"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Aktuella teorier, evidens och praktik inom muskuloskeletal rehabilitering, 30 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-03

Engelskt namn: Contemporary theories, evidence and practice in musculoskeletal rehabilitation

Denna kursplan gäller: 2014-12-29 och tillsvidare

Kurskod: 3FT909

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysioterapi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Avdelningen för fysioterapi

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2014-09-17

Innehåll

Kursen är en webbaserad distansutbildning med fördröjd studietakt som syftar till att ge fördjupade kunskaper inom rehabilitering av muskuloskeletala besvär, företrädesvis rygg- och nacksmärta. Kursen har speciellt fokus på smärtfysiologi, motorisk kontroll, biopsykosociala angreppssätt och rehabiliteringens organisation i samhället och är indelad i fyra delkurser, smärta (7,5 hp), motorisk kontroll (7,5 hp), fördjupningsarbete (7,5 hp) samt rehabilitering i ett samhällsperspektiv (7,5 hp). Kursen syftar också till att, med utgångspunkt i rådande teorier, patofysiologiska modeller och aktuellt evidensläge, kunna värdera aktuella behandlingsstrategier, metoder och koncept. Praktiska moment med metoder att träna och testa sensomotorisk funktion av relevans för målgruppen ingår. I kursen avhandlas också betydelsen av fysisk aktivitet för sekundär och tertiär prevention.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten:

  • utifrån smärtmekanismer och smärtteorier kunna diskutera och värdera patofysiologiska modeller, behandlingsmetoder och koncept samt rehabiliteringsmodeller vid muskuloskeletala besvär.
  • utifrån teorier om motorisk kontroll och motorisk inlärning kunna diskutera och värdera modeller för motorisk inlärning vid smärta och funktionsnedsättning samt praktiskt tillämpa metoder för träning av sensomotorisk funktion.
  • kunna diskutera och värdera betydelsen av fysisk aktivitet som prevention av nack- och ryggsmärta.
  • utifrån perspektivet individ-arbete-samhälle kunna analysera och diskutera behov och åtgärder, samt diskutera och värdera biopsykosociala rehabiliteringsmodeller och betydelse av genus vid muskuloskeletal rehabilitering.
  • vara orienterad i metoder för bedömning av arbetsförmåga.
  • självständigt kunna planera, genomföra, diskutera och värdera ett fördjupningsarbete inom ämnesområdet.

Behörighetskrav

Kandidatexamen i fysioterapi/sjukgymnastik eller sjukgymnast/fysioterapeutexamen 180 hp innehållande minst 15 hp examensarbete eller läkarexamen innehållande minst 15 hp examensarbete. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen ges som webbaserad distansutbildning vilket innebär att den största delen av undervisningen sker via dator och en digital utbildningsplattform. Fyra kursträffar på campus i Umeå planeras under året för examinerande seminarier och föreläsningar där fysisk närvaro krävs av studenten. Genomförande och upplägg utgår ifrån s.k.” blended learning” där traditionella undervisningsformer kombineras med olika former av internetstöd med syfte att maximera nyttan av olika läromodeller. Studerandeaktivt lärande med ett eget ansvar att söka, analysera, diskutera och värdera kunskap betonas i kursen

Examination

Kursen examineras individuellt genom skriftliga tentamen, aktivt deltagande i obligatoriska seminarier, skriftliga inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För betyget Godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten av alla examinationer och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Efter tre prov rekommenderas studenten att ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för masterprogrammet i fysioterapi.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

 

Övriga föreskrifter

Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot Medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10.

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 1

Lidbeck Jan
Shamanens sång : om en oundviklig människa
Helsingborg : Arconia : 2011 : 360 s. :
ISBN: 978-91-633-8674-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Om smärta : ett fysiologiskt perspektiv
Molin Beata, Lund Iréne, Lundeberg Stefan, Norrbrink Cecilia, Lundeberg Thomas
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 181 s. :
Interaktivt webbmaterial
ISBN: 978-91-44-05661-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Idrottens rörelselära : motorik och motorisk inlärning
Schmidt Richard A., Wrisberg Craig A.
Farsta : SISU idrottsböcker ; Malmö : UPAB [distributör] : 2001 : 253 s. :
ISBN: 91-88941-04-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Motor control : translating research into clinical practice
Shumway-Cook Anne, Woollacott Marjorie H.
4. ed. : Philadelphia, Pa. : Lippincott Williams & Wilkins : 2011 : 641 s. :
ISBN: 978-1-60831-018-0 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Stenberg Gunilla
Genusperspektiv på rehabilitering för patienter med rygg- och nackbesvär i primärvård
Umeå : Umeå Universitet : 2012 : 85 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-52274
ISBN: 978-91-7459-374-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rehabiliteringsvetenskap : rehabilitering till arbetslivet i ett flerdisciplinärt perspektiv
Vahlne Westerhäll Lotta, Bergroth Alf, Ekholm Jan
2., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 248 s. :
ISBN: 978-91-44-05264-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskapliga artiklar och publikationer tillkommer.