"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fysisk aktivitet och hälsa, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-02

Engelskt namn: Physical activity and health

Denna kursplan gäller: 2009-01-19 och tillsvidare

Kurskod: 3ID024

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idrottsmedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin

Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2010-08-20

Innehåll

Fysiska aktivitetens betydelse för hälsa och välbefinnande och fysiska aktivitetsvanor belyses utifrån genus-, sjukdoms- och åldersaspekter. Kursen har en mångvetenskaplig profil och samband mellan fysisk aktivitet och hälsa belyses genomgående. Vidare ges exempel på hur man kan arbeta med olika fysiska aktiviteter för att motivera och skapa bestående intresse hos människor för fysisk aktivitet. Dessutom behandlas och problematiseras motivation och modeller för beteendeförändring med betoning på fysisk aktivitet. Teori och praktik integreras fortlöpande med avsikten att de studerande successivt utvecklar sin professionella kompetens och sin förmåga att arbeta med fysisk aktivitet som verktyg i hälsofrämjande arbete.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande: - ha tillägnat sig kunskaper om fysisk aktivitet och dess betydelse för folkhälsa och välbefinnande - kunna betydelsen av fysisk aktivitet som hälsofrämjande, förebyggande och behandlande åtgärd - kunna värdera fysisk aktivitets möjligheter att används i olika kliniska/praktiska verksamheter - kunna redogöra för innehållet i och diskutera vetenskapliga bakgrunden till aktuella rekommendationer om fysisk aktivitet samt diskutera och värdera olika mätmetoder för utvärdering av fysisk aktivitet - ha kännedom om fysiologiska aspekter på fysisk aktivitet och träning utifrån ett sjukdoms-, ålders- och könsperspektiv - kunna utföra och reflektera över tillämpningen av motiverande samtal för livsstilsförändring - kunna planera och genomföra mindre projektarbete och identifiera vad som krävs i yrkesprofessionen för att driva det - självständigt genomföra presentationer av vetenskapliga artiklar och egna fördjupningsuppgifter individuellt eller i grupp samt aktivt delta i seminariediskussioner kring ämnet fysisk aktivitet som prevention och behandling - kunna utvärdera fysisk status och hälsostatus genom olika fysiologiska och pedagogiska mätmetoder. Deltagarna skall kunna genomföra och leda ett urval av specifika metoder - utifrån kunskaper om testresultat kunna föreslå och leda lämplig aktivitet, testförfaranden diskuteras ur en etisk synvinkel. - ha kunskaper om olika folksjukdomar, fysisk aktivitet på recept, styrdokument om hälsa samt exempel på motionsformer anpassade för barn, ungdomar och vuxna med folksjukdom.

Behörighetskrav

Minst högskoleexamen 180hp med inriktning mot sjukgymnastik, omvårdnad eller idrottsmedicin. Alternativt 180hp godkända på läkarprogrammet. Alternativt fullgjorda studier på Idrottsvetenskapliga programmet inriktning ledarskap och hälsa/friskvård. Något av ovanstående tillsammans med En A samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, arbete i grupp, seminarier, praktiska moment i idrottslabbet samt handledning i samband med projektarbete.

Examination

Kursdeltagaren examineras dels genom skriftlig och/eller muntlig tentamen dels genom skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Student som underkänts vid ordinarie tillfälle har rätt till förnyat prov i nära anslutning till ordinarie tillfälle. En studerande som blivit underkänd i prov har rätt att genomgå förnyat prov ytterligare fyra gånger för att bli godkänd. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyad examination. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av kurs, har rätt att, efter skriftlig begäran hos programrådet, få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Examination på denna kursplan garanteras två år efter förstagångsregistrering på kurs. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av delmoment av kurs beslutas av examinator. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Programrådet för läkarutbildningen efter ansökan. Blankett återfinns på http://www.anstalld.umu.se/digitalAssets/17/17173_sa11.pdf

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 33

Statens Folkhälsoinstitut
FYSS 2008 : Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling
2. uppl. : Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2008 : 613 s. :
www.fyss.se
ISBN: 978-91-7257-543-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Förändringsinriktad rådgivning
Barth Tom, Børtveit Tore, Prescott Peter, Ganuza Jonsson Lillemor
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2003 : 287 s. :
ISBN: 91-47-05155-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
Barth Tom, Näsholm Christina
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-03030-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Faskunger Johan
Motivation för motion : en handbok för hälsovägledning steg för steg
Farsta : SISU idrottsböcker : 2001 : 224 s. :
ISBN: 91-88941-27-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskapliga artiklar
Idrottsmedicin :
Obligatorisk