"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Socialepidemiologi, 7,5 hp

Engelskt namn: Social Epidemiology

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 3FH021

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programkommittén för Internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2007-11-20

Innehåll

Socialepidemiologi är den disciplin inom epidemiologin som undersöker hur sociala förhållanden och processer bidrar till hälso- och sjukdomsmönstret i befolkningen. Kursen kommer att utforska specifika teorier som förklarar förhållandet mellan sociala fenomen såväl som tillämpningen av metodologiska verktyg. Speciell vikt kommer att läggas vid koncepten social position, inkomstojämlikhet och sociala nätverk. Praktiska övningar i hur man mäter individers socio-ekonomiska ställning och ”area deprivation” indikatorer och dess förhållande till hälsa kommer att ges.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna - redogöra för de viktigaste teorierna och konceptuella ramverk inom socialepidemiologin - förstå olika metodologiska förhållningssätt och användningsområden - vara medveten om debattområden inom socialepidemiologin och kritiskt kunna diskutera olika ståndpunkter -självständigt kunna genomföra en epidemiologisk analys av sociala skillnaders påverkan på hälsan

Behörighetskrav

Univ:För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap samt En A.

Undervisningens upplägg

Kursens ges på halvfart. Undervisningen är koncentrerad till två kursveckor under kursperioden. Undervisningen ges i form av föreläsningar och gruppövningar. Det ges också seminarier där studenterna har möjlighet att diskutera vetenskapliga artiklar. All undervisning sker på engelska.

Examination

Examinationen består av två delar. I slutet av kursen ges en skriftlig examen och dels en skriftlig del. Under kursens gång kommer studenten också att presentera en socialepidemiologisk analys som gjorts av studenten. På båda delarna är betygsgraderna underkänd, godkänd och väl godkänd. För att uppnå godkänt resultat måste studenten erhålla betyget godkänt både på den skriftliga examen och den epidemiologiska analysen. Det samma gäller för väl godkänd. För studenter som inte blir godkända vid första skrivtillfället kommer en omtentamen att anordnas. På samma sätt kommer ett extraseminarium anordnas för de studenter som inte blir godkänt vid första tillfället. En student som efter två försök inte erhållit godkänt resultat har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Anhållan om byte av examinator lämnas till Medicinska fakultetsnämnden.

Övriga föreskrifter

Anstånd med studiestart Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan. Kursupprop Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.



Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 46

Course literature

Social epidemiology
Berkman Lisa F., Kawachi Ichiro
Oxford : Oxford University Press : 2000 : xxii, 391 s. :
ISBN: 0-19-508331-8
Se Umeå UB:s söktjänst