"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Avancerad kurs i experimentell forskning inom klinisk mikrobiologi, 30 hp

Engelskt namn: Advanced Course in Experimental Research in Clinical Microbiology

Denna kursplan gäller: 2010-09-13 och tillsvidare

Kurskod: 3IS005

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för klinisk mikrobiologi

Beslutad av: Grundutbildningsnämnden, 2010-09-14

Innehåll

Kursen består dels av ett forskningsprojekt inom ämnesområdet och dels av teoretisk undervisning. Forskningsprojektet, som genomförs i en forskargrupp under handledning av en disputerad forskare med anställning vid Umeå universitet, innebär självständiga grundläggande studier och praktiskt laboratoriearbete. Studenten får möjlighet att bekanta sig med en forskargrupp och att fördjupa sig i ett forskningsfält. Projektet redovisas offentligt i en 15-min presentation och i en rapport skriven i form av ett manuskript för en vetenskaplig tidning. Undervisningsdelen, som består av föreläsningar, seminarier och praktiska övningar med muntliga och skriftliga redovisningar, innehåller grundläggande träning i för forskningsverksamhet viktiga färdigheter så som biostatistik, litteratursökning och referenshantering, presentationsteknik och grundläggande forskningsetik.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten självständigt kunna - upprätta en enklare forskningsplan för forskning inom ämnesområdet - genom avancerade studier fördjupa sig i ett forskningsfält - sammanställa och utvärdera resultat från forskningsverksamhet genom att t.ex. tillämpa grundläggande statistiska metoder och genom att sätta egna resultat i relation till relevant aktuell forskning publicerad av andra forskare - redovisa och försvara forskningsresultat i ord och skrift

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 6 genomgångna terminer högskoleutbildning på grundutbildningsnivå (180hp) inom landet eller att studenten har förvärvat motsvarande kunskaper utomlands (3 år akademiska studier) inom medicin, odontologi, omvårdnad, farmaci eller naturvetenskap. Kunskaper i engelska motsvarande EnA förutsätts. Undervisningen sker på engelska.

Undervisningens upplägg

Ett självständigt projektarbete i forskargrupp vid Medicinska fakulteten eller Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten under handledning av en disputerad forskare med anställning vid Umeå universitet (=handledare). Forskningsprojektet kan vara ett experimentellt arbete, en utvärdering av kliniskt material eller en litteraturstudie. Genomförandet av projektet är inte terminsbunden. Kortfattad plan för forskningsprojektet upprättas vid kursens början av handledaren och studenten. Redovisning av forskningsarbetet i muntlig presentation och i ett manuskript, som ligger till grunden för betygsättning. Den skriftliga projektrapporten lämnas in senast fem månader efter projektets början. Forskningsprojektet kan genomföras i Umeå eller på annan ort, muntlig redovisning sker dock på campus i Umeå under en presentationsdag per termin. Undervisning i form av föreläsningar, seminarier och praktiska övningar (muntliga och skriftliga redovisningar) fördelade över hela terminen. Stora krav ställs på studentens förmåga att ta initiativ och självständigt för- och efterbereda seminarier. Undervisningen ges lokalt på campus i Umeå.

Examination

För godkänd kurs krävs deltagande i alla kursdelar inklusive all undervisning vilken godkänns av ansvarig lärare i förekommande fall. Det krävs att den skriftliga projektrapporten är godkänd vilket görs av examinator i samråd med handledaren. I projektrapporten presenteras forskningsprojektet i formatet av ett manuskript i en vetenskaplig tidskrift. Betygsättning för projektrapporten orienteras på hantering av det engelska språket, tillämpningen av tidskriftens anvisningar till författare, samt förmågan att tydligt och förståligt presentera forskningsprojektets resultat och analysen därav. Introduktionen ska ge nödvändig bakgrund till forskningsfältet och på ett fokuserat sätt härleda till projektets frågeställning. Metoddelen ska vara rationell organiserat med hänvisningar till publicerade tekniker. Resultatdelen ska i logisk påbyggande följd beskriva och förklara experimenten och fynden. Slutligen ska resultaten granskas kritisk i ljuset av aktuell forskning inom fältet och på så sätt ska nås en syntes som påvisa framsteget med dem aktuella fynden. Studenter som blir underkända under projektarbetet ska enligt Umeå universitets regelsamling alltid ha möjlighet att genomföra prov vid totalt minst fem tillfällen eller minst två tillfällen om det gäller praktik, klinisk undervisning eller motsvarande. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Studenter som underkänts två gånger på moment har rätt att hos grundutbildningsnämnden begära att ny examinator utses. Ansökan inlämnas till institutionens grundutbildningsråd och beslut fattas av grundutbildningsnämnden.

Övriga föreskrifter

Ett tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Prövning huruvida en tidigare utbildning kan hel eller delvis godtas för tillgodoräknande ankommer på kurssamordnare i samråd med grundutbildnings-nämnden. http://www.student.umu.se/digitalAssets/48/48262_tillgodorknandeordning-umu-100701.pdf.

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 37

Kurslitteratur

Litteratur inom undervisningsdelen bestäms av varje enskild lärare, samt bestäms individuellt för varje projekt av respektive handledare (litteraturlista skall ingå i projektplanen)