"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Geriatrisk rehabilitering, 15 hp

Engelskt namn: Geriatric rehabilitation

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 3GE003

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Geriatrik

Beslutad av: Grundutbildningsnämnden, 2009-06-08

Reviderad av: Grundutbildningsnämnden, 2009-09-03

Innehåll

Fördjupade kunskaper om rehabilitering ur ett helhetsperspektiv, både ur olika medicinska specialiteters perspektiv men även ur olika yrkesprofessioners perspektiv. Framförallt innehåller kursen kunskaper och förståelse för den sjukdoms- eller skadedrabbade äldre människans situation. Tillräcklig kunskap för att kritiskt kunna värdera rehabiliteringsprojekt i vetenskapliga artiklar. Fördjupade kunskaper speciellt om rehabilitering av äldre med stroke och frakturer. Rehabilitering, träning av människor med demenssjukdom belyses särskilt.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten ha god förståelse för den sjukdoms- eller skadedrabbade äldre människans situation. Ha goda kunskaper för att kritiskt kunna värdera rehabiliteringsprojekt i vetenskapliga artiklar och goda kunskaper speciellt om rehabilitering av äldre med stroke och frakturer. Studenten ska också ha goda kunskaper om rehabilitering och träning av människor med demenssjukdom. Studentens ska kunna självständigt planera och genomföra ett rehabiliteringsprojekt med äldre patienter. Studenten ska kunna använda mätmetoder och skattningsskalor och utvärdering av rehabilitering av äldre människor och skriva en vetenskaplig uppsats.

Behörighetskrav

Läkarlinjen, medellång vårdutbildning, (sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor) socionomexamen, psykologexamen, vårdlärare, doktorander vid medicinska fakulteten En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier

Undervisningens upplägg

Kursen består av ett teoretiskt block som innefattar huvudsakligen katedrala föreläsningar, seminarier och litteraturstudier samt ett praktiskt block som innefattar ett projektarbete med uppsatsskrivning. Kursen innehåller bl a att olika rehabiliteringsspecialiteter presenterar sitt perspektiv på rehabilitering. Även de olika yrkesprofessionerna i rehabiliteringsteamet kommer att presentera sin syn på rehabilitering. Därefter kommer huvuddelen av kursen att ägnas åt rehabilitering av patienter med slaganfall som ju är en patientgrupp där de flesta aspekter av rehabilitering kan belysas. Även rehabilitering av patienter med frakturer kommer ingående att belysas, liksom de särskilda problem man möter vid rehabilitering av människor med demenssjukdom som drabbats av t ex stroke och höftfrakturer.

Examination

Kursdeltagarna en och en eller två och två skriver en uppsats som belyser någon aspekt på rehabilitering av äldre. Om man inte deltar i ett pågående forskningsprojekt bör den vetenskapliga uppsatsen utvärdera rehabiliteringen av äldre patienter där utredning, rehabiliteringsinsatser och rehabiliteringsresultat systematiskt utvärderas i en longitudinell studie. Uppsatsen bör då minst omfatta tre patienter som följs över tid. Förutom försvar av egen uppsats skall studenten vara opponent på annan students uppsats. För godkänd kurs krävs godkänd projektplan, godkänd uppsats och godkänd opposition på annan students uppsats. Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd, godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga moment är godkända. I de fall ett examinerande moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Efter tre prov skall studenten ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos grundutbildnigsrådet begära annan examinator. Prov/förnyat prov som baseras på samma kursplan som ordinarie tentamen garanteras under 2 år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Övriga föreskrifter

Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10.

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 3