"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Idrottsmedicin: Individanpassad träningsmetodik - Styrketräning för hälsa och friskvård, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-02

Engelskt namn: Sports Medicine: Individually Applied Strength Training for Health and Fitness

Denna kursplan gäller: 2014-09-29 och tillsvidare

Kurskod: 3ID040

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idrottsmedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2014-08-25

Innehåll

I kursen tillämpas tidigare teoretiska kunskaper om funktionell anatomi, biomekanik, träningsmetodik, och träningsfysiologi i individanpassad träning, där studenten i egenskap av instruktör planerar, leder och instruerar klienter i säker träning. Studenten ska vidare kunna motivera träningsplanering och övningsval utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Förväntade studieresultat

Efter kursen skall studenten kunna:
• Göra en sammanvägd bedömning av klientens fysiska status, skadehistorik och personliga träningsmålsättning utifrån information som framkommer vid personligt samtal
• Ur ett skadeförebyggande perspektiv kunna motivera valt träningsprogram (val av övningar och belastning) utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
• Ur ett fysiologiskt perspektiv kunna planera träningsupplägg med avseende på träningsbelastning och övningsval för att uppnå önskat träningsresultat och motivera det utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
• Anpassa övningsval och träningsintensitet med hänsyn till klientens individuella faktorer utifrån ett helhetsperspektiv och vidare motivera träningsplaneringen utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
• Leda och instruera klienten i det praktiska utförandet för säker träning
• Beakta etiska och samhälleliga faktorer samt uppvisa ett professionellt bemötande i mötet med klienten
 

Behörighetskrav

Kandidatexamen. Särskild behörighet: 90 hp inom idrottsmedicin varav examensarbete omfattande minst 15 hp samt EnB/6 och svenska för grundläggande behörighet.

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd som en internetbaserad distanskurs på heltid med en obligatorisk träff på utbildningsorten. Delar av undervisningen ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik vilket innebär specifika krav på teknisk utrustning och kompetens. Kursen bygger på självständig inlärning utifrån instruktionsfilmer fokuserade på hållningsanalys och korrekt utförda övningar. Via lärplattform har studenten också tillgång instuderingsfrågor och uppföljande frågor där studenten ska visa förmåga att sammanväga praktiskt utförande med vetenskap och beprövad erfarenhet. En studieguide ger stöd för inlärningen och beskriver tydligt kursens upplägg och ingående delar. Tid för examination bestäms i samråd mellan student och examinerande lärare. Vidare ingår en individuell fördjupningsuppgift, där studenten ska sammanväga information om en klients livssituation, fysiska status och individuella träningsmål, som utgör grunden för en individuellt anpassat träningsprogram. Vissa moment i utbildningen kan ges på engelska.

Förekomst av obligatorisk undervisning anges i studieguiden.
 

Examination

Studentens prestation vid skriftligt individuellt fördjupningsarbete bedöms i en tvågradig betygsskala; Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studentens prestation vid muntlig och praktisk examination bedöms i en tregradig betygsskala; Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända Kriterier för examination redovisas i studieguide.

Under examinationens tre steg beaktas studentens förmåga att motivera sina val utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Om formen för examination inte går att upprepa kan annan form användas. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Efter tre prov rekommenderas studenten att ansöka om plats i förnyad kurs. Student som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap22).

I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för magisterprogrammet i idrottsmedicin. Examination/förnyad examination baserad på samma kursplan som ordinarie examination garanteras under 2 år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Undantag från denna regel kan t ex. vara då kursen genomgått omfattande förändringar. Den som godkänts i prov får en undergå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För närmare information se Högskoleförordningen samt http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden. Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skal även motiveras skriftligt.
 

Övriga föreskrifter

Studierna ska bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se).

För information om universitetets plagiatpolicy för den medicinska fakulteten, se www.umu.se/medfak/.  För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen 10 kap.
 

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 40

Essentials of strength training and conditioning
Baechle Thomas R., Earle Roger W.
3rd ed. : Champaign, IL : Human Kinetics : c2008. : xiv, 641 p. :
ISBN: 978-0-7360-5803-2 (hard cover)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Eliasson-Lappalainen Rosmari
Forskningsetik och perspektivval
2., [omarb. och utvidgade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1995 : 204 s. :
ISBN: 978-91-44-26612-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommunikation : samspel mellan människor
Nilsson Björn, Waldemarson Anna-Karin
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 169 s. :
ISBN: 978-91-44-04128-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Styrketräning : för idrott, motion och rehabilitering
Thomeé Roland, Holl Tommy, Dahlström Annette
1. uppl. : Stockholm : SISU idrottsböcker : 2008 : 352 s. :
ISBN: 978-91-85433-55-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Relevant litteratur från tidigare kurser i idrottsmedicin
Idrottsmedicin :

Vetenskapliga artiklar
Idrottsmedicin :