Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa
Beslutad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2010-10-05
Innehåll
Kursen inleds med en diskussion om grundläggande verktyg i ekonomisk analys av hälsa och av hälso- och sjukvård. På denna bas behandlas grunderna i uppbyggnaden av hälsosystem: organisation, regelverk, finansiering och produktion. Jämförande analyser av olika länders hälsosystem och den värdegrund de vilar på görs. Hälsosystem som en social determinant för hälsa och behovet av att stärka hälsosystemen för att uppnå mer av jämlikhet diskuteras också.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
förklara grundläggande begrepp avseende organisationen av hälsosystem.
förklara grundläggande begrepp i mikroekonomisk teori.
redogöra för hur man med mikroekonomisk teori kan analysera frågor om befolkningens hälsa och om finansiering, produktion och organisation av hälso- och sjukvård.
göra jämförande analyser av hälsosystemen i olika länder
diskutera begreppen hälsossystem och rättigheter samt hälsosystem som sociala determinanter för hälsa
Behörighetskrav
För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap. Samt En A.
Undervisningens upplägg
Kursen ges på halvfart. Undervisningen är koncentrerad till två kursveckor under kursperioden. Undervisningen ges i form av föreläsningar och gruppövningar. All undervisningen sker på engelska.
Examination
Examinationen sker genom en skriftlig tentamen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie skriftligt provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för kursen har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Anhållan om byte av examinator skall lämnas till Medicinska fakultetsnämnden.
Övriga föreskrifter
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan.
Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med universi¬tetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.