Engelskt namn: Intermediate Clinical Course
Denna kursplan gäller: 2011-01-24 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2011-01-24
Kurskod: 3KI002
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Kirurgi
Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2011-01-18
Reviderad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2011-01-19
Kursens huvudinnehåll utgörs av klinisk tjänstgöring och teoretisk undervisning i ämnena GAMES (global hälsa, social-, yrkes- och miljömedicin, medicinsk juridik epidemiologi), geriatrik, anestesiologi och intensivvård, bild- och funktionsmedicin, hematologi, onkologi, urologi. Den globala hälsosituationen med en bakgrund till det internationella sjukdomspanoramat, utvecklingen och metoder till förbättring av hälsosituationen i de länder där hälsan är sämst. Demografisk och epidemiologisk transition, barnens hälsa, sexuell och reproduktiv hälsa, hälsopanoramat i världen, internationell hälsopolitik, fattigdom och hälsa samt hälso- och sjukvården finansiering. Faktorer som påverkar hälsan i människans arbetsmiljö och yttre miljö, betydelsen av åtgärder för att motverka uppkomsten av ohälsa samt det arbete som pågår i samhället för att förbättra miljö och hälsa. Socialmedicinskt perspektiv på hälsa och ohälsa och prevention, hälso- och sjukvårdens organisation, socialförsäkringssystemet, inom hälso- och sjukvården, vårdpersonals åliggande i vårdarbete särskilt avseende sekretess och journalskrivning. Klinisk tjänstgöring och teoretisk undervisning i ämnena geriatrik, onkologi, hematologi, urologi, anestesiologi och intensivvård samt bild- och funktionsmedicin. Under kursen tränas förmågan att bemöta och kommunicera med patienter och övrig sjukvårdspersonal. Kursen har evidensbaserad grund, innehåller teoretiska avsnitt med inslag från prekliniska kurser och bygger på stor volym praktisk tjänstgöring. Kursen innefattar undersökningsmetodik och bildbearbetning inom bildgivande metoder och deras tillämpningar för sjukdomstillstånd inom Klinisk övergångskurs. Kursen innefattar träning i att förstå och använda evidensbaserad metodik för att utveckla kunskap om diagnostik och behandling av enskilda patienter. Kursen innehåller kunskap om normalt åldrande, de viktigaste hälsoriskerna hos äldre och hur de förebyggs samt sjukdomars presentation hos äldre. Dessutom ingår geriatrisk diagnostik, rehabilitering och demenssjukdomar.
Kunna sjukdomsutveckling och sjukdomspanorama globalt, hur man mäter dessa och vilka de viktigaste aktörerna på den globala arenan är. sociala mekanismer som förklaring till ohälsa, patient- och befolkningsperspektiv i den kliniska vardagen. den viktigaste lagstiftningen inom hälso- och sjukvården liksom handläggning av sjukskrivningsärenden. förklara hur miljöfaktorer påverkar människan och vilka metoder som används för att bedöma påverkan och risker samt redogöra för några betydelsefulla miljöfaktorer. redogöra för human exponering i miljö och arbetsliv, känna till viktiga upptagsvägar, beskriva metoder för att bedöma upptag samt biologisk monitorering. - bemöta och kommunicera med patienter och personal -undersöka patienter, dokumentera och analysera symptom och kliniska fynd - diagnostisera och behandla relevanta tillstånd inom de olika ämnena; GAMES, geriatrik, anestesiologi och intensivvård, bild- och funktionsmedicin, hematologi, onkologi, urologi. - identifiera, undersöka , initiera utredning och föreslå behandling av patient med misstänkt tumörsjukdom - informera, stödja och hjälpa patient och anhöriga vid tumörsjukdom - redogöra för vad som kan göras preventivt för att undvika tumörsjukdomar - beskriva principer och etablerade kunskaper inom området urologiska sjukdomar och handikapp utreda, behandla, informera och stödja patienter med dessa sjukdomar - metodval, möjligheter, risker och begränsningar för radiologisk utredning och handläggning av onkologiska sjukdomar, sjukdomar i urinvägarna och känna till radiologiska interventioner och indikationer för dessa inom ovanstående områden - redogöra för perioperativt omhändertagande av patienter, inkluderande innehållet i en preoperativ bedömning samt basprinciperna för generell och regional anestesi - tillämpa principerna för akut omhändertagande av svårt sjuka patienter med svikt av vitala funktioner, inkluderande färdigheter som att säkerställa fri luftväg, genomföra ventilation med mask och blåsa, etablera fri venväg samt givande av intravenös infusion -redogöra för hur kroppen påverkas av trauma, svår akut sjukdom, operationer, anestesi och blockader -redogöra för vanliga behandlingsåtgärder vid svikt av vitala funktioner med tillämpning av kunskaper i fysiologi, patofysiologi samt farmakologi - självständigt kunna ta fram och presentera det evidensbaserade kunskapsläget inom ett definierat område - identifiera och värdera etiska problem i medicinsk praxis - analysera kliniska situationer utifrån ett kultur- och genusperspektiv - analysera och handlägga/ordinera utredning och behandling av kliniskt vanliga eller av andra skäl viktiga patientrelaterade situationer inom de ingående områdena - Beskriva vad normalt biologiskt åldrande innebär samt förklara skillnader i hur sjukdomar yttrar sig och behandlas hos äldre jämfört med yngre personer.
