Engelskt namn: Immunology
Denna kursplan gäller: 2019-01-21 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2019-01-21
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-02 och 2019-01-20
Kursplan för kurser med start mellan 2010-09-06 och 2013-09-01
Kurskod: 3IM011
Högskolepoäng: 9
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Biomedicin: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Immunologi
Beslutad av: Programrådet förbiomedicinprogrammet, 2009-03-19
Reviderad av: Programrådet för Biomedicinprogrammen, 2018-12-07
Kursen består av två moment
Moment 1: Teori 6 hp
Moment 2: Laboration 3 hp
Detta är en grundläggande kurs i immunologi, där immunsystemets funktion och aktivering vid stimulering presenteras. Molekyler och celler som är centrala för immunsystemets funktion gås igenom. Immunsystemets reaktion mot olika patogen tas upp, inklusive betydelsen av vilken vävnad eller vilket organ som är inblandat. Grundläggande mekanismer bakom immunsystemets betydelse för autoimmunitet, transplantation samt överkänslighet inklusive allergi behandlas. Laborationer som innefattar olika immunokemiska tekniker genomförs.
Moment 1
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska den studerande:
Färdighet och förmåga
Efter genomgånget moment ska den studerande:
Moment 2
Färdighet och förmåga
Efter genomgånget moment ska den studerande:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgånget moment ska den studerande:
.
Termin 1-5 på Kandidatprogrammet i Biomedicin eller motsvarande.
Utbildningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarium samt laborationer. Stor vikt läggs på ett studerandeaktivt arbetssätt med eget ansvarstagande och kunskapssökande. All undervisning förutom förläsningarna är obligatorisk. Kursen kan vid behov ges på engelska.
Teorimomentet avslutas med en skriftlig salstentamen där studentens prestation bedöms efter en tregradig betygsskala: Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att erhålla betyget Godkänd på hela kursen krävs att studenten deltagit i och blivit godkänd på obligatoriska undervisningstillfällen vilka inkluderar laborationer och seminarium. För att bli godkänd på dessa krävs att studenten varit närvarande och deltagit aktivt i alla delar samt i förekommande fall erhållit godkänt resultat på inlämnade laborationsrapporter. För att erhålla betyget Godkänd vid den skriftliga slutexaminationen måste den erhållna poängsumman vara minst 60% av maxantalet poäng och redovisade fakta i huvudsak vara korrekta och relaterade till uppgiften, samt till viss del integrerade i ett resonemang. För betyget Väl Godkänd på hela kursen måste alla obligatoriska moment vara godkända och poängsumman vid den skriftliga slutexaminationen vara minst 80% av maxantalet poäng. Dessutom skall fakta vara korrekta och innehållet tydligt och väl relatera till uppgiften samt sakna irrelevanta fakta. Konkreta fakta ska även vara väl integrerade i ett resonemang där en djupare förståelse redovisas.
Undantag från dessa gränser (60 resp. 80%) kan göras om synnerliga skäl föreligger.
Vid eventuell frånvaro från eller underkänt resultat på obligatoriskt undervisningstillfälle beslutar examinator om ersättningsuppgift eller om studenten måste göra om momentet vid ett senare tillfälle.
Studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie tillfälle har rätt till förnyat prov, s.k. omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie tillfället. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande som ej har blivit godkänd på kursen erbjuds att vid nästa kurstillfälle gå om den, i mån av plats, men kan även välja att enbart delta i ytterligare omprov.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till Programrådet för biomedicinprogrammen.
Övergångsbestämmelser
I det fall att en kurs har slutat ges eller att en ny kursplan har ersatt tidigare kursplan ska studenter garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i Högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.