"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Migration och hälsa, 5 hp

Engelskt namn: Migration and Health

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 3FH093

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programråd för masterprogram inom folkhälsovetenskap, 2024-09-13

Innehåll

Denna kurs utforskar de komplexa aspekterna av migration och dess påverkan på hälsa. Kursen är uppdelad i fyra teman: Introduktion till migration och hälsa, Intersektionalitet och hälsoskillnader, Migranters tillgång till hälso- och sjukvård och sociala tjänster, samt Att främja migranters hälsa. Målet är att främja en djupgående förståelse för de utmaningar som människor på flykt möter under migrationsprocessen. Kursen lyfter även fram migration som en central social bestämningsfaktor för hälsa.

Kursen undersöker olika dimensioner av migration som kan påverka hälsa. Genom ett intersektionellt ramverk får deltagarna insikt i hur olika ojämlikhetsdimensioner samverkar och påverkar hälsa och tillgång till tjänster. Kursen betonar också de viktiga roller som nationella och internationella lagar samt migrationspolitik har i att forma migranters hälsa, inklusive deras tillgång till hälso- och sjukvård och andra grundläggande välfärdstjänster. Kursen uppmuntrar till ett integrerat förhållningssätt för att möta de varierande behoven hos migrantpopulationer och utforskar strategier för att tillhandahålla effektiv vård och stöd.

 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Beskriva migration som en betydande global och folkhälsorelaterad fråga, inklusive dess utmaningar och möjligheter.
  • Förklara centrala termer kopplade till migration, samt migrantpopulationers hälso- och sjukvårdsbehov.

Färdigheter och förmåga:
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Tillämpa lämpliga strategier för att möta de specifika behoven hos migrantpopulationer.
  • Överbrygga kommunikationsbarriärer i interkulturella möten.
  • Analysera ur ett intersektionellt perspektiv hur olika dimensioner av ojämlikhet samverkar och påverkar hälsoutfall hos migranter.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Analysera och reflektera över hur individuella, interpersonella och strukturella faktorer påverkar tillgången till hälso- och sjukvård och andra viktiga samhällsfunktioner.
  • Reflektera över och kritisera sina egna kulturella antaganden, värderingar och övertygelser.
  • Reflektera över rätten till hälsa i migrationskontexten, och hur rasism, diskriminering, lagar, policyer och praxis kan bidra till ojämlikhet i hälsa mellan grupper.

Behörighetskrav

För att bli antagen till kursen måste sökande ha minst 90 högskolepoäng inom hälso- och sjukvård, socialt arbete, samhällsvetenskapligt eller beteendevetenskapligt ämnesområde. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen ges på distans och inkluderar föreläsningar, individuella uppgifter, grupparbeten, samt seminarier, simuleringsövningar och skriftlig hemtentamen. Seminarierna innefattar muntliga presentationer av en hemuppgift och hemtentamen, där studenterna får återkoppling från sina kurskamrater som förväntas delta aktivt.

Simuleringsövningarna består av rollspelsscenarier där studenterna övar på att navigera inom hälso- och sjukvården för migranter samt deltar i färdighetsverkstäder med fokus på effektiv kommunikation i en simulerad miljö. Seminarierna och simuleringsövningarna genomförs live via Zoom eller Teams vid förutbestämda tider. Övrigt kursmaterial är tillgängligt online och kan genomföras i egen takt.

Undervisningen sker huvudsakligen på svenska, men vissa föreläsningar kan hållas på engelska beroende på föreläsarens språkkunskaper. Kursen sträcker sig över två månader med en studietakt på 50 %, och de live-sessioner som hålls online ger flexibilitet för distansdeltagande.

Examination

Denna kurs examineras individuellt genom en skriftlig hemtentamen samt aktivt deltagande vid två obligatoriska seminarier och en obligatorisk simuleringsövning. 

På den skriftliga tentamen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För de obligatoriska seminarierna och simuleringsövningen ges (G) eller (U). Betyg för kursen är: Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. För att få betyget G på hela kursen krävs att samtliga examinerade moment är godkända och för att erhålla betyget VG krävs dessutom att hemtentamen är Väl Godkänd. 

Studenter som inte får godkänt betyg på de obligatoriska seminarierna och simuleringsövning kommer få en kompletterande uppgift att genomföra enligt instruktioner från examinator. Studenter som inte får godkänt betyg på den skriftliga hemtentamen kommer få komplettera sin tentamen enligt synpunkter från examinator och åter lägga fram sitt reviderade arbete för en andra bedömning inom en tidsram som bestäms av examinator. En skriftlig tentamen som initialt fått betyget underkänd men som därefter reviderats kan som högst tilldelas betyget godkänd. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Ytterligare instruktioner kring examination och betyg kommer att ges av kursansvarig vid kursstart.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.