Engelskt namn: Sports medicine: Field studies
Denna kursplan gäller: 2014-10-27 och tillsvidare
Kurskod: 3ID035
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Idrottsmedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin
Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2014-09-17
Kursen är indelad i två moment och omfattar en verksamhetsförlagd praktik med fokus på färdighetsträning inom det idrottsmedicinska arbetsfältet med inriktning mot hälsa och prestation. Studenten skall under handledning tillägna sig ett praktiskt kunnande och ges möjlighet att omsätta sina tidigare förvärvade teoretiska och praktiska kunskaper samt erfarenehter i praktiskt arbete med individer. Vidare skall studenten kritiskt och teoribaserat reflektera över praktikplatsens verksamhet utifrån metodologiska, etiska och samhälleliga perspektiv.
Efter genomgången kurs med verksamhetsförlagd praktik ska studenten kunna:
Moment 1:
Moment 2:
Kandidatexamen. Särskild behörighet är 90 hp inom idrottsmedicin varav examensarbete omfattande minst 15 hp samt EnB/6 och svenska för grundläggande behörighet. Utbildningen ges huvudsakligen på svenska men en betydande del av kurslitteraturen består av engelskspråkig litteratur. Examinationen på vissa kurser förutsätter goda kunskaper i skriftlig framställning.
Undervisningen är upplagd som en distansutbildning, 50 %, där verksamhetsförlagd praktik med handledning, obligatoriska skriftliga uppgifter samt obligatorisk kursträff ingår. En studieguide ger stöd för den verksamhetsförlagda praktikens upplägg och innehåll samt inkluderar fördjupningsuppgifter som ska redovisas skriftligt och muntligt på seminarier. Delar av undervisningen ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik, vilket innebär specifika krav på teknisk utrustning och kompetens. Vissa moment i utbildningen kan ges på engelska. Praktikplaceringen kan vara förlagd på annan ort än studieorten.
Moment 1: Studentens prestation examineras vid skriftlig redovisning
Moment 2: Studentens prestation examineras vid skriftlig och muntlig redovisning samt studentens verksamhetsförlagda praktik examineras i samråd med handledare på praktikplatsen
Den praktiska delen av den verksamhetsförlagda praktiken examineras på en tvågradig betygsskala, godkänd (G) och underkänd (U), baserat på handledarens utvärdering. På de skriftliga och muntliga redovisningarna tillämpas betygsskalan godkänd (G) eller underkänd (U). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Student som underkänts vid skriftlig, muntlig examinering och /eller är underkänd i verksamhetsförlagd praktik vid ordinarie tillfälle har rätt till förnyad examination i nära anslutning till ordinarie tillfälle.
Om formen för examination inte går att upprepa kan annan form användas. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt två. Efter tre prov rekommenderas studenten att ansöka om plats i förnyad kurs. Student som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap 22).
Examination/förnyad examination baserad på samma kursplan som ordinarie examination garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen genomgått omfattande förändringar. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i den fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt.
Då avbryter studenten sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillgällen per år. Totalt ska inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar sig ha tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För närmare information se Högskoleförordningen samt http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden. Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
Studierna ska bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (222.umu.se). FÖr information om universitetets plagiatpolicy för den medicinska fakulteten, se www.umu.se/medfak. För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen 10 kap.
Research methods in physical activity
Thomas Jerry R., Nelson Jack K., Silverman Stephen J.
6th ed. : Champaign, IL : Human Kinetics : c2011. : xiii, 457 p. :
ISBN: 9780736089395 (hard cover)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Eliasson-Lappalainen Rosmari
Forskningsetik och perspektivval
2., [omarb. och utvidgade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1995 : 204 s. :
ISBN: 978-91-44-26612-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommunikation : samspel mellan människor
Nilsson Björn, Waldemarson Anna-Karin
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 169 s. :
ISBN: 978-91-44-04128-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svedberg Lars
Gruppsykologi : om grupper, organisationer och ledarskap
4., [bearb., uppdaterade och kompletterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 428 s. :
ISBN: 978-91-44-01983-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Vetenskapliga artiklar