Undervisningen bedrivs i studerandeaktiv form huvudsakligen med casemetodik. Även PBL pedagogik kan förekomma. Undervisningen sker i form av föreläsningar, demonstrationer, seminarier, patientdemonstrationer, gruppövningar och i form av klinisk handledning. Obligatorisk närvaro gäller vid upprop, demonstrationer, caseundervisning, sit-in samt under den kliniska tjänstgöringen. Jourtjänstgöring kan förekomma kvällar, nätter och helger. Utplacering på sjukhus inom regionen kan förekomma. Undervisning på engelska kan förekomma. Delar av undervisningen kommer att ske med hjälp av IKT.
De i kursen ingående delarna examineras Studenten examineras skriftligt och resultatet ligger till grund för betyget godkänd (G) eller underkänd (U). Praktiskt prov kan förekomma. Fullgjorda obligatoriska moment samt godkänd tentamen krävs för rapportering av godkänd kurs i Ladok. Kurs/moment kan tenteras vid ett ordinarie tillfälle och vid ett omtenteringstillfälle i nära anslutning därtill. I regel ges vidare inför varje kursstart, efter anmälan, möjlighet till tentamen. Vid underkänt resultat hänvisas därefter studenten till tentamen nästa gång kursen ges. En studerande som blivit underkänd i examination har rätt att genomgå förnyad examination ytterligare fem gånger för att bli godkänd. Observera att efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Studerande som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ytterligare ett tillfälle måste avbryta sina studier. Under alla omständigheter gäller högst sex examinationstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering. En student, som utan godkänt resultat, har genomgått två prov för en kurs eller en del av kurs, har rätt att, efter skriftlig begäran hos programrådet, få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskap, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Kurslitteratur går att låna mot deposition. Arbets- och miljömedicin en lärobok om hälsa och miljö (3:e uppl.) Lånar du hos Anitha Bergdahl, Molekylärbiologi. Deposition 300 kr (ta med jämna pengar) Epidemiologi- och Global Healt böckerna, lånar du båda för en deposition av 600 kr, hos Barbro Larsson, Socialmedicin o epidemiologi, byggnad 9B, ingång X5, 2tr (NUS)
Anestesiologi
Bodelsson Mikael, Forss Kalle, Werner Mads, Nilsson Ingemar
2., [rev.] uppl. /b [foto: Mikael Bodelsson och Ingemar Nilsson] : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 229 s. :
ISBN: 91-44-03907-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Clinical anesthesia procedures of the Massachusetts General Hospital
Hurford William E., Bailin M. T.q (Michael T.)
6. ed. /b senior editor, William E. Hurford ; associate editors, Michael T. Bailin ... : Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins : cop. 2002 : x, 786 p. :
ISBN: 0-7817-3718-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Bigatello Luca M
Critical care handbook of the Massachusetts General Hospital
4. ed. : Philadelphia, Pa. ;a London : Lippincott Williams & Wilkins : 2006 : xvii, 887 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0517/2005023753.html
ISBN: 0-7817-6244-8 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Vätsketerapi
Bengtsson Anders, Hjelmqvist Hans, Haljamäe Hengo
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 256 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705158o
ISBN: 91-47-05158-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Radiologi
Aspelin Peter, Pettersson Holger
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 848 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31995-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-03887-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Isaksson Mats
Grundläggande strålningsfysik
Senaste version : Studentlitteratur :
Obligatorisk
Anatomia, Radiologica, Thoracicia, Abdominalis, Musculoskeletalis och Neuro Radiologica, Basalis
Neuwirth Jiri, Rydh Anders, Rienmüller Rainer, Adla Theodor, Sicjánek Vojtech
Triton, Praha 10, Czech Republic : 2006 :
Obligatorisk
Onkologi
Ringborg Ulrik, Henriksson Roger, Dalianis Tina
2. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 655 s. :
ISBN: 978-91-47-08401-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
När livet bryts : berättelser och reflektioner från möten i cancersjukvården
Salander Pär, Henriksson Roger, Bergenheim A. Tommy
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1999 : 156 s. :
ISBN: 91-47-04948-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Palliativ medicin
Beck-Fries B, Strang P
3:e uppl. : Stockholm : Liber AB : 2005 :
Obligatorisk
Olsson Håkan
Tumörsjukdomar
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 272 s. :
ISBN: 91-44-39161-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Blodsjukdomar sid 329-405
Urologi
Damber Jan-Erik, Peeker Ralph
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 534 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31302-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-02874-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Geriatrik
Dehlin Ove, Rundgren Åke
2., [omarb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 415 s. :
ISBN: 978-91-44-03849-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Studentlitteratur 2010