"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samhällsteorier i folkhälsovetenskap och medicin, del 1, 7,5 hp

Engelskt namn: Social Theory for Public Health and Medicine, part 1

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 3FH025

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programkommittén för Internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2007-11-20

Innehåll

Kursen introducerar ett samhällsvetenskapligt perspektiv på hälsa och ohälsa i befolkningen. Den inkluderar samhällsvetenskapliga teorier på individ-, grupp och strukturell nivå. Teorier om hälsa och sjukdom som sociala fenomen kommer att presenteras, till exempel social kognition, stressrelaterad ohälsa, den mänskliga kroppen som ett socialt fenomen samt emotionernas betydelse för hälsan. Strukturella bestämningsfaktorer betonas, så som social klass, genus och etnicitet och dessa faktorer knyts till relevanta samhällsteorier. Kursen innehåller vidare en kort introduktion till ämnet medicinsk sociologi, dess utveckling och huvudsakliga inriktningar. Slutligen innehåller kursen också moment om hälso- och sjukvårdens funktion och dysfunktion så som tänkbara konflikter mellan lekmannaförståelser av hälsa och den medicinska expertisens kunskap, samt maktrelationer i mötet mellan patient och professionella.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna - Beskriva och förstå basala begrepp inom relevant samhällsteori - Förklara de centrala teoretiska perspektiven inom samhällsvetenskap om hälsa och medicin - Tillämpa begreppen på ett faktiskt folkhälsoproblem genom analys av problemet med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp, modeller och teorier - Kritiskt granska och värdera samhällsvetenskaplig litteratur om hälsa och ohälsa

Behörighetskrav

Univ:För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap samt En A.

Undervisningens upplägg

Kursen ges på halvfart. Undervisningen är koncentrerad till två kursveckor under kursperioden. Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar. Det ges också seminarier där studenterna presenterar sin hemuppgift.

Examination

Examinationen sker dels genom en muntlig presentation av hemuppgift dels en skriftlig tentamen. För den muntliga presentationen tillämpas betygsgraderna undergodkänd och godkänd. För den skriftliga tentamen tillämpas betygsgraderna underkänd, godkänd eller väl godkänd. För kursen som helhet ges något av betygen icke godkänd, godkänd eller väl godkänd. För att bli godkänd på kursen som helhet krävs godkänt betyg på både den muntliga presentationen och den skriftliga tentamen. För väl godkänt betyg på kursen krävs väl godkänt betyg på den skriftliga delen.

Övriga föreskrifter

Anstånd med studiestart Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan. Kursupprop Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.



Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 3

Course literature

Handbook of social studies in health and medicine[Elektronisk resurs]c edited by Gary L. Albrecht, Ray Fitzpatrick, and Susan C. Scrimshaw.
Albrecht Gary L., Fitzpatrick Ray., Scrimshaw Susan.
London ;a Thousand Oaks, Calif. : Sage Publications : 2003. : xxvii, 545 p. :
http://miman.bib.bth.se/login?url=http://site.ebrary.com/lib/bthbib/Doc?id=10218309z Online access for BTH