"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tematiska fältstudier inklusive praktik samt projektarbete, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-02

Engelskt namn: Thematic field studies including work placement and project on spa related activities

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 3ID001

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idrottsmedicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin

Beslutad av: Medicinska fakulteten, 2009-05-27

Innehåll

1 Tematiska fältstudier inkl praktik, 9 hp. Delkursens mål är att studenten skall lära sig att tillämpa de kunskaper han/hon tillägnat sig i tidigare kurser inom Spa-programmet i det praktiska arbetet med individer och grupper i spa-miljö. Dessutom skall studenten tillägna sig ett praktiskt kunnande genom arbete under handledning. Den praktiska färdigheten i momenten/behandlingen skall också vila på den tidigare och den under denna delkurs erhållna teoretiska kunskapen inom respektive område. För att kunna genomföra momentet praktik kommer ett samarbete att ske med arbetslivet för att ge möjlighet för tillämpning av praktiska moment med kundkontakt. Inom det verksamhetsförlagda momentet får studenten ytterligare möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktisk verksamhet under handledning. 2 Projektarbete, 6 hp. Delkursens mål är att studenten skall träna sin förmåga att systematiskt beskriva, förklara och analysera någon praktisk verksamhet inom ämnesområdet med inriktning mot hälsa- och friskvård i spa-miljöer. Ämne och inriktning för projektarbetet väljs av studenten i samråd med handledare från medverkande institutioner.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • planera, leda och genomföra friskvårdsaktivitet för grupper både på land/vatten och för individuell träning i gym • genomföra konditionstestning enligt Åstrand inklusive blodtrycksmätning. • genomföra kroppsbehandlingar / spa-behandlingar som: ansiktsbehandling, helkroppsmassage, aromamassage, kroppscrub, alg- och lerinpackning samt kurbad med örter eller alger. Därutöver kunna ge råd om produkter för hemprogram. • med hjälp av hälsoformulär bedöma kontraindikationer för spa-/kroppsbehandling. • planera och organisera en hälso- och friskvårdsinriktad verksamhet inom spa-området. • förstå betydelsen av kontakten med kunden, samt handhavandet av de administrativa system som är relaterade till Spa- och/eller motionsanläggningar.

Behörighetskrav

Univ: 60 hp på spa-programmet åk 1 samt genomförda obligatoriska moment på kursen Vuxenhälsa i trädgårds-, gym- och spamiljöer samt minst 13,5 hp godkända av sista två momenten på kursen eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

1 Tematiska fältstudier inkl praktik. Undervisningen bedrivs i form av handledning, grupparbeten, egen träning av hemuppgifter, föreläsningar, samt praktik i arbetslivet. Alla praktiska moment inkl praktisk examination är obligatoriska. 2 Projektarbete. En inledande träff där projektarbetsuppgifterna introduceras och en avslutande träff där projektarbetet redovisas. Arbetet sker i form av ett projektarbete som redovisas vid kursens slut. Större delen av arbetet under kursen sker självständigt under handledning. Redovisningen av projektarbetet sker genom en skriftlig presentation samt genom eventuellt ytterligare media vid muntlig redovisning.

Examination

På hela kursen tillämpas betygsskalan godkänd (G) eller underkänd (U). De ingående momenten examineras var för sig enligt nedan. Delkurs 1 • Tematiska fältstudier 1:1. Praktiska moment med handledning inom kroppsbehandling/spabehandling, massage, cykelergometertest examineras praktiskt av handledaren med tvågradig betygskala, godkänd (G) och underkänd (U). • Praktik 1:2. Verksamhetsförlagd praktikperiod bedöms av handledaren i en tvågradig betygsskala, godkänd (G) eller underkänd (U). Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Delkurs 2 • Projektarbete. Examineras genom en skriftlig redovisning av projektarbetet. Momentet bedöms av handledaren i en tvågradig betygsskala, godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen krävs att den skriftliga redovisningen av projektarbetet är godkänt och att man deltagit och blivit godkänd på de obligatoriska delarna av kursen. Vid betygsättande sker en sammanvägning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie examinationstillfälle anordnas ytterligare examination i anslutning därtill. En student, som utan godkänt resultat har genomgått två examinationer för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Antalet tillfällen för examination, praktik- eller motsvarande för att bli godkänd är begränsat till 4 tillfällen. Examination på denna kursplan garanteras två år efter påbörjande på kurs. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande av hel kurs, moment/del av kurs beslutas av examinator. Blankett för ansökan om tillgodoräknande kan erhållas från Samhällsvetenskapliga fakultetens kansli.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Delkurs 1-2

Konditionstest på cykel : [testledarutbildning]
Andersson Gunnar, Forsberg Artur, Malmgren Sture
[Ny, omarb. utg.] : Stockholm : SISU idrottsböcker : 2005 : 160 s. :
ISBN: 91-85138-98-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Studentens skrivhandbok
Schött Kristina, Melin Lars, Strand Hans, Moberg Bodil
2., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2007 : 176 s. :
ISBN: 978-91-47-08459-3z 978-91-47-08459-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Principles of anatomy and physiology
Tortora Gerard J., Derrickson Bryan
11. ed. : New York : Wiley : cop. 2006 : xxxii, 1146, [87] s. :
ISBN: 0-471-68934-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Wigforss Percy Anneli
Massage och hälsa
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 185 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32152-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-04373-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar tillkommer för breddning eller fördjupning

Kurspärm, information vid kursstarten

Rekommenderad litteratur

Massage med aromaterapi
Harding Jennie, Medin Sandra
Stockholm : B. Wahlström : 2006 : 143, [1] s. :
ISBN: 91-32-33244-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Aromaterapi för alla
Ullmark Susanne Bilski, Olsson Maria
Valbo : G. Ullmark AB : 1997 : [2], 158 s. :
ISBN: 91-630-4834-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst