Engelskt namn: Cognitive Neuroscience I
Denna kursplan gäller: 2017-06-12 till 2023-05-28 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-05-27
Kursplan för kurser med start mellan 2023-05-29 och 2024-05-26
Kursplan för kurser med start mellan 2017-06-12 och 2023-05-28
Kursplan för kurser med start mellan 2017-06-05 och 2017-06-11
Kursplan för kurser med start mellan 2017-05-29 och 2017-06-04
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-02 och 2017-05-28
Kurskod: 3KO000
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kognitionsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Psykologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi
Beslutad av: Programkommittén för kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap, 2008-03-25
Reviderad av: Programkommittén för kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap, 2023-05-30
Kursens ger en introduktion till ämnet neurofysiologi med tyngdpunkt på funktioner och mekanismer av särskild betydelse för kognitionsvetenskap. Under kursen avhandlas moderna neurofysiologiska metoder och modellstudier inom ett flertal organisationsnivåer från enskilda celler till integrerade hjärnfunktioner, grundläggande elektrofysiologiska egenskaper hos excitabel vävnad i allmänhet och neuron i synnerhet, cellulär kommunikation (i synnerhet synaptisk kommunikation), neurobiologiskt underlag för plasticitet och minnesmekanismer, egenskaper hos sensoriska neuron och system (i synnerhet somatosensoriska systemet och synsystemet), och funktionell specialisering i hjärnbarken. Vidare avhandlas sensorimotorisk kontroll, affektiva funktioner och neurofysiologiskt underlag för verbal kommunikation. Slutligen ingår i kursen det neurobiologiska underlaget för medvetande, sömn och vakenhet,
Efter kursen skall studenten kunna:
Värdiringsförmåga och förhållningssätt
Studenterna ska kunna
Förkunskapskrav
Följande kurser Perception(7,5), Kunskap och minne (7,5 hp), Handling (7,5hp) på det kongnitionsvetenskapliga programmet eller motsvarnde.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, demonstrationer och seminarier. Seminarier och gruppövningar kan, där så anges, vara obligatoriska och examinerade.
Rätten att erhåla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstilfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska.
Individuell examination sker via tentamina (salstentamen), samt skriftlig inlämningsuppgift. Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd, Väl Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets "Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå". En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina.
Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Giltig från: 2017 vecka 23
Purves Dale
Neuroscience
5th ed.(eller senare): Sunderlan, Mass. : Sinauer: cop. 2008: 857s. +(52 s.) :
ISBN: 978-0-87893-697-7 (hardcover : alk. paper)
Se bibliotekskatalogen Album
Purves Dale
Neuroscience
4th ed. : Sunderland, Mass. : Sinauer : cop. 2008 : 857 s. + (52 s.) :
ISBN: 978-0-87893-697-7 (hardcover : alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst