"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Avancerad idrotts- och hälsonutrition, 7,5 hp

Engelskt namn: Advanced Sports and Health Nutrition

Denna kursplan gäller: 2025-01-20 och tillsvidare

Kurskod: 3ID703

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idrottsmedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut-, och idrottsfysiologprogrammen (PRAFI), 2025-01-22

Innehåll

Kursen utgörs av teoretiska och laborativa moment fokuserat på näringsfysiologiska aspekter på kroppskomposition, antropometri, energiförbrukning samt fett- och kolhydratutnyttjande i vila och under fysisk aktivitet. Vidare behandlas näringsfysiologiska verkningsmekanismer av interventioner med kost och kosttillskott samt fysiologiska effekter av näringsbrist respektive övervikt.  I kursen ingår ett avgränsat fördjupningsarbete i grupp, ett klientprojekt som fokuserar på näringsfysiologiska och kliniska mätningar av hälsorelaterade faktorer, nutritionsstatus samt en kostanalys. Klienten kan vara en idrottare eller en individ som vill förbättra sin fysiska form, hälso- och nutritionsstatus. Stor vikt läggs på reflektion, analys och tillämpning av information från vetenskapliga artiklar och klientprojektet, där risker, svagheter och möjligheter med kost- och nutritionsstrategier bedöms ur ett klientperspektiv.

 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:
Studenten ska kunna
1. Beskriva hur fysisk träning respektive fysisk inaktivitet påverkar näringsfysiologiska funktioner relaterat till omsättning av makronutrienter. 
2. Beskriva subkliniska och kliniska tecken på näringsbrist.
3. Redogöra för kostrekommendationer för idrottare i relation till idrottares mål och nutritionsstatus.
4. Redogöra för möjligheter och svagheter med olika metoder för analys av kroppskomposition och bentäthet, samt energisubstratutnyttjande i vila och under fysiskt arbete.

Färdigheter och förmåga:
Studenten ska kunna
5. Tillämpa beprövade metoder för kostundersökningar, beräkning av fysisk aktivitet/träning och energibehov samt värdera svagheter och styrkor med respektive metod.
6. Utforma ett kostprogram och ge kostråd till en tränande frisk individ utifrån individens mål, klinisk näringsstatus, kroppskomposition, näringsbehov och fysisk aktivitetsnivå.
7. Ge råd om kosttillskott till idrottande individer baserat på deras näringsstatus och subklinisk näringsbrist utifrån vetenskaplig evidens. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Studenten ska kunna
8. Identifiera och värdera risker med subklinisk näringsbrist, samt värdera positiva effekter och risker med viktoptimering och kosttillskott baserat på vetenskaplig evidens.
9. Vid muntlig redovisning visa värderingsförmåga och ett vetenskapligt förhållningssätt till egna och andras resultat.

Behörighetskrav

Kandidatexamen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Minst 90 hp i antingen idrottsfysiologi/idrottsmedicin eller fysioterapi/sjukgymnastik, eller alternativt examen från biomedicinsk analytikerprogrammet inriktning klinisk fysiologi krävs. Dessutom krävs Engelska 6.

 

Undervisningens upplägg

Kursen ges på engelska om studenter med annat modersmål än svenska deltar i kursen. Kursen utgörs av en blandning av digitala och fysiska träffar med föreläsningar, laborationer och seminarier. Vid de fysiska träffarna på campus i Umeå är fokus praktiska utbildningsmoment som laborationer, lärandemoment i grupp, examinerande seminarier och skriftlig salstentamen. 

Examination

FSR 1-4, 7-8 examineras individuellt genom en skriftlig salstentamen och bedöms som Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd.

FSR 5-6 examineras i grupp, med individuell bedömning via inlämning av ett skriftligt klientprojekt och bedöms som Godkänd eller Underkänd.

FSR 9 examineras i grupp, med individuell bedömning av aktivt deltagande vid ett muntlig seminarium* och bedöms som Godkänd eller Underkänd.

*Med aktivt deltagande avses att studenten är förberedd och i diskussioner bidrar med muntliga, analytiska och relevanta inlägg, vilket bedöms individuellt.

För att erhålla betyget godkänd krävs minst betyget godkänd på alla examinerande delar. För betyget väl godkänd krävs väl godkänd på skriftlig salstentamen.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Övriga föreskrifter

Om kursen har upphört att gälla eller kursplanen genomgått större förändringar garanteras prov/förnyat prov baserat på samma kursplan som ordinarie tentamen under 2 år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.