"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kroniska sjukdomars epidemiologi, 5 hp

Engelskt namn: Chronic disease epidemiology

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 3FH045

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2010-10-05

Reviderad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2012-10-09

Innehåll

Kursen är utformad för att ge forskarstuderande kunskap om kroniska folksjukdomar och hur olika epidemiologiska metoder kan användas för att genomföra epidemiologiska studier kring kroniska sjukdomar. Kursen omfattar såväl en översikt av den kroniska sjukdomsbördan som hur man med hjälp av befolkningsundersökningar kan få underlag för att förebygga och kontrollera denna börda. Koncepten riskfaktorer och kroniska sjukdomars utfallsmått kommer att introduceras och undersökningsmetoder för att mäta riskfaktorbörda kommer att diskuteras. Metodologiska frågor vid jämförande studier av riskfaktorer mellan olika kulturer och miljöer kommer att belysas. Studenterna får möjlighet att anlägga ett livsperspektiv i studier av kroniska sjukdomars epidemiologi. Flera vanligt förekommande kroniska sjukdomar kommer att presenteras under kursen, och diskussionen kommer att täcka orsaker och riskfaktorer, både genetiska och miljömässiga, samt strategier för förebyggande och hälsoövervakning. Ärftliga faktorers roll när det gäller kroniska sjukdomar och potentialen i att utveckla eventuella framtida förebyggande strategier med hjälp av genteknik kommer att diskuteras. Studenterna kommer att få möjlighet att lära sig om användningen av metoder såsom exempelvis verbal autopsy och capture-recapture-metoder i studier av kronisk sjukdomsepidemiologi. Forskning om kroniska sjukdomar, både i hög-, medel- och låginkomstländer, kommer att användas som fallstudier.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • Förstå vad som avses med kronisk sjukdomsbörda, liksom den roll som sjukdomsförebyggande och hälsoövervakning spelar • Beskriva, förstå, kunna utforma, genomföra, analysera och utvärdera metoder som kan belysa samband mellan riskfaktorer och kroniska sjukdomar • Värdera evidensen när det gäller interventioner gentemot kroniska sjukdomar och deras riskfaktorer.

Behörighetskrav

För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap samt En A. Den sökande måste också ha genomgått kursen 3FH038 Epidemiologi eller tillägnat sig motsvarande kunskaper på annat sätt.

Undervisningens upplägg

Kursen är koncentrerad till två veckor. Undervisningen bedrivs genom föreläsningar (80%) och gruppövningar (20%). Under gruppövningarna kommer studenterna att få i uppgift att kritiskt granska och bedöma epidemiologiska artiklar om kroniska sjukdomar. Såväl föreläsningar och gruppövningar är obligatoriska.

Examination

Det skriftliga provet görs i slutet av kursen. Betygsskalan är underkänd, godkänd och väl godkänd. För studenter som inte får godkänt betyg på kursens första tentamen ordnas en ny tentamen. En studerande som efter två genomgångna prov inte klarat godkänt betyg, har enligt universitetets regler rätt att bli bedömd av en annan examinator. Begäran om byta av examinator skall sändas till styrelsen för Medicinska fakulteten.

Övriga föreskrifter

Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan. Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.



Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.