ett negativt beslut motiveras skriftligt och kan överklagas till Överklagandenämnden för högskola, men lämnas in till registrator för Umeå Universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs. För sent inkommet överklagande kommer att avvisas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.