Engelskt namn: Methods in Social Epidemiology
Denna kursplan gäller: 2019-09-23 och tillsvidare
Kurskod: 3FH080
Högskolepoäng: 3
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa
Beslutad av: Programråd för masterprogram inom folkhälsovetenskap, 2019-09-13
Socialepidemiologi är den disciplin inom epidemiologin som undersöker hur sociala förhållanden och processer bidrar till ojämlikhet i hälso- och sjukdomsmönster i befolkningen. Socioekonomiska ojämlikheter i hälsa är en stor utmaning för hälsopolitiska mål. Att studera och förstå förändringar i magnitud på dessa ojämlikheter är avgörande för att bedöma effektiviteten av hälsopolitiska insatser. Det finns många olika sammanfattande mått för att beskriva socioekonomiska ojämlikheter i hälsa. Dessa mått har olika perspektiv, och det rekommenderas att använda olika mått för att utvärdera ojämlikheter i hälsa för att täcka olika relevanta perspektiv. Både enkla och mer sofistikerade sammanfattande mått presenteras i kursen för vart och ett av dessa perspektiv
De mått som behandlas i kursen är:
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap samt Engelska B/6. Studenten måste med godkänt resultat ha genomgått kursen 3FH038 epidemiologi eller ha motsvarande kvalifikationer.
Kursen innefattar en vecka med interaktiva föreläsningar och lektioner. Resterande del av kursen består av självstudier som inkluderar examinationsuppgiften. Undervisningen sker genom föreläsningar, grupparbeten, praktiska övningar, seminarier och hemuppgifter. Undervisningen sker på engelska.
En metodologisk hemexamination. Betyg på kursen är väl godkänd, godkänd eller underkänd.
Om en student får betyget Underkänt på den skriftliga examen, kommer denne behöva revidera examinationen enligt kommentarer från examinator inom den tidsperiod som bestäms av examinator. Studenter har rätt till fem revisionsomgångar.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan.
Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Methods in social epidemiology
Oakes J. Michael, Kaufman Jay S.
San Francisco, CA : Jossey-Bass : 2006 : 478 s. :
ISBN: 978-0-7879-7989-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.