"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Informatik för Folkhälsovetenskap, 7,5 hp

Engelskt namn: Public Health Informatics

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 3FH022

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programkommittén för Internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2007-11-20

Innehåll

Informatik i folkhälsovetenskap är ett område i folkhälsovetenskapliga metodstudier som ofta försummas. Traditionellt ligger fokus på statistiska metoder och frågor om studiedesign. I denna kurs behandlas organisering, validitet och underhåll av data och databaser med en speciell fokus på de krav som longitudinella studier och hierarkiska data ställer. Kursinnehållet är relevant både för forsknings- och verksamhetsdatabaser i folkhälsovetenskapliga sammanhang. De exempel som ges i kursen är internationella. Många kommer från resurssvaga sammanhang.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: – arbeta med hanteringen av databassystem inom området – förstå folkhälsovetenskapliga och samhällsbaserade applikationer av databas-hantering – förstå kopplingarna mellan effektiv datahantering och epidemiologisk design och analys

Behörighetskrav

Univ:För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap samt En A.

Undervisningens upplägg

Kursen ges på halvfart. Undervisningen är koncentre¬rad till två kursveckor under kursperioden under vilka också eget praktiskt arbete ingår. Anvisningar för inläsningen av litteraturen ges också. All undervisningen sker på engelska.

Examination

Varje student ska göra ett eget arbete som baseras på case-material. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie skriftligt provtillfälle anordnas yt-terligare provtillfälle. Motsvarande gäller för student vars utvärderingsplan inte blivit godkänd. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för kursen har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Anhållan om byte av examinator skall lämnas till Medicinska fakultetsnämnden.

Övriga föreskrifter

Anstånd med studiestart Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan. Kursupprop Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.



Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med universi¬tetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.